Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«На гостини до Iвана»

Як буковинці готуються до ювілею Миколайчука
08 червня, 10:04
ФОТО З САЙТА OKINO.UA

15 червня будемо відзначати 75 річчя від дня народження видатного актора сценариста, кінорежисера Івана Васильовича Миколайчука.

На Буковині заздалегідь почали готуватися до ювілею свого уславленого земляка. Чернівецька обласна, Кіцманська районна та Брусницька сільська влада доклали багато зусиль, щоб добитися коштів на підготовку та проведення урочистостей з відзначення ювілею великого митця українського кінематографа.

— Наразі привели до ладу «Мистецьку стодолу» на обійсті родини Миколайчуків, полагодили сільську дорогу, огорожу, поставили нові прекрасні ворота, — розповіла «Дню» начальник управління культури Чернівецької ОДА Віра КИТАЙГОРОДСЬКА. — Маємо домовленість з унікальними майстрами, які візьмуться за облаштування солом’яного даху. Урочистості розпочнуться в Чернівцях на Театральній площі з погашення ювілейної марки з нагоди 75-річчя Івана Миколайчука.

У Чорториї урочистості розпочнуться в мистецько-меморіальному музеї-садибі. За програмою Всеукраїнського кіномистецького фестивалю «Іванова Переберія» відбудеться зустріч з провідними митцями українського сучасного кіно та урочиста хода мистецьких колективів і гостей.

Цього року популярна забава «На гостини до Івана» вперше відбудеться як фестиваль творчості, а завершаться ювілейні заходи в Чернівецькому музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської. Саме з цієї сцени злетів талант «білого птаха українського кінематографа». Митці Львівського національного театру імені М. Заньковецької представлять свою відому виставу «Небилиці про Івана».

Хоча, на жаль, ювілей митця, якого називають «обличчям і душею українського поетичного кіно», буковинці та гості Чернівців не відзначатимуть у Кіномистецькому центрі імені І. Миколайчука. Місто було фінансово неспроможне самотужки здійснити його реконструкцію, навіть попри обіцянки фірми-підрядника виконати у стислі терміни всі роботи. І запевнення очільників столичної влади про надання 25 мільйонів гривень на реконструкцію приміщення Кінотеатру ім. І. Миколайчука є... лише на папері.

— Нам було надано всього три мільйони гривень. З огляду на те, що загальна вартість проекту становить 25 мільйонів гривень, то це — крапля в морі, — сказав Чернівецький міський голова О. КАСПРУК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати