Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Грійтеся з розумом!

У цьому допоможе листопадовий календар науково-популярних подій у Києві, Львові та Вінниці
01 листопада, 11:26
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Щоб не мерзнути і не впадати у сплячку, ворушіть мізками — така активність точно триматиме в тонусі. Найкращий сезон для прогулянок на природі закінчується, тож пропонуємо вирушити в космос. Не в буквальному сенсі, тут ще доведеться почекати, але якщо маєте ідею стартапу, пов’язаного з освоєнням і дослідженням далеких куточків Всесвіту, то в Києві на тематичній зустрічі вам підкажуть, як її втілити.

Взагалі в листопаді людям «з ідеями» буде чим зайнятися — масштабний українсько-ізраїльській форум, присвячений інноваціям, у Києві, хакатон у Вінниці, де змагатимуться автори програмних продуктів для цифрового міста. А оскільки політичний сезон з наближенням виборів тільки набиратиме обертів, неодмінно цікавою буде львівська конференція, власне, про вибори та політичні партії.

КИЇВ

ВЧИМОСЯ СТВОРЮВАТИ РОБОТІВ

Хтось побоюється, що з часом роботи витіснять людину в певних сферах, у промисловості чи, скажімо, журналістиці. Але все-таки більше тих, хто захоплюється новими вміннями гуманоїдів тощо. У лабораторії швидкого прототипування FabLab Fabricator 3 листопада відбудеться воркшоп, на якому обіцяють навчити створювати роботів.

«Ми з нашим нескладним, проте функціональним роботом Oggy покажемо, як почати працювати з Arduino — найпоширенішою платформою з робототехніки для початківців. Якщо ви ніколи не працювали з електронікою — це те, що вам треба, — запевняють організатори події. — Наш робот — це не лише цікава іграшка, а й живий приклад для навчання, експериментів і подальшого вивчення робототехніки та Arduino».


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

На занятті вчитимуть створювати власні проекти на Arduino, працювати з портами цієї платформи, виконувати правильні електричні з’єднання, працювати з датчиками і сервоприводами.

Щоб долучитися, потрібно зареєструватись за посиланням на фейсбук-сторінці події.

УЖЕ 11-ТІ ДНІ НАУКИ

Дні науки святкують п’ятиріччя! 10 — 11 листопада на нас чекають осінні Дні науки, низка науково-популярних заходів, які вже водинадцяте проводяться в межах проекту «Дні науки». Ініціативу започаткували молоді вчені Національної академії наук України, серед організаторів — ГО Unia Scientifica («Наукова унія») та Рада молодих вчених НАН України, за підтримки Президії НАН України та Громадського бюджету Києва.

Взагалі Дні науки традиційно присвячені Всесвітньому дню науки заради миру та розвитку, який щороку відзначається 10 листопада. Як обіцяють організатори, лекції, демонстрації експериментів, майстер-класи та екскурсії пройдуть не лише у Києві, а й в Івано-Франківську, Одесі, Харкові, Львові та Житомирі. Участь у проекті візьмуть наукові установи НАН України, провідні українські виші, а також музеї і заповідники.

Всі охочі зможуть не лише спостерігати і слухати, а й спілкуватися з українськими дослідниками. Програма буде розрахована на широку аудиторію, тож кожен зможе обрати собі щось цікаве. Відвідування всіх заходів є вільним та безкоштовним, детальна інформація незабаром з’явиться на сайтах проекту: dni-nauky.in.ua та my.science.ua.

СТАРТАП-ПОДОРОЖ ДО ІЗРАЇЛЮ

20 листопада у Києві відбудеться перша міжнародна технологічна конференція, що має посилити українсько-ізраїльські ділові відносини і стратегічне партнерство на рівні урядів, бізнесу і стартап-екосистем, Ukrainian Israeli Innovation Summit 2018.

Ізраїль називають «країною стартапів» (власне, американський інвестор Ден Сенор написав однойменну книжку, присвячену історії ізраїльського економічного дива), українці продукують безліч хороших ідей, але їх втілення зазвичай просувається дуже повільно. Тож обмін досвідом та цікаві дискусії гарантовані.


ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Власне, організатори події — а це платформа Global Israeli Initiative та інноваційний парк UNIT.City, де має відбутися подія, — обіцяють, що на конференції відвідувачі матимуть нагоду на цілий день зануритися в ізраїльську стартап-екосистему. А ще — відкрити останні технологічні та бізнес-тренди, про які розкажуть топові представники української та ізраїльської технологічної індустрії, ключові гравці у галузях кібербезпеки, агротехнологій, фінансових технологій, венчурного капіталу, представники урядів та корпорацій. За таких умов цілком можна налагодити корисні контакти з досвідченими підприємцями і стартаперами, щоб разом робити щось круте.

Дізнатися детальну програму та імена спікерів, а також придбати квитки можна на сайті конференції.

ЯК ВІДКРИТИ БІЗНЕС У КОСМОСІ

Винен в усьому Ілон Маск або вічний потяг людства до мандрівок, але захоплення космосом переживає новий сплеск. «Космос — це не лише зоряна романтика. Це ще й багатомільярдна індустрія, величезний ринок, який не обмежується тільки ракетами та супутниками. Космічний бізнес — це аналітика даних і зображень, виробництво компонентів та електроніки, тестове обладнання і софт. І на цьому ринку є місце і для українських компаній», — інтригують у креативному просторі «Часопис», де 22 листопада відбудеться зустріч «UA Космос: гарна мрія чи реальний бізнес».

На події говоритимуть про те, що таке глобальний приватний space business та яка роль України в ньому, як працює реальна українська приватна космічна компанія та чи важко в Україні будувати власний космічний стартап.

Спікери — Наталія БОРОТКАНИЧ та Олександр БУТКАЛЮК. Наталія координує проекти компанії EOS, стартапа з українським корінням, який розробляє унікальні рішення для аналізу супутникових даних. Олександр — інженер, дизайнер, засновник клубу експериментального ракетобудування, учасник команди Mars Hopper, яка два роки тому виграла глобальний приз глядацьких симпатій на хакатоні NASA Space Apps Challenge.

Кількість місць на зустрічі обмежена, тож, щоб не залишитись «за бортом», заходьте на фейсбук-сторінку події, де є посилання, за яким можна придбати квитки.

ЛЬВIВ

НАУКОВО — ПРО УКРАЇНСЬКІ НАЦІОНАЛЬНІ СИМВОЛИ

Уже 1 листопада у Львові прочитає лекцію Андрій ГРЕЧИЛО, доктор історичних наук, голова Українського геральдичного товариства. Остання книжка пана Гречила, створена у співавторстві з Богданом Завітієм — «Наш Герб. Українські символи від княжих часів до сьогодення» — здобула гран-прі Book Forum Best Book Award на Форумі видавців-2018.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Саме про українські національні символи — їхнє походження, історію та міфи — Андрій Гречило розповість у парковій аудиторії Центру Шептицьких, початок події о 16.00.

Зареєструватися на захід можна на його сторінці у «Фейсбуці».

ПРО ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ ТА КОМП’ЮТЕРНЕ БАЧЕННЯ

8 і 22 листопада у стінах Франкового університету відбудуться дві відкриті лекції в контексті тем штучного інтелекту та комп’ютерного бачення відповідно. Лекторами виступатимуть практики-програмісти Віталій КОНИК та Андрій БОЙЧУК.

Вхід вільний, реєстрація не обов’язкова. Обидві лекції відбуватимуться в аудиторії 111 на факультеті прикладної математики та інформатики, який розташований у головному корпусі ЛНУ імені Івана Франка. Початок лекцій о 13.30.

ПОЛІТИЧНІ ПАРТІЇ ТА ВИБОРИ

Ще протягом 14 — 15 листопада у Франковому університеті проходитиме студентська наукова конференція пам’яті Юрія Шведи «Політичні партії і вибори: українські та світові практики».

Серед наукових напрямків роботи під час заходу — політичні партії та партійні системи (обговорюватимуть як український, так і світовий досвід), партійні та інші політичні актори регіонального рівня в Україні та світі, досвід європейських держав стосовно різних виборчих систем, особливості виборчого процесу в Україні та світі.

Для участі в конференції необхідно заповнити реєстраційну анкету й виконати інші умови, наведені в інформаційному листі, який можна знайти на фейсбук-сторінці події.

ВIННИЦЯ

ЗРОБИТИ ПРОДУКТ ДЛЯ ЦИФРОВОГО МІСТА

Упродовж 3 — 4 листопада на базі Вінницького національного технічного університету проходитиме Нackathon Vinnytsia 2018 — AI & Open Data, командне змагання з генерування ідей. Учасники матимуть змогу створити оригінальний програмний продукт для цифрового міста з використанням штучного інтелекту й відкритих даних. До участі запрошуються студенти і розробники з досвідом, які мають об’єднатися в команди по три особи.

Організатори розраховують на участь щонайменше десяти команд, кожна з яких представить свій продукт. Три найкращі розробки візьмуть на «озброєння» міста.

«За кожною командою буде закріплений досвідчений ментор, який допоможе виконати завдання якісно і поділиться власним досвідом з учасниками, — розповідає Володимир РОМАНЕНКО, директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міськради. — Кожна команда працюватиме з відкритими даними і створюватиме інструменти, які можна буде проаналізувати, систематизувати й використати з користю для міста. Наприклад, ми маємо базу відеозаписів із камер спостереження. Можливо, хтось із команд захоче відстежити рух транспорту, кількість об’єктів на вулицях, завантаженість у пікові періоди, пасажиропотік тощо. Вони аналізують отримані дані й надають нову інформацію, яку ми ще не знаємо, але яка безумовно буде корисною та цікавою. З якими відкритими даними працювати, кожна команда обиратиме індивідуально. Автори трьох кращих, за рішенням журі, проектів отримають цінні подарунки».

Участь у змаганнях безкоштовна, але потрібна попередня реєстрація: https://goo.gl/SXczxs. Щоб дізнатися більше, стежте за подією у «Фейсбуці».

ФЕНОМЕН ЛЕЙБОВСЬКОГО

8 листопада в культурному центрі «Галерея ХХІ» буде представлено авторський проект «Навколо одного образу. Портрет Хелени Потоцької з Радзівілів авторства Мойсея Лейбовського». Захід присвячений науковій презентації відреставрованої протягом 2015 — 2017 років у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України картини авторства польсько-литовського художника Мойсея Лейбовського, з фондів Вінницького обласного художнього музею. Також на відкритті кандидатка історичних наук Оксана ЛОБКО (Київ) представить науковий каталог, присвячений родині Потоцьких та художнику Лейбовському. Дослідження відновленої картини написане кандидаткою мистецтвознавства Катериною Кудрявцевою.

На заході представлять інформативну банерну експозицію про життя і творчість малознаного в Україні, проте доволі відомого в Польщі та Литві художника Мойсея Лейбовського. Між іншим, матеріали для виставки зібрано з 25 архівних установ і приватних колекцій. На стендах продемонструють фотокопії, ілюстрації та документальні матеріали, пов’язані з героями дослідження — Хеленою Потоцькою з дому Радзівілів та Мойсеєм Лейбовським.

Проект присвячений Дню незалежності Польщі (100-річчя) та підтриманий Генеральним консульством Республіки Польща у Вінниці. Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати