Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зафіксувати новітню історію України

Дніпропетровські музейники відкриють експозицію, присвячену Євромайдану
14 березня, 11:55

Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д. І. Яворницького називають скарбницею пам’яток історії і культури.

Не секрет, що увага всієї світової спільноти останнім часом прикута до подій в Україні. За словами співробітників музею, ще з перших днів протестів на Євромайдані до фондів музею почали надходити листівки, фотоматеріали, речі, які розповідають про непростий період нашої історії. Передача важливих свідоцтв відбувалась завдяки небайдужим друзям музею, а особисто колекціонеру та меценату Дмитру Пірклу, який вже багато років співпрацює з музеєм. І ось минулої середи активісти Євромайдану в урочистій обстановці передали Дніпропетровському історичному музею ім.Д.Яворницького бойові прапори, захисну амуніцію, документи та інші речі 4-ої сотні Самооборони Майдану (Козацький редут). Передачу здійснили саме ті, хто багато місяців перебував на Майдані в Києві і підтримував його в Дніпропетровську місцевими силами, а саме представники дніпропетровської самооборони Майдану під керівництвом наказного отамана Сергія Іванченка. Ще 2 грудня 2013 р. на раді Кодацької паланки Війська Запорозького низового було прийняте рішення про підтримку революційних подій в Києві. До столиці поїхали голова фонду «Меморіал імені кошового отамана Війська Запорозького низового І. Сірка» Владислав Ладигін і з ним частина козаків. Саме ця група по приїзді розпочала формування адміністративного устрою самооборони Майдану у відповідності з традиціями Запорізької Січі. Серед речей, які було передано директору музею — щит із слідами крові, а також прапори, що пройшли бойове хрещення на Майдані — прапор Дніпропетровської області і національний прапор України з написом «Січеслав», що побував на барикадах.

Мешканець Росії Максим Гошовський, який почув про події на вул.Банковій в Києві, не зміг залишитись осторонь. У складі  двох казацьких сотен він приймав участь у боях на ул. Грушевского. Максим передав у музей саморобний щит з слідами від куль, кийок з металевим наконечником, за допомогою якого майданівці взбиралися на барикади, щитки для індивідуального захисту. Також в музей передали каску, брошури, листівки, які розповсюджували на Євромайдані. Дарителі у присутності преси підписали необхідні документи.

За словами директора Дніпропетровського національного історичного музею Надії Капустиної, співробітники музею продовжують збирати речі, повязані з історією Євромайдану, і готують тематичну експозицію про новітню історію України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати