Перейти до основного вмісту

Українські сухпайки розроблять за зразком НАТО

Волонтери пропонують адаптувати перевірені технології
16 грудня, 11:55

Волонтери вже розробили два види таких пайків: екстрені, які створювалися оперативно шляхом урізноманітнення вже наявного раціону, та розгорнуті, що матимуть значно багатший склад. До екстрених пайків увійдуть сушені фрукти, консервовані овочі, енергетичні батончики та прянощі. Розгорнуті ж нагадуватимуть звичайний щоденний раціон. До прикладу, на сніданок можуть бути млинці, на обід суп та каша з м’ясом або вермішель з куркою, також у пайках будуть паштети та шоколад. Відповідно до складу, їх поділять на п’ять типів.

Пакувати українські пайки волонтери вирішили за зразком НАТО. Використають багатошарову реторт-упаковку, в якій можна стерилізувати чи пастеризувати продукти. Вона створює асептичне середовище, де повністю вбиваються шкідливі мікроорганізми, тому продукція не псується навіть за високої температури. Щодо розігріву, то в екстрених пакетах збережеться сухий спирт, але його перенесуть зі списку рекомендованих предметів до обов’язкових. У реторт-упаковках буде хімічний розігрів. До слова, вже знайшлися компанії, які готові виготовляти його в Україні за невисокими цінами.

За словами волонтерки Неллі Стельмах, нинішній сухпайок не збалансований. У ньому нормальна кількість калорій, нормальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів, але там практично немає мінералів і вітамінів. Зокрема, суттєво бракує кальцію. Сухим пайком можна харчуватися лише три дні, але часто в умовах «котлів» військові їдять їх і по 30 днів. Від такого харчування псуються зуби, страждає нервова система, шлунково-кишковий тракт. Тому в нові пайки було вирішено додати полівітаміни та препарати кальцію. Також усі сухпайки укомплектують ложками, яких часто не вистачало, жуйками, кетчупом, гірчицею, додадуть більше солі та цукру.

Допомогу в розробці проекту здійснював Інститут харчових технологій. Із дня на день вміст пайків планують подати на затвердження до Міністерства оборони та очікують схвальної відповіді.

Неллі СТЕЛЬМАХ, координатор Фонду допомоги країні «Крила Фенікса»:

— Наші пайки — це фактично калька, яка дійшла до нас із радянських часів. Ми з колегами спеціально їздили і перевіряли підприємства, на яких виготовляють ці сухпайки, і скажу відверто — це повна антисанітарія. Я не уявляю, як на такому виробництві можна працювати.

Сухпайки, які ми хочемо ввести, — це розкладені на компоненти й адаптовані до українських смаків американські зразки. Звісно, можна було замовити цю розробку в нас, але тоді б довелося чекати не менше півроку. Часу ж реально немає. Тому ми вирішили просто адаптувати перевірені технології.

Ми зробимо все можливе, щоб ці сухі пайки були затверджені. Було б добре, якби та людина, від якої залежить це рішення, сама три дні похарчувалася цими пайками, і тоді питання, підписувати чи ні, взагалі б не стояло. Хай поїсть трохи без ложки, без сухого спирту для розігріву, вип’є за день дві кави і два чаї, ось тоді матимемо результат. Процес погодження будь-чого у нашій державі — це жах. В мене таке враження, що наші чиновники зациклені саме у цьому процесі, а не у результаті роботи. Але ми взяли цю справу на контроль і будемо наполягати на ефективній роботі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати