Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Від Першого національного – до BBC»

В Україні з’явилося Суспільне телерадіомовлення
07 квітня, 16:10

Сьогодні в Києві з помпою запустили Суспільне мовлення. Презентацію за участі «перших мужів» країни та європейських делегатів провели у «Мистецькому Арсеналі». Іще в прямому ефірі Першого національного Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України», а вже за кілька хвилин канал змінив своє лого на «UA: Суспільне мовлення».

Поки що у Суспільного зміни більш косметичні, ніж контекстуальні. Присутнім представили уже існуючі телепрограми, які перекочують з Першого національного на «UA: Суспільне мовлення», та анонсували новинку – телепроект Ольги Герасим’юк «Подорожні». А для оновленого радіо з самого початку задали високий рівень – перше коротке ток-шоу ведучі провели англійською, спілкуючись з європейськими делегатами. «Всі наші канали (у Суспільного є два телеканали і три радіо – авт.) будуть культурно-освітніми, і я б навіть сказав просвітницькими. «Джинсу» «чорнуху» і «жовтуху» ми приберемо дуже швидко, якщо така буде. А от на модернізацію цієї структури потрібно буде більше часу», - коментує «Дню» поки ще гендиректор НТКУ Зураб АЛАСАНІЯ. Орієнтири Суспільного – роз’яснення реформ, знайомство через телеекран з Європою, показ більше якісного і «високого» у сфері культури, розвернення камер до суспільства і актуальних проблем, а не до політиків і популістичних гасел.

Очікування і вимоги до Суспільного – досить високі, як у громадян, так і у президента. «Це той закон, якого Україна чекала 23 роки, - заявив Петро ПОРОШЕНКО, підписуючи документ. – То у влади не вистачало волі, то майже завжди не було бажання цим займатися, бо влада завжди хотіла контролювати медіа-простір і вважала, що ввести суспільне телебачення – це просто випустити джина з пляшки. Це – та ціна, яку влада має платити за демократію…


 

Зараз ми починаємо дуже обнадійливу дорогу від Першого національного до BBC». В процесі створення Суспільного мовлення про стандарти і цінності британської телерадіокомпанії, які мав би перейняти український мовник, говорилося уже неодноразово. Та, як говорила ще десять років тому головний редактор «Дня» Лариса Івшина: «Перш ніж створити ВВС, треба створити Британію».

Поки що «українська Британія» створюється на горизонтальному, низовому рівні, через активних членів громадського суспільства. «Вважаю суспільне мовлення голосом народу. Довгі роки говорили багаті, говорили люди при владі, а нарід тільки слухав і приймав те, що йому давали, - говорить у представленому на презентації відеоролику єпископ Української греко-католицької церкви Любомир ГУЗАР. – Нарешті нарід заговорить. Свідомі громадяни візьмуть на себе відповідальність, за те що буде передане нам – по радіо чи в телебаченні. Це великий крок вперед. Нарід бере на себе відповідальність за свою долю».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати