Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сквер Василя Сліпака буде!»

У цьому переконана ініціативна група артистів і частина депутатів Київради. Але що гальмує його появу?
22 лютого, 19:40

«День» на своїх сторінках неодноразово розповідав про Василя Сліпака — Героя України, соліста Паризької національної опери, волонтера, учасника бойових дій на сході України (позивний «Міф»), який загинув у бою поблизу Луганського.

Рік тому українські музиканти-волонтери, об’єднані в громадську спілку «Музичний Батальйон», ініціювали облаштування в Києві «Культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака». Цей сквер має стати місцем культурно-мистецького відпочинку киян і численних гостей нашої столиці, де свої кращі твори презентуватимуть українські музиканти. 

Здається всі виступають «за». Київська влада — також. Але пройшло кілька місяців, і автори ініціативи почали наражатися на перепони, за якими явно відстежується комерційний інтерес невідомих забудовників, — дуже ласим виявився невеликий шмат землі на Андріївському. І хоча земельна комісія Київради підтримала ініціативу про виділення землі під облаштування скверу, екологічна комісія Київради поки його відклала.

Сергій ВАСИЛЮК, керівник гурту «Тінь сонця»:

— Василь Сліпак своїм прикладом продемонстрував неймовірну волю українства до захисту своєї рідної землі. Він своїм вчинком воїна-добровольця показав приклад патріотизму й самопожертви для багатьох, особливо — нашої молоді.

Арт-сквер імені Василя Сліпака може стати центровим місцем у Києві для гуртування українських митців.

Віктор КРИВЕНКО, народний депутат України:

— Це — не політична ініціатива. Тому мені було легко в її підтримку зібрати підписи 123 депутатів різних фракцій Верховної Ради України. Готові були підписатися ще більше, але для знакової заявки масової підтримки депутатського корпусу цього було більш ніж достатньо. Дехто запитує: чому саме в цьому місці вирішили облаштувати сквер імені Василя Сліпака? Бо так вирішила мистецька громада!  Це чи не найкраще  колоритно-презентаційне місце, якого заслуговує мистецька особистість геніального оперного співака. Тим паче — в затишній атмосфері Андріївського узвозу, його рельєфі гармонійним буде звучання української пісні та музики. Адже саме такою функцією буде наділений арт-сквер.

Юрій СИРОТЮК, депутат Київради:

— На жаль, земельні питання в Києві є надто корумпованими. Хоча ще в жовтні минулого року  керівники всіх фракцій Київради завірили у підтримці цієї ініціативи. Було домовлено, що комунальна організація «Київзеленбуд» підготує та внесе відповідне рішення на розгляд сесії. Але жодного документа від «Зеленбуду» щодо скверу Василя Сліпака підготовлено не було. Я як депутат, змушений був сам ініціювати проект рішення, проходити з ним відповідні комісії.

Екологічна комісія не ухвалила рішення щодо проекту, бо є зауваження Департаменту земельних ресурсів. Відповідно, екологічна комісія відклала той проект рішення, він не розглянутий. А до земельної комісії я пішов, і вона одностайно підтримала проект, умовно, під тиском. Бо я сказав, що сквер Сліпака буде, і будь-які спроби цьому опиратися тільки завдадуть репутаційних втрат тим, хто це робитиме.

Ключова претензія до проекту в тому, що призначення ділянки — під забудову, а ми хочемо сквер. То міська влада має змінити цільове призначення тих кількох соток землі, написати, що це земля рекреаційного призначення. Гадаю, Києву буде краще, якщо хоч маленький клаптик землі на Андріївському узвозі стане сквером, а не черговою багатоповерхівкою.

Дмитро ПАВЛИЧКО, письменник, Герой України:

— Я — свідомий член тієї громади, яка зініціювала створення саме в цьому місці столиці нашої держави скверу імені Василя Сліпака. Ми маємо боротися за цю святу справу. Боротися всі разом: громадськість, митці, депутати, політики, письменники, журналісти. 

* * *

Нині на сайті Київської міської ради зареєстровано електронну петицію з підтримки облаштування в центрі Києва культурно-мистецького скверу імені Василя Сліпака. На моменти здачі номера до друку її підписали понад 900 людей. Загалом треба зібрати 10 000 підписів. Збір почався 6 лютого і триватиме ще понад 70 днів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати