Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сучасна наука має працювати всередині суспільства та бути відкритою»

Гостем Літньої школи журналістики став науковець і блогер Юрій Костюченко
07 липня, 19:04
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

В останній день робочого тижня літньошколярі газети «День» мали зустріч з експертом із застосування космічних методів дослідження та використання супутникових спостережень земної поверхні для оцінки ризиків та небезпек, фахівцем з геоінформатики і статистики Юрієм Костюченком. До речі, науковець не вперше зустрівся зі студентами «Дня». «Школярі», які раніше мали змогу поспілкуватися з паном Юрієм, залишися неймовірно вражені. Цього разу вийшло так само.

Розмову фахівець почав з твердження про те, що відбулася важлива соціальна зміна, пов’язана із розвитком науки. У 60-ті роки минулого століття відбулося серйозне зростання освіченості. Що, з іншого боку, вплинуло на демографічні процеси, сповільнивши зростання народжуваності. Крім того, через збільшення охочих до освіти та науки фахівці перестали встигати робити все належне. Як наслідок – люди почали працювати більше «для себе», а наука, у свою чергу, перестала бути такою, як раніше.

Також Юрій Костюченко наголосив, що наука – це не тільки пізнавальний інструмент, а й комунікативний. Один із її ресурсів – пов’язаність із медіа. Але, відповідаючи на одне із запитань про можливість впливати на соціокультурний простір України, науковець відзначив: «Ми взагалі не знаємо нашого суспільства та не маємо його кількісно-якісного опису. Наше суспільство – складне, багатошарове, гетерогенне, воно постійно змінюється, але загального опису немає, а той, що виникає, базується на локальних спостереженнях, а тому всі прогнози, звичайно, неточні».

Протягом зустрічі студенти обговорили з науковцем не тільки сферу наукової галузі, ролі ЗМІ у формуванні суспільної думки, а й різні думки пана Юрія, які він висловлює у своїх блогах для  «Дня». Наприкінці розмови Юрій дав пораду школярам встановлювати взаємозв’язки між фактами перед тим, як пропонувати їх суспільству, адже тільки тоді може з’явитися аргумент в суспільній дискусії.

Враження:

«КОМУНІКАЦІЯ Є РУШІЄМ ПРОГРЕСУ»

Оксана СКІЛЬСЬКА, Львівський національний університет ім. І.Франка:

– Юрій Костюченко розповів про з’язок науки і медіа, а також про важливість засобів масової інформації і дав багато приводів для подальших роздумів. Він стверджує, що сорок років тому сталися зміни у науковому просторі. Наукові інститути та організації еволюціонували, вони перетворилися на складні мережеві структури і утворився зв’язок із засобами масової інформації. Чому утворився цей зв’язок? За словами вченого, наука є не просто інструментом пізнання, це інструмент комунікацій. Комунікація ж є рушієм прогресу. Медіа визначають і результати кризових ситуацій. 40% людських втрат залежить не від надзвичайної ситуації, що склалась, а від поведінки самих людей. Юрій Костюченко вважає,що зв’язок між наукою і засобами масової інформації допоможе вижити їй в складних умовах сучасного світу. Саме тому розмова з науковцемь, експертом з питань безпеки і ризиків, стала дуже важливою для  школярами літньої школи журналістики газети “День”.

«ПОЄДНАЛАСЯ КЛАСИЧНА НАУКА Й ДОТЕПНИЙ ГУМОР»

Олександр ПОДВИШЕННИЙ, національний університет «Острозька академія»:

– Зустріч із паном Юрієм вразила своєю щирістю та неординарністю. У ній поєдналася класична наука й дотепний гумор. Найбільше запам'яталася теза про те, що для проведення якісних змін у суспільстві треба стати їх компонентом, рушієм. Цього розуміння, на жаль, не вистачає українцям. Також я помітив, що пан Юрій розмірковував над поставленими питаннями, не вистрілюючи відповіді на-гора, а це вже ознака інтелекту.

«КОМУНІКАЦІЯ І СПІВПРАЦЯ»

Каріна ХАЧАТАР’ЯН, Сумський державний університет:

–  «Як корабель назвеш, так він і попливе», так само ж і з зустріччю: як почнеш розмову, так вона і поведеться. Сказати майбутнім журналістам, що «наразі відбуваються зміни, про які ви повинні знати», означає одразу забезпечити собі увагу від аудиторії. І Юрій Костюченко скористався таким прийомом.

Обговорили безліч питань: наукову методологію, зміну характеру науково-технічної революції, наукові організації, інтелектуальний простір, вплив медіа на поведінку людини в кризовій ситуації тощо. Дійшли висновку, що «сучасна наука має працювати всередині суспільства й бути відкритою».

Таким собі лайфаком для уникнення загрози соціокультурному простору Юрій Костюченко визначив комунікацію. Комунікація і співпраця – ось основні завдання для суспільства і медіа.

Цьогорічна Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати