Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iмпресіонізм: українська версія

27 квітня розпочнеться великий арт-проект у Франції, де буде представлено роботи 11 художників із нашої країни
28 квітня, 11:36

Ця знакова подія відбуватиметься у колисці імпресіонізму — містечку Баньоль де Л’Орн, Нормандія, у Франції. По закінченню міжнародного пленеру (із 12 до 24 травня) велику виставку 11 художників представлятимуть в Українському культурному центрі у Парижі.

Вперше в рамках цього пленеру у Франції своє мистецтво покажуть яскраві й самобутні українські митці. 70 робот побачать парижани на виставці в Українському культурному центрі в Парижі на Авеню де Мессін, 22 (до речі, колись цей будинок належав Алену Делону, в якому актор жив із зіркою кіноекрану Ромі Шнайдер).

У проекті беруть участь відомі художники, учасники міжнародних пленерів, українських та міжнародних мистецьких проектів: народний художник України Володимир Козюк, Оксана Свіжак, Інна Пантелемонова, Тетяна Мучичка, Аліна Гаєва, Олеся Лишаєва, Ольга Зайцева, Ольга Самар, Надія Горбатова, Костянтин Копосов, Чен Ван.     

Нагадаємо, імпресіонізм зародився саме у Нормандії — «райській землі» — як художня течія і поширився мало не по всьому художньому світу та досі залишається одним із найпопулярніших мистецьких стилів. Особливе і досі малодосліджене місце посідає імпресіонізм в історії українського живопису: з причини ідеологічного навантаження на художників радянської доби його вплив було штучно затримано. Тим яскравіше він розквітнув згодом у роботах сучасних митців...


ІННА ПАНТЕЛЕМОНОВА. «РАНОК У САДУ»

 Плинність часу, мінливість світла, легкість сприйняття, чистота природи, ясність кольорів палітри, фотографічний фокус на «тут і зараз», піднесеність спостереження, філософія відстороненості від конфліктів — ці одвічні складові магнетизму імпресіонізму, як свіжі паростки, проростуть в творах українських художників.     

Українські митці пройдуть повне «занурення»: насичена програма у Парижі, зокрема поїздки у «святі» для імпресіоністів місця — Руан, Живерні, Мон-Сен-Мішель. За задумом організаторів арт-акції, на художників чекає цікавий експеримент: всі мають одночасно зобразити один найвідоміший об’єкт, який прославився завдяки роботам видатних імпресіоністів. Це, можливо, буде знаменитий Руанський собор, чи один із куточків Живерні... Також у програмі — масовий пленер, який планується провести 8 травня, у «День Європи», на казковій поляні у Баньоль де Л’Орн перед старовинним замком, де зараз розташована міська мерія.


ВОЛОДИМИР КОЗЮК. «ЗОЛОТИЙ СТРУМОК»

Подія, що активно пропагує українське мистецтво за кордоном, має кілька важливих складових:

• група живописців стане першою делегацією, що її прийме нова арт-резиденція Chateau Des Arts, якою опікується Олена Місталь, колишня киянка. Нині ця неординарна жінка є засновницею «Української Паризької школи», активним суспільним та культурним діячем, яка за 20 років життя у Франції зробила неоцінимо багато для пропагування та просування української культури у Франції; 

• вперше в Українському культурному центрі, який відносно недавно з’явився на культурній мапі Парижа як повноцінний виставковий майданчик, буде продемонстровано виставку сучасного українського імпресіоністичного живопису;

• вперше місто Баньоль Де Л’Орн, що має дуже цікаву історію як найвідоміший та найпрестижніший європейській бальнеологічний курорт, де колись відпочивали «на водах» всі аристократи Європи, включаючи українських, через 100 років приймає наших співвітчизників з таким значним та цікавим культурним проектом;

• вперше українська група відвідає музей імпресіонізму в Руані та підтвердить намір брати участь у Міжнародному фестивалі імпресіонізму наступного, 2018 року, з концептуальним арт-проектом.

— Проект, що  відбувається за підтримки Посольства України у Франції, арт-резиденції Chateau Des Arts та мерії міста Баньоль де Л’Орн, має у короткий час завоювати авторитет у французької арт-спільноти, критиків та пересічної публіки, надати українським художникам можливість посилити свою капіталізацію в Україні та за її межами, — підкреслила куратор проекту Оксана ШЕВЧЕНКО. — Це інтеграційний проект нового часу, нового століття, нового художнього виміру і нової України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати