Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реінтеграція через медіа

Підлітки «сірої» зони пройшли навчання з кінематографу, медіаграмотності та журналістики
14 вересня, 16:15

40 підлітків із Донецької та Луганської областей пройшли навчання у Києві у Школі документалістики та медіа для підлітків Донбасу DocUaDream. Ініціативу підтримав Український культурний фонд. Проєкт розпочався на початку року, він мав формати онлайн та офлайн. Метою проєкту DocUaDream було надання підліткам навичок реалізовувати свої творчі ініціативи через засоби журналістики, документалістики, ІТ тощо.

Його учасниками стали підлітки з Красногорівки, Новомихайлівки, Щастя, Станиці Луганської, Лисичанська, Золотого та Мар’їнки. З ними працювали вісім викладачів з документалістики, журналістики, операторської та фотомайстерності, монтажу та IT. Організатори проєкту кажуть, що вдалося зібрати  найбільш фахових експертів.

Результатом навчання стало створення підлітками 10 документальних фільмів, 10 статей, 10 документальних фотопортретів та 40 власних сайтів. Діти вчилися розповідати про себе та свій нелегкий досвід. «Я безпосередньо їздила в міста «сірої зони», зустрічалася з учасниками і розповідала їм про наш проєкт, про результати, яких вони можуть досягнути.

Близько 500 учасників дізналися про можливості, які ми пропонуємо. Ми отримали 68 вмотивованих заявок, після відбору до Києва приїхали 40 учасників, які навчалися протягом чотирьох тижнів. Усі лекції відбувалися онлайн. Ми поєднували викладачів із досвідом і досить молодого віку, тобто базову школу і нові тренди. На практичні ж заняття студентів привезли до Києва, щоб мати можливість показати наживо фахову техніку, студії, роботу фахівців у локаціях, - розповіла керівниця Школи документалістики та медіа Наталія ЯЩУК. – Ми маємо великий досвід роботи із прифронтовою територією – з 2014 року допомагають реабілітуватися, відновитися і розвинутися підліткам, які знаходяться у важкій ситуації. Адже маємо покоління підлітків, які виросли у війні. Наші фахівці зрозуміли, що потрібно будувати не лише навчання, а давати підтримку – у першу чергу психологічну. Перший крок – це робота з психологами, фасилітаторами та створення безпечного середовища. Це дуже важливий етап, бо дослідження показують, що тоді навчання стає ефективним. Якщо просто давати навички, а група не готова, то тоді навчання не буде ефективним».

Організатори проєкту DocUaDream також мають намір допомогти підліткам розвивати здобуті знання й після їхнього повернення додому, хочуть підтримати їхні ініціативи. Питання, як поширити свій творчий продукт, розвивати його, одне із основних у цьому проєкті. Для цього дітям проводився цілий навчальний курс. Організатори проєкту сподіваються, що цей досвід стане першим кроком до подальшої реалізації здібностей дітей.

«Ми знайшли можливість відкрити в Лисичанську перший гурток, який, сподіваємося, зможемо підтримувати за допомогою менторської участі наших викладачів, також купуватимемо туди необхідну техніку, щоб діти змогли продовжувати те, чому їх навчили в Києві», - розповіла координаторка педагогічного напрямку проєкту Марія ЛЕМБЕРГ.

Під час навчання до школи долучалися такі гостьові спікери, як актори Ірма Вітовська та Андрій Альохін, журналісти Яніна Соколова, Андрій Макаренко, Богдан Кутєпов та Стас Козлюк.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати