У Вінниці створили "смачну" карту України

До Дня Соборності України вінницька молодь провела акцію «Гастроєдність України», презентувавши традиційні українські страви, які характерні для того чи іншого регіону України. «Смачну» карту України розгорнули на Європейській площі. Організатори частували пересічних вінничан картоплею по-уланівськи, банушем, дерунами, гречаниками, смаженим м’ясцем та бринзою, зігрівали ароматним узваром та чаєм.
«З нагоди Дня Соборності відбувається багато різних акцій – створюють «живі» ланцюги, складають карти України з пазлів, виставки і урочистості – ми ж вирішили за допомогою смачної української кухні продемонструвати гостинність Україні, яка об’єднує усіх українців, – каже співорганізатор заходу Ірина Баранович. – Кожна область позначена на «смачній» карту характерною вишивкою та традиційною стравою, які можуть куштувати вінничани. У такий спосіб ми прагнемо підтримати атмосферу тепла та єдності, які властиві українцям».
Акцію підтримали представники соціально-відповідального бізнесу, громадські організації міста та навіть представники патрульної поліції Вінниці, яку очолює кримський татарин Редван Устеінов. Вони презентували традиційну кримськотатарську страву янтик – чебурек з баранини.
«Це дієтичний кримськотатарський чебурек, який смажиться без рослинної олії, просто на сухій сковороді. Тісто може бути двох видів – заварне або ж прісне. Я їх не готував, бо це справа жіноча, – посміхаючись, каже патрульний Михайло Чорнопала. – Але страва вийшла дуже смачною і корисною. Подавати янтик можна з різними соусами та зеленню. Мені особливо смакує зі сметаною».
Під час частування вінничани мали можливість дізнатися про секрети приготування тієї чи іншої страва, а також обрати для себе ту, яка сподобалася найбільше.
Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора