Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ОФIЦIЙНО

14 березня, 00:00

       Рапортує уряд

     Соціальні зобов’язання виконуються

Вносячи зміни до держбюджету-2007 з метою збільшення соціальних стандартів, уряд використав ресурси національної економіки і ні на копійку не збільшив обсяг запозичень, повідомила «Дню» прес-служба Мінфіну.

Серед джерел державної казни, які будуть спрямовані на підвищення мінімальної зарплати, пенсій та соціальних допомог — додаткові надходження до загального фонду державного бюджету від податку на додану вартість, акцизного збору та податку на прибуток підприємств у обсязі 4,5 мільярда гривень. Таке зростання сплати податків є наслідком реального піднесення економіки і дає можливість підвищити соціальні стандарти. Зокрема, із внесенням змін до закону про держбюджет-2007 наближені терміни запровадження, а також збільшені розміри мінімальної заробітної плати, порівняно з тим, як це передбачала Верховна Рада, даючи відповідне доручення Уряду. Отже мінімальна зарплата зросте до 420 гривень з 1 квітня, а не з 1 травня; до 440 гривень з 1 липня (а не до 430 грн. і не з 1 серпня); до 460 гривень з 1 жовтня, а не з 1 грудня.

Ще одне додаткове джерело, яке буде спрямоване на підвищення соціальних виплат населенню — це частина коштів державного бюджету з Єдиного казначейського рахунку у обсязі близько 3 мільярдів гривень ( їх отримано за рахунок перевиконання бюджетних показників 2006 року). Таким чином, жодних додаткових запозичень урядом не передбачається, хоча доходну частину загального фонду держбюджету-2007 буде збільшено на 7,5 мільярда гривень.

Прес0служба відзначає, що підвищення соціальних стандартів за недовгий час роботи уряду відбувається вже вдруге. Так, в кінці минулого року, виправляючи помилки попередників, уряд збільшив видатки держбюджету на 1,5 мільярда гривень, забезпечивши повноту виплат пенсій військовим, а також допомоги при народженні дитини та зарплат працівникам бюджетної сфери.

Збільшення мінімальної зарплати дозволить збільшити надходження до бюджету від податку з доходів фізичних осіб (він у повному обсязі надходить до місцевих бюджетів). За попередніми даними, обсяг додаткового ресурсу місцевих бюджетів у 2007 році перевіщить мільярд гривень. Місцеві органи самоврядування при затвердженні своїх бюджетів вже збільшили загальний обсяг доходів на 1,2 млрд. грн. проти врахованого при визначенні трансфертів місцевим бюджетам з державного. Однак урядом не планується вилучати вищезазначені кошти до державного бюджету, та й обсяг дотацій вирівнювання регіонам з державного бюджету також не зменшиться. Таким чином, місцевому самоврядуванню надана можливість використати більш реальні джерела для виконання своїх планів.

Важливим інструментом зростання добробуту населення України має стати також підвищення прожиткового мінімуму. У ньому враховано зростання споживчих цін у 2006 році (11,6%) та прогноз зростання індексу споживчих цін на 2007 рік у розмірі 7,5%. В середньому на одну особу прожитковий мінімум збільшується з 1 квітня на 24 гривні (згідно чинного закону він мав би становити 501 грн., а уряд пропонує 525 грн.); а з 1 жовтня — на 22 гривні (до 532 грн. замість 510). Завдяки цьому динаміка збільшення прожиткового мінімуму суттєво випереджатиме інфляцію: протягом 2007 року розмір прожиткового мінімуму збільшиться на 60 гривень: з 472 до 532 гривень, тобто на 12,7% за прогнозної інфляції 7,5%.

Уряд, як і обіцяв раніше, за результатами роботи у першому кварталі переглянув також розмір мінімальної пенсії у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Якщо раніше розмір мінімальної пенсії дорівнював прожитковому мінімуму для цієї категорії населення, то тепер пропонується мінімальну пенсію зробити більшою за прожитковий мінімум. Це буде своєрідним компенсатором громадянам похилого віку за вищі показники інфляції, ніж враховані в пенсійних виплатах перших трьох місяців року. Таким чином, мінімальний розмір пенсії з 1 квітня 2007 р. складе 410 грн., з 1 жовтня — 415 гривень. Виплату таких пенсій буде забезпечено як за рахунок зростання власних надходжень Пенсійного фонду (у зв’язку із збільшенням мінімальної зарплати автоматично збільшиться також фонд оплати праці у бюджетній сфері та поступово, протягом року, у приватному секторі — роботодавці мають право підвищувати мінімальну зарплату з огляду на власні фінансові ресурси протягом півроку з моменту ухвалення урядом рішення про таке підвищення), так і за рахунок бюджетних коштів у обсязі 2,6 мільярда гривень. Це забезпечить стовідсоткову гарантію повноти пенсійних виплат. В умовах проведення зміни пенсійних виплат військовослужбовцям така стабілізація є вкрай необхідною.

До речі, у змінах до дербюджету-2007 враховані також додаткові видатки в сумі 890 мільйонів гривень, які будуть спрямовані на підвищення рівня грошового забезпечення для військовослужбовців за контрактом, осіб рядового і молодшого начальницького складу, прапорщиків (мічманів), молодшого офіцерського складу, які на сьогодні є найменш оплачуваними серед інших категорій військових. Це дозволить з 1 квітня збільшити щомісячні виплати таким особам в середньому на 100—250 гривень — залежно від відомчої належності.

Оскільки прожитковий мінімум є базовим для визначення розмірів основних державних соціальних гарантій, відповідно до його зростання збільшуються і видатки держбюджету на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям на 749,5 мільйонів гривень — до 10 мільярдів 217 мільйонів гривень. Зростуть також (на 75,5 млн. грн.) видатки на виплату стипендій та допомоги учням, студентам, аспірантам та докторантам навчальних закладів та наукових установ.

Як наголошує прес-служба, підвищення розміру мінімальних зарплат та пенсій в умовах підвищених тарифів на житлово-комунальні послуги (рішеннями, які приймались попереднім урядом та деякими місцевими радами) є реальним кроком уряду в напрямку соціального захисту населення. По-перше, збільшення доходів громадян — це компенсація населенню зростання витрат на утримання житла. По-друге, за таких умов уряд не зменшив суму дотацій та субсидій з державного бюджету, які надаються з тим, щоб підтримати малозабезпечені верстви населення.

       Підприємці зауважують

    Накази Мінфіну негативно вплинуть на роботу українських підприємств

Конфедерація роботодавців України звернулась до прем’єр-міністра України Віктора Януковича з проханням дати доручення для синхронізації введення наказів Міністерства фінансів №1316 та №45 з набуттям чинності Податковим кодексом України, а також щодо обов’язкового приведення у відповідність їх норм з пропозиціями платників податків. Введення зазначених наказів негативно вплине на роботу підприємств, про що свідчить аналіз, зроблений Конфедерацією роботодавців України спільно зі Спілкою податкових консультантів та Федерацією професійних бухгалтерів і аудиторів. За даними Конфедерації, ці документи суперечать затвердженій Кабміном Концепції реформування податкової системи України, прийняті без попередніх консультацій з головними платниками податків, не враховують суттєві зауваження фахівців та громадськості. Так, проектом Податкового кодексу України, який знаходиться на опрацюванні та планується до затвердження Верховною Радою найближчим часом, пропонується змінити податкові правила визнання витрат та фінансових результатів діяльності господарюючих суб’єктів з метою приведення їх у відповідність з принципами бухгалтерського обліку. Це обумовлено тим, що на сьогодні відсутні умови для складання декларацій про прибуток за даними бухгалтерського обліку. Конфедерація роботодавців вважає, що дані накази Мінфіну є передчасним та неузгодженими з послідовністю реформування податкової системи України, передбаченою розпорядженням Кабміну від 19 лютого 2007 року. Окрім цього, Мінфін 22 лютого цього року оприлюднив на своєму сайті проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань бухгалтерського обліку, яким пропонується ліквідувати принцип подвійного запису. Це, як переконані у Конфедерації, призведе до унеможливлення складання достовірної бухгалтерської та фінансової звітності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати