Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Генасамблея ООН попри заперечення рф ухвалила Пакт майбутнього

23 вересня, 09:07

 

Генеральна Асамблея ООН в неділю, 22 вересня, схвалила головний документ Саміту майбутнього, незважаючи на спротив російської федерації, представник якої намагався внести свої поправки, погрожуючи відмовою підтримати консенсусний документ.

Про це пише Укрінформ, передає Рубрика.

Заступник міністра закордонних справ росії Сергій Вершинін виніс на голосування поправку, яка б передбачала "принцип невтручання", що нібито важливо для країн Глобального півдня, аби "колективний Захід" не нав'язував їм свою волю.

Вершинін назвав проєкт "лицемірним" і розкритикував генерального секретаряАнтоніу Гутерреша за те, що в проєкті нібито не враховано всі пропозиції. У разі відмови підтримати російську поправку, за словами Вершиніна, москва "дистанціюється" від консенсусного ухвалення документа.

Поправки росії були відхилені 143 голосами.

Відтак президент Генасамблеї Філемон Янг оголосив Пакт ухваленим і підписав його.

42-сторінковий "Пакт майбутнього" містить перелік намірів країн щодо розв'язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

Документ містить розділи:

  • "Сталий розвиток та фінансування розвитку",
  • "Міжнародний мир і безпека",
  • "Наука, технології, інновації та цифрове співробітництво",
  • "Молодь та майбутні покоління".

Зокрема, у розділі про мир і безпеку зазначається:

"Лихо війни набуває нових і небезпечніших форм. Сьогодні ми ближче до ядерної конфронтації, ніж будь-коли від часу закінчення Холодної війни".

Країни зобов'язуються діяти "колективнодля підтримки й відновлення міжнародного миру і безпеки на суші, морі, в космосі, у кіберпросторі та в інших нових сферах, для ефективнішої протидії взаємопов'язаним глобальним загрозам і виконання обіцянок, що містяться в Статуті ООН".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати