Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конкуренція за споживача

Андрій КОБОЛЄВ: Ринок газу потрібно відкрити для всіх постачальників
29 квітня, 19:14
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У світі дешевшає не лише нафта, а й природний газ. В Україні — також. З початку року тарифи на газ для населення знизилися на 38%. Зокрема, у квітні оптова ціна для потреб населення та виробників тепла знизилася на 15% — до 2,9 грн за кубометр. Однак і це не межа. Фахівці прогнозують подальше зниження. Особливо, якщо в Україні нарешті запрацює повноцінний ринок газу для побутових споживачів, тобто населення. Як і чому змінюється ціна на паливо, а також яким чином конкуренція за споживача змінить галузь, «Дню» розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій КОБОЛЄВ.

— Які причини нинішньої тенденції до зниження цін?

— По-перше, відбулося рекордне падіння цін у Європі. А в Україні ціноутворення діє за принципом ринкового, імпортного паритету. Тож ми отримали дешевший імпорт із ЄС.

Крім того, уже вдруге ціна на українському ринку знизилася навіть нижче за цей імпортний паритет — через суттєве перевищення пропозиції над попитом.

— Тому «Нафтогаз» при визначенні ціни тепер прив’язується саме до внутрішніх, а не зовнішніх індикаторів — європейських газових хабів?

— Так, ми перейшли з європейського індикативу на український, тому що український став вигіднішим. Новий, незалежний Оператор ГТС України провів тендер, на якому сформувалася нижча ціна, аніж була на європейському хабі з доставкою.

І саме завдяки цьому «Нафтогаз» зміг ще зменшити ціну, за якою ми передаємо газ газзбутам, а газзбути відповідно перепродають населенню.

— Споживачі від цього виграли?

— Українські споживачі від цього точно виграли. Але вони могли б виграти ще більше, якби така сама конкуренція, що була на тендері Оператора ГТС, відбувалася й на ринку для побутових споживачів. Якби ті компанії, які постачають газ Оператору ГТС чи промисловості, могли прийти просто до українських домівок і запропонувати купити газ, люди виграли б у ціні ще більше.

Та поки що ми, на жаль, майже не продаємо без посередників газ кінцевому українському споживачу в категорії населення.

Чому?

— Нині діючий постачальник просто не дає можливості своїм клієнтам піти від нього, посилаючись на ті чи інші борги. З’ясувати історію та походження цих боргів в основному дуже складно, але процес зміни постачальника вони блокують. Тому це обмеження потрібно терміново знімати. Цей крок зробить ринок для населення прозорим, цивілізованим і конкурентним. А це у свою чергу ще більше знижуватиме ціни.

Ми дуже сподіваємося, що найближчим часом український регулятор дослухається до наших пропозицій і ліквідує це архаїчне, неринкове й фактично, не побоюсь цього слова, монопольне обмеження для приватних газзбутів.

Ринок потрібно відкрити для всіх постачальників. І нехай усі постачальники борються за клієнта. Чим більше буде постачальників, тим більшою буде пропозиція й відповідно меншою буде й ціна для українського домогосподарства.

— Уряд відтермінував скасування постанови про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) з травня на липень. Це стане на заваді ринку?

— Уряд продовжив дію ПСО, яке фактично гарантує, що у споживача через наявний договірний механізм із газзбутами є доступ до ресурсу газу.

Але якби регулятор — НКРЕ КП — ухвалив рішення й дозволив споживачу вільно змінювати своїх постачальників, тоді споживачі, які не хотіли б купувати паливо у нинішніх газзбутів, могли б обрати іншого постачальника. Таким чином уже почав би формуватися конкурентний ринок.

— Чи готовий «Нафтогаз» до запуску ринку?

— Ми готові до ринку. Наші пропозиції щодо формування ціни, наш підхід до створення конкурентного ринку якраз і є найкращим доказом того, що ми готові. І не просто на словах, а реально працюємо щодня.

— Наскільки нинішня економічна криза впливає на галузь? Чи є загрози для вітчизняного видобутку газу?

— Загрози є. Наприклад, кілька наших місцевих партнерів уже повідомили, що за таких цінових умов вони планують зовсім припинити видобуток. Таких випадків буде тільки більшати. Тому що ціна на газ дуже низька. І за такої ціни розпочинати видобуток на багатьох нових родовищах є просто фінансово нерентабельним. Зараз пошуком, розвідкою можуть займатися лише великі компанії рівня «Нафтогазу».

Що потрібно робити, щоб мінімізувати негативний вплив на галузь?

— Було б дуже добре, якби новий уряд у максимально стислі терміни завершив конкурс на нові ділянки, які Кабінет Міністрів проводив ще торік у липні. Конкурс було проведено, «Нафтогаз» із дев’яти ділянок виграв чотири. Але ми досі не можемо підписати контракт. Це дуже сильно обмежує нашу можливість працювати, проводити розвідку. Наскільки я розумію, схожа ситуація і з приватними компаніями.

Є такий жарт: чоловік просить дружину посмажити рибу, а та питає: а де ж вона? Чоловік каже: ти смаж, а риба буде. З видобутком газу схожа ситуація, але нам не до жартів: угоди (УРП — угоди на розподіл продукції. — Ред.) досі не підписали, ми не можемо розпочати розвідку, але від нас очікують збільшення обсягів видобутку газу.

Нам терміново потрібні нові якісні ліцензії. Чим раніше ми їх отримаємо, тим скоріше можна очікувати на стабілізацію чи збільшення видобутку газу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати