Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не в інтересах дітей

Закупівлі обладнання для нового корпусу «Охматдиту» знову стали предметом суперечок
12 серпня, 19:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Десять років українська влада обіцяє от-от завершити будівництво нового корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» — та все ніяк. Лікарня постійно у центрі уваги волонтерів, благодійних фондів, які допомагають маленьким пацієнтам, медиків та широкого загалу в цілому, бо запустити в роботу величезний корпус із новими відділеннями та новим обладнанням — це справа честі для керівництва держави.

Але вже другий місяць тривають суперечки щодо закупівель обладнання для нового корпусу. На початку липня Опікунська рада лікарні поширила заяву, що уряд планує здати новий корпус до дати — 24 серпня, тобто Дня незалежності. Тож закупівлі мають відбуватися якнайшвидше, щоб встигнути до означеного дедлайну. Опікунська рада наголошувала, що поспіх тут не найкращий вихід, адже закупки через тендерну процедуру потребують часу та ретельного відбору постачальників. Якщо цим знехтувати, медзаклад може отримати обладнання неналежної якості.

Це звернення Опікунської ради стало приводом, аби звернутися редакції за коментарями до дирекції «Охматдиту». Згодом гендиректор лікарні Володимир Жовнір розповів «Дню», що для закладу неважливо, яким чином буде закуповуватися обладнання — чи через тендери, чи через переговорні процедури. Найважливіше — аби це обладнання потрапило до лікарні якнайшвидше, аби це було те, що замовляли раніше лікарі, прописуючи техзавдання. Після нашої зустрічі стало відомо, що уряд ухвалив постанову, що дасть змогу закупити обладнання для «Охматдиту» за допомогою переговорних процедур.

Цього тижня Опікунська рада лікарні та Центр протидії корупції опублікували нову заяву з посиланням на новини від ДП «Укрмедпроєктбуд» (це підприємство займається завершенням добудови нового корпусу та закупівлями обладнання). Підприємство не підтримує наміри уряду та дирекції лікарні провести закупки обладнання шляхом переговорних процедур. «...Було оголошено дві закупівлі вартістю понад 136 млн грн, тривав етап подання пропозицій учасниками, — ідеться у заяві Центру протидії корупції. — Однак ці закупівлі неочікувано скасували, бо пан Жовнір вирішив, що таке обладнання лікарні більше не потрібне (від імені гендиректора лікарні був надісланий відповідний лист до ДП «Укрмедпроєктбуд»). Це і стало підставою для відміни закупівель. Наразі ніхто не може зрозуміти, як лікарня може функціонувати без такого обладнання. Адже воно вказане і у переліку Постанови уряду, і у проєктно-кошторисній документації, і у інвестиційному проєкті з будівництва нового лікувально-діагностичного комплексу лікарні «Охматдит»».

Такі закиди вже прокоментував і гендиректор «Охматдиту» Володимир Жовнір: «Наразі всі медико-технічні завдання, підготовлені нашими лікарями, передані, й тепер від «Укрмедпроєктбуду» залежить проведення всіх процедур із закупівлі. Наша зона відповідальності — прослідкувати, щоб було придбано те обладнання, яке насправді потрібно «Охматдиту», лікарям та пацієнтам. І це буде зроблено попри будь-який тиск». За його словами, раніше сформовані медико-технічні завдання потребували уточнень та змін, які доопрацювали спеціалісти. А заяви та скандали на кшталт звернень від Опікунської ради чи Центру протидії корупції в «Охматдиті» вважають частиною дезінформаційної кампанії проти лікарні та проти її керівництва.

Так чи інакше доля нового корпусу знову зависла у повітрі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати