Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рух до прозорості

У Херсоні дискутують про збір коштів у закладах освіти
22 квітня, 12:02
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Тему актуалізували депутати Херсонської міської ради. На попередньому пленарному засіданні сесії вони прийняли рішення «Про систематизацію отримання благодійної допомоги для потреб закладів освіти Херсона». Документ має благодійну мету — упорядкувати процес зборів коштів із батьків, які здаються у фонди класів, шкіл, дитсадків тощо. Втім, деякі пункти викликали дискусію в колі зацікавлених сторін: педагогів, батьків, чиновників від освіти. Депутати вирішили привести збір коштів «відповідно до чинного законодавства», а на один місяць взагалі заборонили брати гроші з батьків.

Реалії життя більшості освітніх закладів Херсона мають загальноукраїнські тенденції. Із бюджету фінансуються переважно захищені статті: заробітні плати, комунальні послуги, частково харчування. Про решту школи мають подбати самі. Це і канцелярські вироби, і миючі засоби, і охорона, і поточний ремонт, який подекуди не робиться роками, чекаючи своєї черги на виділення коштів з міського бюджету. По суті, без батьківської допомоги школам не обійтися. Це розуміють і самі батьки, адже, допомагаючи школі, вони сподіваються на те, що їхня дитина навчатиметься у комфортних умовах.

«ХОЧЕМО СТВОРИТИ ВЕБ-ПЛАТФОРМУ»

Але як зробити так, щоб ні в кого не виникало сумнівів щодо прозорості збору коштів, їх використання і звітності? Одна з ініціатив, яку пропонують громадські активісти, полягає у створенні програмного забезпечення для сайтів шкіл, через яке повністю в електронному форматі можна контролювати суми внесків, бачити історію надходжень, поточні проблеми школи і класу, оплату послуг, підрядників, чеки і навіть результат виконаних робіт. «Насправді проблема існує давно. За останні двадцять років багато комунальних закладів освіти занепали. Школи потребують участі батьків у їх роботі. Але, відверто кажучи, хтось співпрацює чесно, а хтось — ні, — коментує «Дню» співавтор проекту впровадження електронних внесків, голова ГО «Центр дослідження суспільства» Андрій ЖНІВІН. — Як розподіляються кошти і чи не повторюються потреби з року в рік? Приміром, школа поставила вікна за бюджетні кошти, а ще й зібрала на це з батьків. Або в один рік зібрали на ремонт даху, зробили його, а через два роки знову збирають на той же дах, але з інших батьків. Ми хочемо створити веб-платформу, яка зробить прозорою увесь процес і максимально знизить корупційні ризики. Спочатку запустимо це в одній школі, проаналізуємо, а далі спробуємо поширити. Це не так легко, адже в багатьох школах сайти «мертві». Їх не оновлюють і зроблені вони неякісно».

Поки активісти проводять фокус-групи з педагогами і батьками, аби уявити ситуацію повністю, зробити рух до прозорості двостороннім. Виникають і нові проблеми. «До нас приходять люди і бояться назвати ім’я і прізвище, — додає колега Андрія по проекту, голова Фонду «Об’єднання» Юрій АНТОЩУК. — У деяких школах на батьків тиснуть психологічно. Хто не здав — прізвище вивішують на сайті. Або є випадки, коли батьківські комітети не захищають дітей, а стають на бік дирекції школи. З іншого боку, не варто робити корупціонерів із простих педагогів. Вони заручники ситуації. Саме тому треба спілкуватися, обговорювати, у нас не стоїть завдання зробити когось винним».

«ТРЕБА ПРИБРАТИ ГОТІВКУ З ЦЬОГО ПРОЦЕСУ»

«Ми розуміємо, що держава не може повністю забезпечити наші школи. На жаль. У нашій сім’ї не виникає питань щодо потреби внесків у фонд школи і класу. За рік ми здавали орієнтовно 900 гривень, це не така вже велика сума, — розповідає «Дню» Ольга ІЛЛІВНА, чия донька навчається у 31-й школі Херсона. — Інша справа, що має бути зрозумілий механізм, щоб ні в кого не виникало питань, куди, скільки, хто витрачає наші гроші. Батькам розказують про це на зборах, але реально перевірити не завжди є час, просто віриш на слово. Цим іноді користуються у школах. Тому треба повністю прибрати готівку з цього процесу».

В управлінні освіти Херсонської міськради нас запевнили, що теж підтримують прозорий механізм благодійних внесків. Але чому не піднімали проблему раніше — незрозуміло. «Фонди, через які збираються кошти, не можуть бути пов’язані з людьми, які працюють в освіті. Це аксіома. Крім того, проблеми шкіл, які просять вирішити керівники, мають бути направлені безпосередньо на покращення умов навчально-виховного процесу, — вважає начальник управління освіти Юрій НІКОНОВ. — Це не може бути ремонт покрівлі, каналізації чи системи опалення. Ну, і кошти реально мають бути добровільні. В цьому є проблема, але батьки самі мають вирішувати. І якщо вчителі вимагають — це неприйнятно, про це треба говорити. Чимало батьків зараз безробітні й не в змозі допомагати. З іншого боку, ми розуміємо, що з бюджету виділяють недостатньо. Ми не можемо купити навіть крейди. Міський голова створив комісію з депутатів і представників громадськості, які до наступної сесії мають напрацювати механізм, що допоможе внормувати цей процес».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати