Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість бразильського проекту – канадський?

Дніпровські ракетобудівники представили нове дітище — ракету-носій «Циклон-4М»
28 березня, 11:45
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Як повідомляють у прес-центрі КБ «Південне», модернізована двоступінчата ракета середнього класу призначена для розв’язання цілої низки завдань щодо запуску космічних апаратів. За розрахунками фахівців, нова ракета має виводити корисний вантаж на низькі навколоземні орбіти, доправляти один або кілька космічних апаратів для розгортання супутникових угруповань, може працювати на екологічно чистих компонентах палива. Останнє вигідно відрізняє новий носій від його попередників із серії «Циклон». Окрім того, ракета «Циклон-4М» виготовлятиметься виключно силами українських підприємств, що особливо важливо для ракетобудівної галузі.

До нової кооперації зі створення ракетно-космічного комплексу мають намір приєднатися низка канадських та американських компаній. Зокрема, канадська компанія Maritime Launch Services Ltd. (MLS) висловила зацікавленість і планує реалізацію проекту виключно за рахунок власних коштів та фінансових інвестицій, залучених із комерційних джерел. У такому проекті КБ «Південне» відповідатиме за розробку та експлуатацію ракети-носія, об’єктів і систем наземного комплексу, а «Південмаш» має стати постачальником ракети-носія для компанії MLS, повідомляють подробиці у прес-центрі КБ. Наразі відомо, що плановий термін введення в дослідну експлуатацію нового ракетного комплексу — 2020 рік. Сам пусковий комплекс хочуть побудувати на атлантичному узбережжі провінції Нова Шотландія у Канаді. За даними прес-центру КБП, компанія MLS вже працює над отриманням дозволу на оренду державної землі для створення наземного комплексу. Розпочато процедуру оформлення потрібних для цього документів.

«За оцінкою КБ «Південне», реалізація проекту «Циклону-4М» дасть змогу створити додаткові умови для розвитку ракетно-космічної галузі України. Зокрема, «Південний машинобудівний завод» дістане можливість поступово збільшити завантаження підприємства, починаючи з виготовлення експериментальної матеріальної частини і закінчуючи подальшим переходом до серійного виробництва 6—8 ракети-носіїв щороку», — йдеться в повідомленні прес-центру.

Як відомо, попередницю нового носія — ракета «Циклон-4» розробляли в КБ «Південне» для участі в спільному українсько-бразильському проекті запусків з екваторіального космодрому «Алкантара». Проте через хронічне недофінансування та низку інших проблем згаданий проект загальмувався на півтора десятиліття, поки бразильське керівництво не вирішило відмовитися від співпраці з українськими партнерами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати