Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Династія Чернова-Ганжі

До Дня Соборності в Національному Музеї Тараса Шевченка представлена акція «Твої таланти, Україно»
25 січня, 16:30
«НА ФЕРМІ», 1962 р. КАРТИНА ОЛЕНИ ЯКОВЕНКО

За її програмою відкрилася експозиція творів мистецької династії трьох поколінь Чернова-Ганжі, знаних українських художників, які своєю творчістю емоційно поєднали Слобожанщину і Поділля. Ініціатором та організатором виставки у проекті «Харківські династії» виступили відомі харків’яни, керівники культурно-ділового центру «Рубаненко і партнери» та творчого клубу «Вітальня на Дворянській» Людмила та Леонід Рубаненки. Плідна ідея представляти творчі династії виникла в харків’ян ще 2006 року, за цей час у Харкові відбулися виставки творів представників десяти династій. І ось нові імена, чергова родина, з якою організатори вперше завітали до столиці.

Виставка містить 160 робіт живопису, кераміки, зразків декоративного мистецтва представників роду. Відкривають експозицію витвори родоначальника династії Олександра Ганжі, який був відомим майстром художньої кераміки, класиком керамічної скульптури. В його характерних, стилізовано-іронічних роботах поєднано традиції класичного національного гончарства та антропоморфної пластики, що сягають глибин століть.

«Я ТА МОЯ ДРУЖИНА», 1940-ті. ГЛИНА, ЛІПЛЕННЯ, РОЗПИС КОЛЬОРОВИМИ ГЛИНАМИ. РОБОТА ОЛЕКСАНДРА ГАНЖІ

Живописець, графік Леонід Чернов представлений картинами яскравої кольорової гами, що видає натхнену манеру його традиційного письма, поєднаного з вітаїстичною емоційною радістю від споглядання краси буття. Такою ж залюбленою в красу рідного краю постає його дружина, художниця Олена Яковенко. Виставлені її пейзажі, які передають зачарування синім плином ріки, вигадливим клубочінням білих хмар, сільською дорогою, яка стремить удалечінь, затишком подвір’я, що береже родинний спокій.

Петро Ганжа представлений творами живопису, а також художнім текстилем та керамікою. Його декоративні фаянсові тарелі з підполив’яним розписом становлять окремий напрямок мистецтва, в якому він розвиває відому техніку опішнянського гончарства, досягаючи висот у цьому жанрі. Неординарний стиль вгадується і у своєрідних портретних роботах художника.

ПОРТРЕТ ХУДОЖНИКА А. ЩЕГЛОВА. КАРТИНА ЛЕОНІДА ЧЕРНОВА

На полотнах Наталії Чернової — буяння кольорів. Яскраві квіти розквітають упізнаваними візерунками карпатських ліжників. Весняні та осінні квіти вибухають ароматом краси. Натхненно виписані, вони не «фотографують» дійсність, а ніби з частинок, легкими мазками утворюють диво природи. Духмяний стіжок сіна, прекрасний букет, чарівлива квітка, сонцеликі соняхи, гордовиті мальви, ніжні біло-рожеві півонії завмерли на полотнах. Спокій, радість свята бринить у картині «Мить Різдвяної зими». Сріблястий сніг засніжив дахи сільських хаток. Розлога перспектива села з красунею-церквою на середньому плані стелеться аж до обрію. Стоять сірі переліски, все навкруги під снігом, урочистим і свіжим. А стежками села, на противагу пастельним тонам природи, розкидані різнобарвними плямами галасливі гурти колядників. Немовби чується їхня весела, святкова пісня.

Наймолодший представник династії — Тарас Ганжа перші уроки майстерності отримав від свого діда Леоніда Чернова, згодом — від батька, Петра Ганжі. Його улюбленим жанром став пейзаж. Досконале відчуття колориту, співіснування кольорів свідчать про своєрідну манеру письма. У картині «Туман над ставком» авторові вдається зобразити майже відчутне щільне повітря ранку, в якому тануть обриси села на березі ставка. Ледь вгадувані фігури самотніх рибалок, човен тихо плине. Благість від ідилічного споглядання за природою народжує захоплення красою світу й умінням художника передати цей настрій.

«КВІТИ», 2005 р. ПОЛОТНО ТАРАСА ГАНЖІ

Багатолітній творчий доробок династії Чернова-Ганжі доводить плідність тяглості традицій, які переходять від діда до онука, від батька-матері до сина. Їхні роботи свідчать про єдиний напрямок творчості, й водночас із них можна скласти загальну палітру мистецтва. Твори різняться світосприйняттям, самовираженням, фіксують різні моменти часу, епохи, ідеологій та поєднані вони прагненням творення, талантом, присутністю високої духовності, невичерпністю любові до рідної землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати