Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи можливий реванш?

У «Дні» відбувся круглий стіл за участю експертів і політиків
07 квітня, 19:30

Сьогодні в редакції «Дня» відбувся круглий стіл, яким ми продовжили серію круглих столів, що були започатковані ще під час Євромайдану в грудні 2013 року. Тема — «Чи можна зупинити реванш?». «Наш круглий стіл покликаний тестувати середовище і стан речей в країні, щоб виокремити загрози та шанси. Адже Майдан все-таки починався під гаслом активної євроінтеграції — чи бачимо ми тут поступ? — говорить Лариса Івшина. —  Реванш — це не завжди опозиційна партія, реванш — це ті підходи, проти яких повстав Майдан. Чи є загроза збереження старих підходів в політиці?».

Гостями «Дня» стали — експерт Вікторія Подгорна, народний депутат ІІ-го та ІІІ-го скликань Олександр Єльяшкевич, народний депутат V-го, VI-го та VII-го скликань Андрій Сенченко, провідний експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. «Учасники нашого круглого столу абсолютно невипадкові, — підкреслила на початку круглого столу модератор, головний редактор газети «День» Лариса Івшина. — Ми доволі довго думали над тим, кого запросити. І визначальним було те, що затребувано в нашому політичному середовищі. За кожним з наших учасників дійсно стоять вчинки і позиція».

Андрій СЕНЧЕНКО: «Що таке загроза реваншу? Якщо це повернення  тих людей, які раніше уособлювали владу — в цьому плані, можливо, і ні. Але якщо говорити про старі підходи та старі схеми дії влади, то мені здається, варто говорити не про реванш, а про те, що держава не розсталася з тим, що практикувалося у владі раніше, не розсталася зі старою системою взаємовідносин влади та суспільства»

Вікторія ПОДГОРНА: «Звичайно, у владі змінилися окремі персоналії — в уряді та частково в парламенті присутні нові люди. Але система відносин між суспільством та владою не змінилася, і це для мене ключовий момент, який говорить, що ми можемо отримати не просто повернення старих. Питання стоїть руба і воно ставиться експертами з ЄС: ми насправді можемо стати failed state.

Олександр СОЛОНТАЙ: «Політична система робить все, щоб інтегрувати своїх нових опонентів у вигляді громадянського суспільства в стару систему і по максимуму забезпечити її новими обличчями. Зручним моментом тут виявились позачергові парламентські вибори, в результаті громадянське суспільство в плані нових облич оголилося надзвичайно. В списках політичних партій, які пройшли до парламенту, ми бачимо тих людей, які замість того щоб показати нову якість, прийняли старі правила гри».

Олександр ЄЛЬЯШКЕВИЧ: «У мене виникає питання: а чи готові структури громадянського суспільства відповідати сьогоднішнім викликам? Я думаю, що через якийсь час у нас з’являться громадські активісти, які пройдуть через вогонь, воду та мідні труби. Але у нас виходить так, що героїчні зусилля на майданах привели до влади багатьох молодих активістів, які, на жаль, не пройшли випробування мідними трубами».

Відповіді на питання — чи стала Україна більш незалежною чи більш залежною? чи є докази реформ? чому не ратифікували Римський статут? — читайте в п’ятничному номері «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати