Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

23 березня, 00:00

Музичний бенкет від юних і талановитих

Сьогодні в рамках проекту «Київські дебюти» в Національній філармонії України пройде виступ двох юних обдаровань: Андрія Ярошинського та Анастасії Лук’яненко. Концерт унікальний особистостями учасників, насамперед Ярошинського, учня Київської музичної школи імені Лисенка. У нього справжнє покликання до музики, і вже в ранньому дитинстві хлопчик досяг істинної віртуозності в грі на фортепіано. Проте крім таланту Андрій володіє ще й незвичайною волею: із травмованою рукою (ровесники хлопчика, яким набридло його нескінченне «тирликання», зламали Андрієві пальці), перенісши декілька операцій, він виконує із Симфонічним оркестром філармонії найскладніші твори Моцарта, Дебюссі, Бетховена, Чайковського, Баха, Сен-Санса і, за визнанням фахівців, робить це блискуче. Немає сумнівів у тому, що музичних гурманів чекає справжній бенкет, вважає Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День».

У передчутті гармат

Граничну стурбованість браком державної підтримки народної творчості висловили учасники конференції карпатських фольклористів, котра відбулася нещодавно в Ужгородському училищі культури, повідомляє Василь ЗУБАЧ, «День». У краї з надзвичайно багатими й цікавими мистецькими традиціями практично немає елементарних умов навіть для зберігання зразків фольклору в архівах, не кажучи вже про подальші наукові студії. Фольклорний архів Бели Бартока (США), Свидницький музей Словаччини неодноразово висловлювали бажання передати частину своїх унікальних колекцій місцевому центру вивчення народної музики Карпат. Але в центру немає навіть путнього магнітофона і грошей на касети(!). Фольклорист Юрій Чорі висловив думку всіх учасників конференції: «Державною політикою має бути народна творчість, а вже потім — естрада, а сьогодні ми стріляємо естрадою по народній творчості. Не забуваймо: хто вистрілить у минуле з рушниці — в того вистрілить майбутнє з гармати».

Модерне мистецтво як препарування класики

У вельми своєрідній манері виконана виставка творів арт-групи «Поліхромія», яка нещодавно відкрилася у львівському культурно-мистецькому центрі «Дзига». Студенти Львівської академії мистецтв Наталка Дідик, Володимир Романів та Наталка Дідик-Войтович і випускник Олександр Войтович, довільно «цитуючи» класичні мистецькі шедеври, створили на їх основі цілком сучасну постмодерністську композицію. Довкола їхніх робіт зібралися не лише однокурсники й родичі, а й широкознані метри мистецтва. Зокрема відомий львівський художник Володимир Кауфман так охарактеризував побачене нашому кореспондентові Ярині КОВАЛЬ: «Мені не близька їхня версія авангарду. Але мені подобається, що те, що вони зробили, заворожило публіку, навіть не підготовлену. Фактично, те, що зараз бачимо, — це енциклопедичний підхід до авангардного мистецтва. І я радий, що це відбулося».

Приклад Рейгана заразливий

Слова Рейгана про те, що він зіграв стільки ролей у Голлівуді, що тепер зможе зіграти роль президента США, схоже, надихнули і словацьку зірку «нової хвилі» Магду Вашаріову. Відмовившись десять років тому від артистичної кар’єри, 50-річна актриса балотується в президенти рідної Словаччини, що відділилася від «братньої» Чехії 1993 року. Судячи з останніх опитувань, у неї прекрасні шанси перемогти на перших прямих президентських виборах, які пройдуть наприкінці квітня — початку травня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати