Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це напад на символ Майдану»

Напередодні 7-ої річниці Революції Гідності в майданному музеї провела обшуки СБУ
19 листопада, 19:44

19 листопада, о 10 ранку стартував міжнародний науковий онлайн-форум «Революція Гідності: на шляху до історії». Упродовж двох днів Національний музей Революції Гідності планував дискутувати «про сучасні масові протести у світі й критичного переосмислення нашої «гарячої історії»». До розмови долучилися дослідники з України, а також Великої Британії, Канади, Іспанії, Нідерландів, Польщі, Німеччини, Норвегії та США.

Однак форум довелося розпочинати паралельно із обшуками СБУ. Як повідомив директор музею Ігор ПОШИВАЙЛО на своїй «Фейсбук»-сторінці, о 7 ранку слідчі поліції та СБУ увірвалися до його оселі. «Так само зранку ці ж хлопці заблокували роботу ще двох приміщень музею Революції Гідності, — описував він. — Вилучено носії інформації (неправомірно) і документацію по фінансово-господарській діяльності. Такі дії у переддень Дня Гідності та Свободи, коли основні заходи з відзначення річниці Майданів і резонансні заяви-звернення — на Музеї, це — ВИПАДКОВІСТЬ?».

«У ці хвилини саме відкрили і проводимо міжнародний науковий форум, готуємо заходи до річниці Революції Гідності, тому... деталі згодом», — відписав Ігор Пошивайло. Під час форуму науковці обговорювали, чим можна розцінювати Революцію Гідності перемогою, чому влада втрачає довіру та підтримку народу, яку владу, власне, можна вважати легітимною. Історик Віталій Нахманович наголосив, що: «Попри досягнення Порошенка — відновлення армії, декомунізація, безвіз, втримання гривні, томос і ще багато, він не ліквідував корупцію, олігархію, нечесне судочинство. Тому втратив довіру. І Зеленський цього не зробив, і він теж втратив підтримку суспільства».

Загалом до 21 листопада, коли Україна відзначатиме сьому річницю подій на Майдані, музей готував низку тематичних заходів: конкурси, наукові форуми, молебні, дискусії, аудіотури — заходи розплановані аж до 20 лютого наступного року, і не лише в Києві. «Бажаю учасникам здоров’я та сил, щоб іти далі. Дякую. Про важливість справи свідчить і розпочатий сьогодні зе обшук музею», — зазначила слухачка учорашнього онлайн-форуму, науковиця Леся Вовчик-Блакитна.

«Обшук у музеї Революції Гідності саме тоді, коли відкривається міжнародний форум, присвячений драматичним подіям в історії Україні, напередодні чергової річниці Революції Гідності, яке є державним святом, я асоціюю зі свідомим актом, намаганням продемонструвати «хто в домі хазяїн», що все, що зроблено під час Революції, перекреслюється, що запроваджуються нові порядки, вважайте «повернення до часів Януковича», — коментує історик Сергій КОТ. — Я це трактую як брудну провокацію. Влада, мабуть, забула, що таке Майдан. Це демонстрація реваншу. Повірте, з того нічого не вийде, крім чергового майдану. Це вигадана історія, які там зловживання, якщо нема фінансування у музею? Ніяк музей не можуть запустити, бо держава його не фінансує. Тільки на наступний рік запланували кошти нарешті на музей. Я особисто знаю пана Ігоря, людина абсолютно досвідчена у музейній справі, йому довірили відповідальну річ. Напад на музей — це вершина, що ще можна придумати, щоб болючіше вдарити. Це напад на символ Майдану. Це ж музей, який мав бути узагальненням всього, що відбулося, розповіддю правди про ті події, він показує подвиг усього народу, і от таке маємо. Ясно, що це демонстративний акт, і відповідь має бути відповідна. Може, під офіси СБУ мають прийти колишні майданівці зі щитами та шинами, щоб нагадати, що це нікуди не поділося?».

Згодом стало відомо, що до слідчі СБУ вилучають документацію, пов’язану із спорудженням меморіалу Небесної сотні, постанову видано Голосіївським судом 2 листопада. Наразі на земельну ділянку, де планувався меморіал, накладено арешт. «День» буде стежити за розвитком подій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати