Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Відкривати суть країни, людини, природи...»

У п’ятницю, 18 травня, розпочнуться вже 13-ті Дні «Дня» на Волині
14 травня, 19:12
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Затишні холи наукової бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки приймуть найкращі світлини Міжнародного фотоконкурсу всеукраїнської газети «День» вже в 13-те. Луцьк є особливим містом для «Дня»: тут відбулася свого часу перша після Києва презентація книги «Україна Inсognita», яка дала початок великій бібліотеці газети, тут же відбувалися всі представлення всіх книжкових новинок видання, власне, просто зустрічі однодумців, які спільними зусиллями будують громадянське суспільство. Луцьк і загалом волинські бібліотеки — cеред рекордсменів за кількістю книжкових видань «Дня».

18 травня розпочинаються і Дні університету, і розпочинаються вони саме з презентації світлин Міжнародної фотовиставки газети «День», яка перейде у студентську читацьку конференцію та представлення нового видання «Дня», книги «Корона, або Спадщина Королівства Руського» і зустріч з головним редактором Ларисою Івшиною. Опісля відбудеться урочисте засідання Сенату університету з нагоди вручення пану Елмару Броку звання почесного професора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Почесним професором університету є і член його Наглядової ради, головний редактор «Дня» Лариса Івшина.

Партнерами Днів «Дня» на Волині є Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки та Володимир-Волинська міська рада, і наступний випуск глянцевого додатка до газети — «Маршрут №1» — буде присвячено саме цьому древньому княжому місту Володимиру.

ЧОМУ Я ХОДЖУ НА ФОТОВИСТАВКИ «Дня»?

Роман НОВОСАД, студент Київського національного університету, випускник Луцького ліцею Волинської обласної ради:

— На Волині ні для кого не секрет, що «День» — одне із найкращих українськомовних видань у нашій державі. А тому й повідомлення, яке я почув минулого року, що в Луцьку відбудеться чергова фотовиставка газети, одразу видалося мені цікавим. Проте виникла проблема: виставка проводилася саме під час уроків у ліцеї. Пропускати занять без поважних причин не хотілося, отож довелося піти в кабінет заступника директора з виховної роботи. Яким ж було моє здивування, коли він, побачивши мене на порозі, мовив: «Якраз тебе шукав! Поїдеш від нашого навчального закладу на фотовиставку «Дня». А далі все відбувалося немов у казці — спочатку нас завезли автобусом до університету, потім ми дивилися світлини, слухали промови гостей, фотографувалися. Мені тоді пощастило познайомитися з багатьма відомими волинянами, такими як письменник Володимир Лис, журналіст, громадський діяч Андрій Бондарчук, ректор СНУ ім. Лесі Українки професор Ігор Коцан і цей список можна продовжувати і продовжувати. Словом, емоції зашкалювали. Чому ж мене тоді так зацікавила фотовиставка «Дня»? На це питання навряд чи можна відповісти одним реченням. Тут і газетної шпальти забракне. Усе ж, постараюся коротко розповісти, чому цікавлюся проектами цього видання.

По-перше, через те що газета «День» об’єктивно відображає стан українського суспільства. Причому акцент ставить не лише на «верхах», а й висвітлює проблеми «низів», сміливо порушує гострі й актуальні теми. Це одна з небагатьох якісних українськомовних газет у нашій країні. Так, саме якісних, адже кожен матеріал у ній здатен пройняти до глибини душі, особливо коли йдеться про сокровенне — любов до рідної землі — України. Таке саме враження справляють і світлини на фотовиставках...

По-друге, газета особливу увагу звертає на вивчення і дослідження маловідомих сторінок нашої історії. Жодне всеукраїнське видання не друкує стільки матеріалів про проблеми Української революції, добу гетьмана Скоропадського, діяльність ОУН і УПА (зокрема й на Волині). У цій особливій подачі історичного матеріалу немає якихось шаблонів, які понад 70 років старалися нам нав’язати й інтерес до яких серед частини населення ще й досі до кінця не зникнув.

По-третє, редакція газети друкує не лише твори відомих журналістів й науковців, а й дає можливість молодому поколінню спробувати свої сили у творчій справі. Можу це засвідчити власним прикладом, адже першу статтю в газету написав у 10 класі — і її опублікували. Потім була друга, третя. За таку підтримку торік щиро дякував головному редактору газети Ларисі Івшиній. Дякував й за те, що книги «Дня» потрапили до мого ліцею і не лише в мене з’явилася можливість їх ґрунтовно перечитати.

Торік на фотовиставці придбав книгу Миколи Хвильового «Україна чи Малоросія?». Цікаво, що вже потім провів паралель між поглядами письменника та позицією «Дня». Як виявилося, невипадково. Саме Хвильовий колись, у часи розквіту тоталітарної системи, не побоявся відкрито сказати: «Геть від Москви! Дайош психологічну Європу!». Так само сьогодні газета «День» відкриває українцям європейські цінності, виводить їх із стану «хохлів-малоросів», що сліпо довіряють новим політичним гаслам. Направду, «бронебійна публіцистика»!

«ПРОЕКТИ «ДНЯ» — ЦЕ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ В ЛЮДЕЙ»

Анна ДАНИЛЬЧУК, проректор з навчально-виховної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки:

— Ми з нетерпінням чекаємо відкриття ХІХ Міжнародної фотовиставки газети «День» у нас в університеті. Нам радісно, що завдяки роботі неймовірної команди «Дня» та фотомитців лучани побачать сотні не просто фотографій, а відкритих і переосмислених ситуацій, що пояснюють наше сьогодення і водночас лишають місце для роздумів. Цього року виставка завітає у Луцьк майже на місяць пізніше від традиційного квітня. Вже чимало людей писали нам і телефонували із одним запитанням — коли ми зможемо побачити фотовиставку газети «День»?

Ви даруєте нам мудре і емоційне свято, долучаєте до кола обраних — відкриваючи суть країни, людини, природи. Я хочу подякувати Ларисі Олексіївні за той неймовірний і послідовний внесок, який вона та її команда роблять заради формування та розвитку нашого іще геть незрілого громадянського суспільства. Проекти газети «День» — це приклад надзвичайно щедрих інтелектуальних, емоційних інвестицій у людей України з однією лише метою — навчити бачити і цінувати нашу історію та стратегічно планувати наше майбутнє. Лідери, сформовані на усвідомленому знанні, а не ситуативні номінанти — ось результат роботи «Дня», і я вірю, що територія розумного буде зростати.

Я дуже вдячна за ті думки, враження, знайомства, які подарував мені «День» і знаю, що нас буде більшати. Запрошуємо усіх на зустріч із головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною та на відкриття ХІХ Міжнародної фотовиставки газети «День» із дуже корисною назвою — «ФотоСинтез».

Чекаємо на вас 18 травня об 11.00 у приміщенні бібліотеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки за адресою: вул. Винниченка, 30-А. Дискусія з Ларисою Івшиною почнеться тут же о 12.30. Фотовиставка «Дня» триватиме в Луцьку до 25 травня. Вхід — вільний!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати