Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Реформатори – це люди, які мислять критично»

Під час зустрічі з літньошколярами екс-міністр економіки Володимир Лановий розказав, як позбутися «олігархономіки»
10 липня, 19:54

«Наша задача — не просто вивести Україну з кризи, а дати їй високу динаміку. Треба в рік набирати 15—20% і тримати такий темп протягом 10—15 років», — відзначив економіст.

У ході розмови експерт зробив якісний порівняльний аналіз провідних економік світу та інтерпретував їх досвід для України. Зокрема було згадано Китай, Японію та Німеччину — країни, що мали схоже становище після війни.

Пан Лановий зауважив, що економіка України почала занепадати  у 1992 році, коли до влади за посередництва Леоніда Кучми прийшли «червоні директори». Саме тоді розпочався зворотній процес революції. «Контрреволюція, — як зазначає експерт, — це відхід від цінностей, які ставила наша нація».

ВРАЖЕННЯ

«НАМ ПОТРІБНА ГІДНІСТЬ»

Марія НИТКА, Львівський національний університет ім. І. Франка:

— Як окреслити економічні функції держави, які способи виходу України з кризи, що таке структурний процес та які прогнози для економіки нашої держави у наступному році? Цікаво, правда? І складно.  Але не сьогодні. Володимир Лановий — один із тих, хто в змозі пояснити  ці складні процеси просто і доступно, без зайвих слів. Це той випадок, коли розбираєш все на цитати. «Нам потрібна гідність», — от вам простий і універсальний рецепт від пана Ланового.

Звісно, ніхто не відміняв «План Маршала-Ланового», про який так само важливо знати і розуміти з глибинки. А поняття «олігархоманія», на якому наголосив пан Володимир,  логічно пояснює сьогоднішню політику. В підсумку наша розмова вийшла невимушеною і насиченою. Це як «Котел» «для чайників» (книга Бібліотеки газети «День», присвячена новітній історії), тільки економічний.

«УКРАЇНІ НЕОБХІДНІ НОВІ ТЕХНОЛОГІЇ»

Антон СЕСТРIЦИН, Університет Карлтон (Оттава):

— До зустрічі з відомим економістом та екс-міністром економіки Володимиром Лановим школярі літньої школи газети «День» підійшли надзвичайно серйозно. З перших хвилин зустрічі стало зрозуміло, що пан Лановий — людина систематичного мислення зі стратегічним баченням. Як досвідчений лікар, він одразу виписав «рецепт» для врятування української економіки. Україні потрібні нові технології. Тільки вони можуть зробити нашу економіку конкурентоспроможною на світовому ринку. Особливо цікаво було почути теорію Володимира Тимофійовича про олігархономіку.

Без усунення олігархів від державних інституцій не варто чекати на кардинальні зміни в стосунках між державою та громадянами. Екс-міністр зробив історичний екскурс у 90-і роки і пояснив, як стратегія Росії від самого початку незалежності була скерована на послаблення української економіки і, як результат, державності. За дві години літньошколярі встигли розпитати пана Ланового про аспекти української економіки — від стратегії призначення голови НБУ до торгівлі з окупованими територіями. Про це та інше читайте в повному інтерв’ю. Має бути цікаво всім!

Нагадаємо, що Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати