Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харків: поранено понад 10 людей, двоє – у важкому стані

У СБУ та МВС закликають сприяти держорганам у запобіганні терактів
21 січня, 12:26

Тринадцятеро людей із пораненнями різних ступенів тяжкості вночі 19 січня були доправлені в шпиталі Харкова, кілька постраждалих з незначними ушкодженнями отримали медичну допомогу і вже повернулися додому. Кільком потрібні операції. Так завершилося чергове судове засідання у Московському райсуді, де в день Водохреща слухалася справа Михайла Соколова, члена партії «Свобода», якого прийшли підтримати місцеві громадяни.

Михайло був заарештований ще 26 жовтня на виборчій дільниці нарядом міліції, який власне він і викликав для перешкоджання фальсифікаціям. Перед тим чоловік три місяці перебував у зоні бойових дій, і повернувся для нагляду за перебігом парламентських виборів. «Він помітив, що в залі є підозрілі молодики, які могли проводити підкуп виборців, і викликав міліцію, щоб перевірити їхні речі. Але ж натомість обшукали його самого, і в його рюкзаку знайшли зброю — автомат та гранату в розібраному вигляді, — розповідає одна з волонтерок, яка теж брала участь у виборах, Ольга Дунь. — Дотепер він у СІЗО». За кілька місяців відбулася низка засідань, розглядання справи вже підходило до кінця.

Заклик приходити на засідання суду 19 січня для підтримки Михайла було поширено у соцмережах напередодні. Українські патріоти Харкова відверто звинувачували судове слідство в упередженому підході до справи. «Всупереч підтримці суспільства, а також, попри клопотання народного депутата України і Генерального штабу Збройних сил, суд залишив патріота в тюремних катівнях в одній камері із сепаратистами!» — писали за тиждень до засідання небайдужі до страви громадські активісти. Вдень 19 січня на засідання прийшли орієнтовно півсотні людей. «Могло бути й значно більше, — каже одна з учасниць слухань Лілія Сафарова. — Багато хто не зміг приїхати, зважаючи, що це була середина робочого дня».

Вибух стався на вулиці біля воріт огорожі о сьомій вечора, коли люди саме розходилися після засідання. В МВС зробили заяву про вибух гранати, але очевидці впевнені, що спрацював керований саморобний вибуховий пристрій — у шпиталі з різних частин тіл поранених, крім осколків, витягали болти.

«Це був цілеспрямований теракт проти патріотів України, — впевнений один із членів організації «Правий сектор» Олексій Литвинов. — Пристрій спрацював саме тоді, коли поруч з ним проходили наші активісти — перед тим кілька груп людей пройшли спокійно. Вочевидь, хтось керував вибухом».

Біля куща, де був пристрій, залишилася воронка в півметра діаметром, розповідають очевидці. Також були знайдені незрозумілі об’єкти із цифрами та розміткою у вигляді російського триколора.

Лілія Сафарова, яка під час вибуху стояла з товаришами на сходинках будівлі, чекаючи на адвоката, щоб дізнатися подробиці справи, розповідає, що найбільше її вразила оперативність російських ЗМІ. «Буквально за хвилину після вибуху мені подзвонила мати, яка живе в Белгороді, та повідомила, що по російських новинах уже передають про цю подію. Схоже, що поруч перебували російські журналісти, які заздалегідь знали про те, що відбудеться».

Найбільш постраждалою на цей момент є донька Михайла Соколова, яка була присутньою на засіданні зі своєю мамою. Дівчину поранило осколками. Також у тяжкому стані її товариш, в легені якого потрапив болт. Лікарі запевняють, що загрози життю постраждалих немає. У МВС Харківської області від коментарів утримуються, офіційно подію кваліфікували як терористичний акт.

Постраждалим можна допомогти, перерахувавши кошти на картку Приватбанку Євгенії Духопельникової 4149 6054 0025 7200 ПБ.

У Харкові створено оперативний штаб, до якого увійшли представники Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та прокуратури, оголошено спецоперацію з розшуку та затримання правопорушників. Здійснюються екстрені антитерористичні заходи, — ідеться в повідомленні на офіційному сайті СБУ України. «Цей зухвалий злочин ми кваліфікуємо як терористичний акт. Всі сили і засоби нами спрямовано і сконцентровано на його розслідування. Про хід розслідування оперативно і постійно інформуватимемо громадськість», — заявив голова СБУ Валентин Наливайченко. «СБУ та МВС просять усіх зберігати спокій і витримку», — ідеться на сайті СБУ. До цього закликав на своїй сторінці у мережі Фейсбук і радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. «Закликаю всіх українців об’єднатися в боротьбі з тероризмом! Сприяти МВС, СБУ та іншим органам влади у запобіганні терактів! Критикуючи, — допомагати конкретними справами та інформацією про терористів та їхніх поплічників», — написав він.

Нагадаємо, раніше у коментарі «Дню» полковник запасу, кандидат технічних наук, президент організації «Міжнародна антитерористична єдність» Олександр ДІЧЕК зауважував: «У нас є конституційний орган — СБУ і її Антитерористичний центр, яким довірено й доручено займатися боротьбою з тероризмом у тісному контакті з іншими міністерствами. Але держава не в змозі сама забезпечити необхідну безпеку, тому потрібне долучення громадськості й недержавних служб безпеки, які мають працювати в тісному контакті й режимі соціального партнерства. Громадянське суспільство має збудувати нову модель поведінки громадян в умовах терористичних загроз і терактів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати