Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Море «Дня» в Маріуполі

Цього тижня наша фотовиставка вирушає на південь Донецької області
28 березня, 17:10
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Вперше на мапі подорожей виставки «Дня» — Маріуполь, велике місто на півдні Донеччини, яке за час війни звикли називати форпостом України на сході. Місто перебувало під контролем бойовиків «ДНР» із 13 квітня до 13 червня 2014 року. Минуло майже три роки, але й сьогодні тут тривожно: дається взнаки близькість фронту. От цитата зі зведення штабу АТО вранці 28 березня: «На Маріупольському напрямку по опорних пунктах українських військ поблизу Красногорівки та Мар’їнки ворог бив із мінометів калібру 82 мм і гранатометів. А по оборонцях Новогригорівки та Водяного — з крупнокаліберних кулеметів. Морських піхотинців у Широкиному ворог обстріляв із зенітної установки ЗУ-23-2, а по захисниках Павлополя та Гнутового бив ворожий снайпер...»

Але поза тим Маріуполь — місто з історичними будівлями, наприклад старою водонапірною вежею, схожою на фортецю; тут народився художник Архип Куїнджі, тут море заводів і просто море — Азовське. Тож на цю поїздку ми чекаємо. Тим більше, просвітницькі проекти необхідні для зміцнення міста.

Зрозуміла річ — на сьогодні багато важить діалог з людьми на сході, важливо знати їхні потреби і тривоги. Крім відкриття XVIII Фотовиставки «День-2016», яка триватиме з 31 березня до 14 квітня в Центрі сучасного мистецтва і культури імені А. І. Куїнджі, наші журналісти проведуть зустрічі з активними громадянами і студентами. Так, 30 березня, о 18.30 у Вільному просторі «Халабуда» відбудеться зустріч-дискусія на тему «Національний діалог», на якій будуть представлені книжкові новинки нашої Бібліотеки. А 31 березня, об 11.30 в актовій залі Маріупольського державного університету журналісти «Дня» проведуть зустріч зі студентами й викладачами МДУ.

«ПОТРІБНА ПОСТІЙНА ЩОДЕННА РОБОТА»

Світлана БЕЗЧОТНІКОВА, декан факультету філології та масових комунікацій Маріупольського державного університету, переконана, що освітні проекти сьогодні особливо актуальні для міста. «Є нагальна потреба в підтримці процесу загальнодержавних реформ, у розв’язанні проблем безпеки, психологічної адаптації переселенців, громадян, постраждалих внаслідок конфлікту, — продовжує Світлана Володимирівна. — Маріуполь — місто приморське, прикордонне, а сьогодні ще й наближене до лінії розмежування із зоною бойових дій. Тому для маріупольців надзвичайно важливо зараз відчувати себе частиною єдиної України, відчувати підтримку і турботу співвітчизників у скрутну хвилину. А університетська молодь, незважаючи на труднощі, повинна бачити перспективу розвитку, можливості покращення життя в нашій державі. Саме завдяки освітнім проектам можливо буде досягти цих непростих цілей».

Ще одним містком із острова «Дня» через море «зрад» (далеко не таке лагідне, як Азовське) до Маріуполя стануть книжки нашої Бібліотеки. Друзі «Дня» закупили чимало їхніх комплектів. Зокрема, Михайло ПОЖИВАНОВ, політик, громадський діяч, міський голова Маріуполя в 1994 — 1998 рр.

«Щодо просвітництва — переконаний, що всі багато можуть і повинні робити, — акцентує Михайло Олександрович. — Якби протягом всіх років незалежності України така робота проводилася на Донбасі, сьогодні ситуація була б зовсім іншою. Чимало таких проектів було започатковано 1994 року, коли я працював маріупольським міським головою. Зокрема, наша співпраця зі Львовом — обмін дітьми, запрошення україномовних учителів із різних предметів на роботу до наших шкіл. Такі проекти плідно діяли до 1998-го, а потім ця програма була повністю завершена, і ми маємо те, що маємо». Політик підтримує ініціативи «Дня» через «правильну українську спрямованість видання».

На думку Михайла Поживанова, у системі освіти Маріуполя треба багато робити, насамперед роз’яснювати батькам і дітям, що нормальна українська освіта — це їхнє майбутнє. «Завдяки такій освіті в майбутньому діти зможуть працювати де завгодно і відчувати себе гідними громадянами України. Але все-таки це потрібно роз’яснювати. Бо та сторона багато чого пояснює, а від наших інформації менше. Вважають, якщо раз на квартал провести концерт, на який прийдуть 200 людей, то це вирішить ситуацію. Насправді — ні. Потрібна постійна щоденна робота — не наїздами. І волонтерського руху, і просвітницького», — констатує політик.

«МАРІУПОЛЬЦІ ГЛОБАЛЬНІШЕ ВІДЧУЮТЬ ЖИТТЯ УКРАЇНИ»

Нашими очима в Маріуполі кілька років є фотограф Євген СОСНОВСЬКИЙ. Він двічі брав участь у фотоконкурсах «Дня», його світлини є в експозиції, що поїхала до міста.

Євген теж наголошує на важливості просвітницьких заходів у Маріуполі. Бо якби в центрі країни більше цікавилися життям сходу, якби на Донбас приїздило більше українських театрів, музикантів, журналістів, розвиток процесів, запущених навесні 2014 року, був би іншим. Тепер надолужують втрачене. «До Маріуполя приїжджають театри зі Львова та Києва, музиканти — гурти «Бумбокс», «СКАЙ», «Антитіла». Вони не просто дають концерти, а зустрічаються і спілкуються з людьми. Це позитивно. Принаймні, молодь починає інакше сприймати Україну», — каже фотограф.

За словами Євгена, в Маріуполі отримати «День» можна лише за передплатою. Тож наш приїзд важливий ще й тому, що допоможе загалу познайомитися з газетою.

«Коли їздив на фотовиставки «Дня» у столиці, завжди дякував за можливість показати Маріуполь у Києві. Десяток представлених там знімків із Маріуполя — мала частка того, що хотілося б показати людям. Але вже те, що ваша виставка збирає світлини із усієї країни і складає «Сімейний альбом України», як назвали цю виставку «Дня», — дуже добре. Радий, що в цьому «альбомі» знайшлося місце для маріупольських фотографів, — стверджує Євген Сосновський. — А цього року і маріупольці побачать всю країну на ваших фотографіях. Певно, глобальніше відчують те, що зараз відбувається в Україні».

Завдяки технологіям ми сформували в Маріуполі коло друзів. Наприклад, у місті добре знають журналіста відділу політики Валентина Торбу. «Переписувався з одною місцевою журналісткою, і вона розповіла, що знає Валентина Торбу, вони давно спілкуються через Facebook і от нарешті зустрінуться наживо. Добре, що Дні «Дня» допоможуть налагодити безпосередній контакт», — вважає Євген.

Отже, до 14 квітня обов’язково завітайте до Центру сучасного мистецтва і культури імені А. І. Куїнджі, щоб побачити «Сімейний альбом України», де є місце і війні, і політичним інтригам, і — радощам життя. В ідеалі — приходьте на урочисте відкриття 31 березня, о 14.00. Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати