Корінь демократії в активності громадян, а запорука - в забезпеченні прав людини.
Зеновій Красівський, поет, письменник, громадський та політичний діяч, політв’язень радянських таборів, член Української Гельсінської групи

Чому не варто курити кальян

В Україні розпочалась інформаційна кампанія
9 листопада, 2018 - 11:39

Кальянний дим шкодить здоров’ю як курців, так і людей навколо, навіть більше, ніж сигаретний. Щоби якомога більше людей дізнались правду і не піддавали своє здоров’я невиправданим ризикам, Центр громадського здоров’я МОЗ України разом з громадською організацією «Життя» розпочали інформаційну кампанію про небезпеку куріння кальяну, повідомляє moz.gov.ua.

Згідно з результатами останнього Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (2017 рік), 2,1% дорослих є активними курцями кальяну. Крім того, опитування ініціативи U-Report, яке проводилося у вересні 2018 року, показало, що серед молоді 14—34 років, які нині не курять, близько половини пробували курити кальяни — 49,2%.

Дим кальянів, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що можуть викликати рак легень та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.

«Люди, які вживають кальян протягом півгодини — години, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет. Вони отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію. Часто куріння кальяну асоціюється з відпочинком з друзями і створює псевдокультуру, яка, на жаль, стала дуже поширеною в нашій країні. Це велика соціально-медична проблема, тому треба робити профілактичні інтервенції та заходи. Насамперед оберігати людей від вторинного кальянного диму і контролювати заборону куріння кальяну в приміщеннях. Адже для молоді це може стати спусковим механізмом для початку вживання інших форм тютюну», — говорить Отто Стойка, національний експерт з контролю над тютюном, головний лікар Київського міського центру здоров’я.

Курити кальяни у громадських місцях, включно із закладами ресторанного господарства, заборонено з 2012 року на рівні із курінням звичайних та електронних сигарет. Проте за результатами громадського моніторингу у січні 2018 року кальян продовжують курити фактично у кожному п’ятому кафе, барі та ресторані.

Щоб уникнути маніпуляцій та забезпечити точність трактування антитютюнового законодавства в частині контролю за його дотриманням, ще в липні 2016 року група народних депутатів із різних фракцій зареєстрували законопроект №4030а. Цей законопроект визначає, що Держпродспоживслужба матиме беззаперечне право здійснювати перевірки за зверненнями громадян. Прийняття цього законопроекту стане ще одним кроком в напрямку євроінтеграції.

Рубрика: 
Газета: 

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...
comments powered by HyperComments