Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи збережуть пільги для аграріїв?

Олексій ПАВЛЕНКО: Державі слід надати сільському господарству підтримки майже на дев’ять мільярдів гривень
13 жовтня, 10:34
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

Український АПК — на порозі нового етапу свого розвитку. Уряд на догоду міжнародним фінансовим донорам країни налаштований категорично: перевести сектор на загальний режим оподаткування. З іншого боку, відчутна девальвація зупинила плани з модернізації багатьох компаній, які не мають валютних доходів. Куди рухатиметься сектор і чи втримає він звання «драйвера» економіки? Про це «Дню» в кулуарах II Київського міжнародного економічного форуму розповів міністр аграрної політики і продовольства України Олексій ПАВЛЕНКО.

— У проекті бюджету на 2016 рік Мінфін пропонує скасувати спецрежим з ПДВ для АПК. Чого з огляду на це очікувати галузі?

— Так, справді є чітка позиція МВФ, записана в меморандумі співпраці з урядом, і він наполягає на скасуванні цього режиму. Підхід міністерства — ми заперечуємо. Не можна щось забрати в галузі й нічого не дати натомість. Якщо ми говоримо про наслідування європейської моделі, де пільг із ПДВ немає, то не забуваймо про наявну там дотацію в 30 євро на 1 га! Зараз відпрацьовуємо елементи механізму при моделі прямого фінансування агросектору. Якою буде фінальна модель? Наразі немає політичного рішення щодо того, скасують чи ні цю пільгу. Відповідь шукатимуть у залі парламенту, може таке бути, що й перед новим роком. Питання досить складне. Я агітую не так за сам механізм, як за збереження загалом підтримки для галузі не в меншій кількості, аніж зараз.

— Тобто якщо скасують пільговий режим, то на аналогічну суму зборів від нього має зрости підтримка сектору?

— Саме так.

— Ви порахували цю цифру?

— За приблизними оцінками, в разі скасування пільг із ПДВ АПК потрібно надати підтримки на суму майже в дев’ять мільярдів гривень. Але цифра може бути ще більшою. Йдеться про компенсацію банківських відсотків, програму створення кооперативів, спорудження овочесховищ. Міністерство намагається всіляко підтримати в цілому чи у форматі збереження старого режиму або фінансування цільових програм.

— Скільки інвестицій в АПК очікуєте до кінця року?

— Цього року в агросектор залучено майже півмільярда доларів. Це більше, порівняно з минулим роком. Маються на увазі проекти, які вже реалізовуються і будуть завершені до кінця цього року. Побудовано потужний масложировий завод, підтверджено будівництво кількох насіннєвих заводів («Монсанто», «КВС», «Бунге»). Уже заявили про початок нових інвестицій «Мрія», «Суфле», NCH — 100 мільйонів доларів у елеваторні потужності, розширення земельного банку.

— На які напрямки, на вашу думку, інвестори робитимуть ставку?

— Наразі Україну називають «європейським Китаєм». Девальвація з 8 до 22 гривень зробила собівартість вітчизняної продукції однією з найдешевших, бо частина виробничих витрат зафіксована у гривні. Навіть у разі падання індексу ФАО на продовольчі товари на 24% гривня знецінилася майже в чотири рази. Що це означає? Всі експортно-орієнтовані галузі виграють від цього. АПК — одна з них. Відтак виграватимуть ті, хто продає продукцію на експорт. Проблеми мають ті сектори, які реалізовують продукцію, як правило, на внутрішній ринок (овочівництво, картоплярство). А загалом галузь неодмінно матиме прибуток. Не настільки критична ситуація і з валютними боргами. Після кризи 2008 року банки стали обережніше надавати позики: валютні кредити отримували тільки компанії з експортними контрактами. Тому проблем із поверненням у них майже немає.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати