Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Порятунок замерзаючих — справа рук їх самих?

26 січня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКA / «День»

Штучним заниженням істинних розмірів аварій, що масово відбувалися в Донецькій області через сильні морози, переймалися останні два тижні аварійні служби Донеччини, виявляючи бездіяльність навіть у найкатастрофічніших ситуаціях. Наприклад, навіть у найбільш неблагополучні дні в Донбасі були випадки, коли про побутові аварії, тривале відключення тепла й інші подібні НП керівництву області просто ніхто не повідомляв, а аварійні служби іноді й зовсім не відповідали на дзвінки обурених громадян.

Такі дані оприлюднив на прес- конференції начальник Головного управління МНС України в Донецькій області, майор внутрішньої служби Леонід Касторський. За його словами, така практика в регіоні зустрічається вперше. Раніше, за інформацією Л. Касторського, керівництво міст і районів Донеччини завищувало масштаби аварій, щоб отримати дуже вигідний статус «надзвичайної ситуації», за яким потрібно виділяти досить значні кошти зі спеціального фонду. Однак останніми днями керівництво населених пунктів, як не дивно, переважно просто сидить, склавши руки.

Зовсім нещодавно обурливий факт було зафіксовано відразу у двох містах області — Сніжному й Краматорську, де через прориви теплотрас на цілий тиждень без тепла залишилися сотні городян. Однак поки замерзлі донеччани сиділи в холодних квартирах, міська влада не повідомляла про аварію ні відповідним службам, ні тим більше керівництву області. Більш за те, цей факт взагалі міг би залишитися таємницею, якби губернатору Донецької області Вадиму Чупруну не зателефонували самі потерпілі.

Два дні тому в області опинилися без тепла й світла жителі цілої низки міст — Костянтинівки, Сніжного, Макіївки, Краматорська, Торезу й навіть певних районів шахтарської столиці. Більш за те, цими днями в Донбасі з ладу було виведено 181 котельну, — вона просто не впоралася з надто низькою температурою. Однак, за інформацією Л. Касторського, більшість цих аварій керівництво аварійних служб просто проігнорувало: керівників навіть не було на роботі, а всі контактні телефони, за якими з ними можна було б зв’язатися, було відключено.

Проте, на противагу Л. Касторському, заступник голови Донецької облдержадміністрації з питань житлово-комунального господарства Юрій Хівріч не бачить неполадок у роботі аварійних служб: за його даними, всі вони працюють справно, щоправда... не без допомоги працівників МНС. При цьому, за словами Ю. Хівріча, додаткову складність працівникам ЖКГ області створює те, що багато квартир у містах і районах області сьогодні є порожніми: вода просто замерзає у трубах, вони лопають, і відбувається додаткова кількість аварій. Крім того, кількість прикрощів для комунальників збільшують й самі донеччани, які активно виготовляють саморобні обігрівачі, що не витримують напруження електромережі й час від часу займаються. Наприклад, учора в селищі шахти Жовтневої в Донецьку живцем згоріла жінка 59 років: заснула поблизу такого кустарного обігрівача. Щоправда, чомусь ніхто не додає, що в цьому районі навіть у найлютіші морози постійно відключали тепло та світло, й людям нічого не залишалося робити, як рятуватися власними засобами, адже патентовані обігрівачі в магазини регіону обіцяють завезти лише... влітку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати