Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Митці-переможці

Національна спілка театральних діячів України відзначила преміями найкращих професіоналів нашої країни
20 грудня, 10:20
ЛАУРЕАТ ПРЕМІЇ 2017 РОКУ - АКТРИСА КИЇВСЬКОГО МУНІЦИПАЛЬНОГО ТЕАТРУ ЛЯЛЬОК НА ЛІВОМУ БЕРЕЗІ ДНІПРА ОКСАНА ГОРБАТЕНКО

Нагадаємо, з середини 1990-х  Спілкою було засновано низку премій. З часом додавались нові, якісь втрачали актуальність. Сьогодні існує 10 премій. За цей період лауреатами Премій НСТДУ стало багато достойних акторів, режисерів, сценографів, композиторів, директорів театрів, діячів лялькового мистецтва, театрознавців, дослідників театру, які своїми творчими роботами збагачують українське театральне мистецтво.

ПРЕМІЯ «НАШ РОДОВІД»

Відзначає майстрів за високі мистецькі здобутки впродовж багатьох років, зазначає  внесок у розвиток і збагачення традицій українського мистецтва, констатує відданість і творчу наснагу у служінні театрові. Нині лауреатом Премії 2017 року став Едуард СРЕБНИЦЬКИЙ, народний артист України, соліст-вокаліст Дніпропетровського театру опери і балету.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ МАРІЇ ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ


Галина ЯБЛОНСЬКА

 

 Присуджується актрисам за створення ролей, що стають подіями в українському театральному просторі. Цьогоріч відзначили легенду українського театру, видатну актрису Галину ЯБЛОНСЬКУ (на фото), яка святкує своє 90-річчя, але й досі радує прихильників своєю участю у виставах Національного театру ім. Івана Франка.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ МАР’ЯНА КРУШЕЛЬНИЦЬКОГО

Нею відзначають чоловіків-акторів, які створили неординарні сценічні роботи. Премію отримав Володимир ФРОЛОВ, провідний актор Одеського театру музичної комедії ім. М. Водяного за створення образів Мойсея у рок-опері «Мойсей» А. Бродського та Тев’є-молочника  у мюзиклі «Скрипаль на даху» за Шолом-Алейхемом.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ СЕРГІЯ ДАНЧЕНКА


Сергій ПРОСКУРНЯ

 

Крім НСТД співзасновником цієї нагороди  є Національний театр ім. І. Франка. Лауреати  повинні мати творчі досягнення, що своєю естетичною довершеністю наближають вітчизняний театр до кращих зразків світового мистецтва. Це престижна режисерська премія, кандидати на її здобуття представляють окремі творчі роботи, можуть бути відзначені й за власний сумарний внесок у розвиток українського театру. Цьогорічним лауреатом став відомий театральний діяч, режисер та продюсер Сергій ПРОСКУРНЯ (на фото).

ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ ТЕАТРОЗНАВСТВА ТА КРИТИКИ 

 Фіксувати та освітлювати сучасні театральні процеси, вести дослідницьку театрознавчу роботу, писати про історію національного театру, створювати теоретичне підґрунтя досліджень про театр, залишати для нащадків друковані відомості про вистави, митців, інституції, фестивалі покликані театрознавці. Своєю прискіпливою роботою вони створюють досконалий культурний контекст, працюють над довершеністю портрету Театру в усі часові періоди. Премію в галузі театрознавства та критики за фундаментальну працю «Театральна освіта в Харкові: від драматичної школи до Національного університету», присвячену 100-річчю заснування ХНУМ ім. І. Котляревського, отримала  Галина БОТУНОВА, завідувач кафедри театрознавства театрального факультету Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ ВІКТОРА АФАНАСЬЄВА

Віктор Андрійович був видатним українським лялькарем, Премія В. Афанасьєва засновувалась з метою стимулювання розвитку вітчизняного лялькового мистецтва. За час існування її отримували актори, режисери, сценографи, композитори, які творили яскраві зразки лялькового мистецтва. За вагомий внесок у розвиток лялькового театру лауреатом Премії 2017 року стала актриса Київського муніципального театру ляльок на Лівому березі Дніпра Оксана ГОРБАТЕНКО.  

ПРЕМІЯ ІМЕНІ ФЕДОРА НІРОДА

 Присвячена визначним досягненням у галузі сценографічного мистецтва. Вона індивідуальна, не присуджується творчому колективові, і цього року за художнє оформлення вистав сезону 2016 року її отримав художник-постановник Харківського театру для дітей та юнацтва Олександр АБМАНОВ.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ ПАНАСА САКСАГАНСЬКОГО


Степан ГЛОВА

 

 

Крім НСТД, її співзасновником є  Київський обласний музично-драматичний театр імені П.К. Саксаганського. Премія  присуджується за визначні творчі досягнення акторам, режисерам, організаторам театральної справи.  Цьогоріч її отримав Степан ГЛОВА (на фото) – провідний актор Львівського національного театру ім. М. Заньковецької.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ МИКОЛИ САДОВСЬКОГО

Цю відзнаку отримують театральні діячі – активні й успішні організатори театральної справи, які вносять вагомий внесок у справу національного-культурного відродження. Цього року Премія присуджується з особливим визначенням: «За збереження на українській території Луганського обласного академічного музично-драматичного театру у м. Сєверодонецьку та популяризацію національної культури». І отримав її директор Луганського театру Сергій ДОРОФЕЄВ.

ПРЕМІЯ ІМЕНІ ВАЛЕРІАНА РЕВУЦЬКОГО

Цю нагороду Української діаспори США та Канади  за багатолітнє творче співробітництво з митцями діаспори отримав доктор мистецтвознавства Валерій ГАЙДАБУРА, заступник генерального директора Національного театру ім. І. Франка, який віддав роботі на цій посаді 25 років. Митець нещодавно відзначив свій 80-річний ювілей та 50-річчя творчої діяльності.

Нових лауреатів премій НСТДУ привітала українська театральна громада, колеги, друзі, керівництво Спілки. Отож, напередодні Новорічних свят вийшло по-справжньому тепле й родинно-професійне спілкування!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати