Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Його дослідження з історії міста навряд чи хто перевершить

Пішов з життя відомий луцький краєзнавець Вальдемар Пясецький
01 липня, 11:36

Кілька років тому Вальдемар Едвардович Пясецький попрощався з Луцьком, який не був йому рідним (він народився на Рівненщині), але який став йому дорогим як людині та краєзнавцю. Пясецький був тією людиною, дослідження якої з історії міста вже навряд чи хто перевершить. Він був знаковою людиною для Луцька, а у вічність відійшов у містечку біля Гданська, де проживає одна з його дочок (інша мешкає у Франції).

Покидаючи Луцьк з дружиною через стан здоров’я і похилий вік, Пясецький ще розпродував свою багатющу бібліотеку. Бо збирав кошти на видання книги «Луцьк. Середмістя»... Творчий доробок — майже 400 праць. Вони були опубліковані в наукових збірниках, журналах, газетах України та Польщі. Це дослідження з минувшини Володимира-Волинського, Любомля, Устилуга, Горохова, Порицька, Перемиля, Боремля, Кисилина, Олики, Локач, Сельця.

У 1973 році з’явилася перша розвідка Вальдемара Пясецького про Луцьк. Він дослідив і розповів нам про найважливіші осередки давнього Луцька та його околиць: Верхнього та Окольного замків, Старого міста, Передмістя, Заглушеччини, Градної Гори, Помостич, Хмельника, Волиці, Яровиці, Гнідави, Красного, Кушкаровки, Дворця, Волички над Глушцем та інше. Неоціненним скарбом для волинян є історико-краєзнавчі довідники «Вулиці і майдани Луцька» (автори В. Пясецький та Ф. Мандзюк, 2005р.) та «Пройдімося древнім Луцьком» (2013 р.). Ці книги — своєрідна історія Луцька в його невеличких частинах: вулицях, проспектах, бульварах, майданах. Можна було питати його про будь-яку вулицю старого Луцька, і він знав усі назви вулиці в різні часи, всі обставини її розвитку.

Поляк за національністю, став патріотом історії Луцька. Завдяки його дослідженням чимало родин змогли дізнатися про свої родоводи. Луцьк сумуватиме за Пясецьким.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати