«Бетяр Гриль»
Кулінар-аматор запустив у соціальній мережі відеоблог про те, як легко готувати традиційні закарпатські страви
Кулінар-аматор запустив у соціальній мережі «Фейсбук» смачний відеоблог BetyаrGrill про те, як легко готувати традиційні закарпатські страви на свіжому повітрі. За лічені дні перший ролик з приготуванням боґрач-гуляша та ціґаньпеченє переглянули понад 10 тисяч разів.
Едгар Петі — відомий в області фуд-фотограф, кулінар-аматор та волонтер. Заручившись підтримкою друзів-однодумців, він вирішив сам взяти ножа до рук і спробувати попрацювати перед об’єктивом. Результат виправдав усі очікування — відео дивляться, поширюють і вимагають продовження.
— Як виникла ідея розпочати автентичний кулінарний відеоблог?
— Я давно виношую ідею створення кулінарного відеоблогу про закарпатську кухню. Я кухар-аматор, також працюю фуд-фотографом, тому моє творче «я» просто волало відзняти щось таке. За великим рахунком, на теренах вітчизняного фуд-контенту глядачеві не так просто відшукати щось справді якісне та корисне. Здебільшого це нашвидкуруч відзняті ролики з мінімальним монтажем. Я ж хотів щось справді нове, з якісною картинкою і звуком. Щоб без жодного слова було зрозуміло абсолютно всім — ти неодмінно маєш це скуштувати! Мій колега й товариш Олександр Маріаш підтримав таку ідею, вніс своє професійне «операторське» бачення в процес, і почалося... Так виникла наша команда «Бетяр Гриль».
— У чому особливість закарпатської кухні?
— Закарпаття — багатонаціональний край гостинних і працьовитих людей, величних лісів, чистих гірських річок, вина та п’янкої фруктової палинки (домашня горілка зі слив, абрикосів, груш і под.). Століттями, в мирі й злагоді, цю землю населяли різні народи, і кожен вклав щось своє в культуру та побут нашого краю. Думаю, саме тому закарпатська кухня так подобається — вона для всіх! Те, що є на столі у кожного файного ґазди й ґаздині, — справжній витвір кулінарної творчості, упродовж віків доведений до ідеалу. А ще кажуть, що кожен закарпатець з молоком матері отримує секрет приготування боґрача (посміхається. — Ред.). Тож варто частіше приїздити в наш край і добре відпочивати, щоб набути цієї гастрономічної сили!
— Яке завдання ви поставили перед собою?
— Цей блог створено для популяризації традицій закарпатської кухні. Готувати на вогні — це справді дуже смачно й до снаги багатьом. Блог буде цікавим та корисним для всіх без винятку, незалежно від країни проживання. Адже тут звучать універсальна мова природи та мова кухні — зрозумілі в усіх куточках нашої планети.
— Як обрали страву, з якої почати?
— Плануючи першу зйомку, взагалі не ставили питання, з чого почати. Боґрач-гуляш — найвідоміша страва Закарпаття. Саме її найчастіше замовляють на фестивалях, під час туристичних мандрівок та відвідин краю. Тому вирішили почати саме з нього, показавши, як саме його готують. Взагалі боґрач (bogrаcs — угор.) перекладається як казанок, тому рецептів того, що називають «боґрач», багато. Зазвичай це левеш (насичений м’ясний суп) або густий «багатий» гуляш (як у відео). Але, щоб додати трохи калорійності, тобто колоритності, ми включили у перший фільм ще одну страву — ціґаньпеченє (наголос на першому складі) з баньками (картопляними кружечками) на шпорі. Варто скуштувати, повірте!
— Чи сподівалися ви на такий результат?
— Мені надзвичайно приємно, що за неповних три дні відео переглянули понад 10 тисяч людей, а за тиждень, з усіма поширеннями, — понад 30 тисяч! Це при тому, що публікацію було зроблено на щойно створеній сторінці BetyarGrill без підписників! Ми отримуємо листи підтримки з різних країн, і це справді надихає! У планах — здивувати всіх, навіть тих, хто добре знається на закарпатських стравах. Адже закарпатська «кулінарна книга» — то не перелік страв від «а» до «я», а творчість сокача (кухаря) з любов’ю в серці до рідного краю і, як кажуть у нас, — з погаром вина ватьпувдеци у череві (зі склянкою вина чи 50 грамами у шлунку). Смачного!