Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС вводить «синю карту»

Україні це загрожує зростанням «відтоку мізків»
31 липня, 00:00

Щоб задовольнити потреби Європи у висококваліфікованих робітниках, Брюссель збирається ввести в дію загальноєвропейський дозвіл на працевлаштування для неєвропейців, котрий діятиме у всіх країнах ЄС. По аналогії з американською «зеленою картою» цей документ отримав назву «синя карта» — за кольором прапору Євросоюзу.

Формально обговорення пропозиції введення в дію «синьої карти» почнеться у вересні, проте вже зараз комісар з внутрішніх справ ЄС Франко Фраттіні почав давати інтерв'ю європейським ЗМІ, де розхвалює переваги нової системи. На думку пана Фраттіні, нова система зробить Європу більш привабливою для роботи, ніж, скажімо, США, Канада чи Австралія, і дозволить зменшити серйозну нестачу робочої сили, з якою зіткнувся ЄС через старіння населення та зменшення рівня народжуваності. Згідно з оцінками комісії, вже зараз існуюча нестача робочої сили й далі наростатиме і досягне свого піку у 2050 році, коли 25 млн. європейців звільняться з роботи і одна третина населення буде старше 65 років. Вирішувати цю демографічну проблему пропонується найпростішим чином — шляхом залучення мігрантів з-поза меж Євросоюзу.

«Синя карта» надаватиметься висококваліфікованим фахівцям, яких потребує Євросоюз, — зокрема інженерам, лікарям, ученим. Отримавши таку карту, робітник одержує дозвіл на працевлаштування в одній з країн Євросоюзу. Після двохрічного початкового терміну роботи він матиме можливість з цією картою працевлаштовуватись у будь-якій країні ЄС без додаткової бюрократичної тяганини. А потім може хоч кожен рік у межах ЄС змінювати місце і країну роботи. Крім того, він може поїхати до себе на батьківщину і через 4—5 років з цією ж картою знову працевлаштуватись у будь-якій країні ЄС.

Сьогодні значна частина наших молодих фахівців прагнуть працювати в Європі, де рівень зарплат не порівняти з українськими. Як наслідок, уже зараз в Україні починає відчуватись нестача кваліфікованої робочої сили. За деякими даними, сьогодні в нашій країні спостерігається брак 16 тис. лікарів. Приблизно третина цих незаповнених вакансій — в селах. Введення в дію європейської «синьої карти» загрожує пострадянським країнам, в тому числі Україні, подальшим «відкачуванням» кваліфікованих фахівців.

Чи в змозі українська «владна еліта» протидіяти цьому процесові? Схоже, що ні, оскільки вона більше переймається питаннями перерозподілу між собою владних повноважень та державних ресурсів і при тому зовсім не цікавиться перспективами розвитку країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати