Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пам’ять у коробці

Музею історії міста Києва не виділять обіцяне приміщення
27 травня, 00:00

Нещодавно, напередодні Дня музеїв, «День» вітав Музей історії міста Києва iз святом і бажав якнайшвидшого переїзду в нове, вже обіцяне столичною владою приміщення на вулиці Інститутській, 3. Річ у тім, що ось уже третій рік унікальна колекція цього музею перебуває в ящиках і коробках, після того, як його приміщення було передано Верховному Суду України. Але, як виявилося, замість поздоровлень потрібно було приносити співчуття...

Музей історії міста Києва створено згідно з постановою уряду УРСР 1978 року. 1982-го, до 1500-річчя Києва, в приміщенні Кловського палацу було урочисто відкрито експозицію музею. «За час його існування Музей відвідали понад 10 мільйонів киян різних поколінь і гостей міста — від школярів і студентів до перших осіб держави, — розповідає директор музею Тамара Хоменко. — Кожного дня до Музею звертаються десятки людей, які цікавляться історією рідного міста та його мешканців, хочуть знайти далеких родичів. Музей із вдячністю приймає подарунки від киян, і ці подарунки стають нашими експонатами». Нині в коробки запечатано 250 тисяч унікальних експонатів.

Тепер, власне, про те, звідки ж взялися коробки. У серпні 2003 року Кабінет Міністрів за підписом Віктора Януковича видав розпорядження «Про розміщення Верховного Суду України» такого змісту: «Розмістити Верховний Суд України в будинку на вул. Пилипа Орлика, 8, у м. Києві з передачею будинку до сфери його управління після переміщення Музею історії міста Києва в будівлю на вул. Хрещатик, 2». Незважаючи на обурення широкої громадськості, публічні виступи діячів культури, науки і мистецтва, незважаючи навіть на прийняття Верховною Радою постанови на захист Музею Києва і скасування постанови Кабінету Міністрів, уже в березні 2004 року Музей історії міста Києва було закрито для відвідувань. І переїхав у будівлю Українського дому, де місце знайшлося лише для запакованих експонатів. Так Музей і існує, продовжуючи, до речі, збирати матеріали та займатися науково- освітньою діяльністю. А Кловський палац став державною власністю, яку зразу заходилися ремонтувати. Цей ремонт, до речі, триває і досі.

У листопаді 2005 року Київська державна адміністрація видала розпорядження про завершення будівництва будинку на Інститутській, 3 для розміщення в ньому Музею історії міста Києва. Почалися проектні та будівельні роботи, на 2006 рік було виділено 10 мільйонів гривень. Справа здавалася вирішеною. Але... в той же день, коли вийшла стаття в «Дні», Президент України Віктор Ющенко дав доручення міському голові Києва Леоніду Черновецькому і прем’єр-міністрові України Юрію Єханурову передати будівлю на Інститутській, 3 з комунальної власності в державну і розмістити там... Художній музей України. А Музею історії міста Києва Президент відвів місце в запланованому до спорудження комплексі «Мистецький арсенал». У 2009—2014 роках...

Сьогодні Музей історії міста Києва закликає Київську міську раду не приймати ухвали про передачу приміщення на Інститутській, 3. Інакше на музей чекає, що називається, вірна смерть. «Ми згниємо тут, — підбила підсумки розмови з кореспондентом «Дня» директор Музею історії міста Києва Тамара Хоменко. — Наші експонати не можуть більше стояти в коробках. Так, звичайно, у Художнього музею унікальна колекція, Президент має рацію. А в нас хіба не унікальна? Художній музей має дах над головою, має своє приміщення! Так, 100 років воно не розширювалося і не ремонтувалося. Так відремонтуйте!» Чи побудують «Мистецький арсенал» — невідомо. Коли — тим більше. Але ще більш насущне питання — а чи знайдеться там місце Музею історії міста Києва з таким ставленням влади?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати