Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для України створюється «План Маршалла»

Промоутером цього процесу є Литовська Республіка
15 вересня, 11:38

Україну не можуть задовольнити перші успіхи у відновленні економіки. У країні є консенсус щодо того, що рухатися вперед потрібно набагато швидше. Отже, в нашій країні з вдячністю сприйняли ініціативу екс-прем’єр-міністра Литви Андрюса Кубілюса, який є одним із авторів проекту «План Маршалла для України».

Учора на брифінгу в Кабінеті міністрів України він повідомив про практичні кроки, які робляться для втілення цього плану в життя. «Дискусії в Європейському парламенті (за проектом «План Маршалла для України») продовжаться до кінця листопада, — сказав друг нашої країни, який щойно повернувся з 500-кілометрового ознайомлювального велопробігу Україною, — потім саміт Східного партнерства». «До цього часу, — продовжив він, — ми вже повинні свої домашні завдання зробити. У лютому або березні наступного року відбудеться перша конференція донорів, які братимуть участь у реалізації цього плану». Кубілюс упевнений, що, отримавши кошти в рамках цього проекту, Україна зможе продемонструвати 6—8% зростання ВВП на рік.

«План Маршалла для України» розрахований на 10 років і в середньостроковій перспективі (2018—2020 рр.) передбачає виділення по $5 мільярдів на рік», — повідомив на брифінгу перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку Степан Кубів. «Ми погоджували пріоритети діяльності, які лягають у площину інфраструктурних проектів, енергоефективності, цифрової економіки через призму малого бізнесу», — повідомив він, маючи на увазі те, що відбулося раніше того ж дня в Києві засідання українсько-литовської комісії з питань довгострокової фінансової підтримки реформ в Україні. Перший віце-прем’єр додав, що в межах «Плану Маршалла для України» планується створити «інвестиційний пул» європейських фінансових інститутів, які готові будуть підтримати цю ініціативу.

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін зауважив, що «такий план однозначно не буде чимось на кшталт манни небесної — ми маємо бути спроможні його реалізувати». Міністр розповів, що за останні три роки Європейський інвестиційний банк виділив Україні три мільярди євро, «але освоїти із цих обсягів ми змогли лише близько 400 мільйонів».

Голова парламентського комітету з промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, відповідаючи на питання «Дня» про перспективність «Плану Маршалла для України», сказав: «Україні потрібно відійти від гонитви по паліативну допомогу МВФ і латання дір хибної економічної моделі. Необхідно перейти до залучення інвестицій і довгострокових кредитів із метою модернізації та розвитку. «План Маршалла» повинен стати геополітичним рішенням США та ЄС щодо такої підтримки України. Йдеться не лише про масштабну фінансову допомогу. Оригінальний «План Маршалла» мав обсяг $130 мільярдів у нинішніх грошах. Цей план, насамперед, — нова економічна політика, направлена на індустріалізацію і розвиток економіки».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати