Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Близько мільйона доль

Навіщо дітям статус постраждалих від війни
07 вересня, 11:39
ФОТО REUTERS

Внутрішньо переміщених осіб, сім’ї, члени яких брали участь в АТО/ООС чи загинули там, а також громадян, які побували в полоні, та волонтерів, у яких є діти, закликають оформляти своїм дітям статус таких, які постраждали від збройного конфлікту.

Як зазначають фахівці, робота стратегічна, адже Україна заявляє про те, що у нас — війна, а кількість постраждалих дітей невідома. Згодом ця інформація буде вкрай важливою для пред’явлення на міжнародній арені — коли закликатимемо до відповідальності Росію. Експерти кажуть, що, можливо, згодом можна буде добитися виплат компенсації, адже статус — на все життя.

«Станом на 1 вересня статус дитини, яка постраждала від військового конфлікту в Україні, отримали 1665 дітей. Найбільше — в Донецькій і Луганській областях. Дуже спрацювала Волинь: при невеликій кількості дітей зі статусом ВПО   — трохи більше ніж тисяча — статус отримали 825 осіб, — розповідає Володимир ВОВК, заступник директора департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики. — Наші соціальні служби вже провели серйозну роботу: 35 тисяч дітей в Україні потрапили в їхнє поле зору, процес отримання статусу завершується. Тобто загалом ми виходимо на десяту частину від тих, хто має такі права. Ідеться про 240 тисяч дітей із числа ВПО, також слід мати на увазі понад 400 тисяч дітей, які перебувають на непідконтрольній території, майже дві тисячі дітей загиблих учасників АТО, дітей ветеранів АТО».

Тобто, на думку чиновника, потенційно в Україні може з’явитися близько мільйона дітей зі статусом постраждалих від військового конфлікту. До них можуть приєднатися ті, кому вже виповнилося 18 років, але вони були неповнолітніми, коли починалася війна.

Сьогодні родини, в яких діти отримали статус постраждалих, здебільшого можуть розраховувати на соціальний супровід. Про пільги та виплати наразі не йдеться. Чиновники пояснюють, що спочатку слід порахувати всіх дітей і надати їм статус, щоб робити фінансове обґрунтування. Батьки, дізнаючись, що статус не означає автоматично виплат, не поспішають подавати документи.

«Ми повинні провести широку інформаційну кампанію, щоб діти, які мають на це право, скористалися ним. Цей статус — не про вузьку соціальну гарантію, він має стратегічне значення. Вважаю, що кампанію потрібно проводити через заклади освіти. А потім розробити дієві алгоритми соцзахисту постраждалих дітей», — говорить Олександра МАГУРОВА, радниця Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб.

За постановою Кабінету міністрів, статус дитини, постраждалої від військового конфлікту, може самостійно отримати дитина, якій уже виповнилося 14 років (за наявності необхідних документів). Також фахівці нагадують, що йдеться про право, а не обов’язок мати статус.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати