Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обдаровані діти із сіл та містечок

На українській батьківщині Петра Ілліча Чайковського — в Кам’янці відбувся ХVІІ Всеукраїнський музичний конкурс пам’яті композитора
27 листопада, 10:24
ФОТО НАДАНО ХVІІ ВСЕУКРАЇНСЬКИМ МУЗИЧНИМ КОНКУРСОМ ім. П. ЧАЙКОВСЬКОГО

Цей конкурс, чи не єдиний у світі, розрахований на музично обдарованих дітей виключно із сільських і районних шкіл. Адже цим дітям нелегко конкурувати з тими, хто навчається в столиці чи в обласних містах. Між тим, за 17 років кам’янський досвід вкотре підтвердив істину про те, що талант — поняття не географічне. Широке коло юних піаністів та скрипалів із віддалених сіл та містечок України, «відстежених» на конкурсі, обирає професію музиканта і продовжує навчання в мистецьких закладах, стає лауреатами престижних дитячих міжнародних конкурсів, грає на концертних сценах України і за кордоном.

Після вручення всім (!) юним конкурсантам почесних дипломів, щедрих подарунків від меценатів і спонсорів відбувається традиційне покладання квітів до пам’ятника Петру Іллічу, як і завжди — урочисто, піднесено. Щасливі й схвильовані діти, батьки, педагоги, організатори фотографуються біля підніжжя застиглої постаті композитора. От тільки одна з учасниць чомусь невтішно плаче. Виявляється, маленька Софійка із міста Шполи не одержала відзнаки «За краще виконання твору українського композитора» від Національної спілки композиторів України, але ж вона так готувалася й так старанно вчила! Вихід знаходимо: втішаємо, що надішле спеціальний диплом за обрану нею п’єсу, дзвонимо автору, котрий вітає Софійку й обіцяє передати ноти з автографом, — одним словом, повертаємо дівчинці радість. Такі «казуси» тут часом трапляються. Розуміємо, звичайно, що конкурс є конкурс й умови для всіх рівні, але ж він саме тим і відрізняється від інших, що збирає дітей передусім на музичне свято, для їхньої творчої підтримки. Не випадково його неофіційна назва «Конкурс-фестиваль», під час якого відбуваються екскурсії в унікальні місцеві музеї, літературно-музейні вечори (цьогоріч присвячений Каролю Шимановському «Великий самітник у княжій мантії», котрий теж був пов’язаний з цим краєм); «Ранкове чаювання з П. Чайковським», концерти і майстер-класи, останні з яких — зіркової скрипальки Мирослави Которович і гітариста Владислава Індика, проте найважливіше — нагода побувати в Кам’янці, куди впродовж 28 років Петро Ілліч приїздив у маєток своєї улюбленої сестри, де творив більшість своїх шедеврів, а також торкнутися клавіш рояля, за яким працював композитор, прогулятися стежками неймовірної краси Тясьминського каньйону, зазирнути у грот ХVІІІ століття, де й досі витає дух Чайковського і Пушкіна. Тому й мріють повернутися сюди всі, хто хоч раз побував у цих святих місцях...

Конкурсу в Кам’янці Черкаської області пощастило: за 17 років він зібрав відданих йому людей, які й створюють дітям свято. Цим музичним форумом опікуються, передусім, його засновники — Кам’янський державний історико-культурний заповідник в особах його пасіонарних і невтомних керівниць Галини Таран і Таміли Чупак та Кам’янська міська рада, Національний музичний комітет Міжнародної музичної ради (ІСМ), Національна музична академія України ім. П. Чайковського. Тричі його проведення підтримало й Міністерство культури України. Протягом останніх років активно долучився до конкурсу зі своєю командою міський голова Володимир Тірон, нагороджуючи дипломами і грошовими преміями переможців перших місць та володарів Гран-прі.

Відкриттям цьогорічного конкурсу став юний скрипаль із міста Олександрії Кіровоградської області Артур Чорний, який здобув усі конкурсні відзнаки: Гран-прі, дипломи за краще виконання творів П. Чайковського та українського композитора (це був «Іспанський танець» Мирослава Скорика), а також сертифікат від голови журі Асмік Хачатрян, який надає право виступити на сцені Одеської філармонії. Власне, Артур вразив журі ще торік: дозвіл брати участь у конкурсі в різних вікових категоріях дає можливість спостерігати за творчим і професійним зростанням юних музикантів. Для маленьких скрипалів тут передбачений спеціальний приз «Золотий самородок» від благодійного фонду пам’яті талановитого місцевого митця Анатолія Грабовича. Статуетку і символічний злиток в один грам золота вручив цьогоріч дев’ятирічній скрипальці Аріні Підгорній із міста Кременчук Полтавської області засновник фонду, меценат Олександр Македонський. До того ж, Аріна здобула перше місце в молодшій груп, одержала диплом «За краще виконання твору українського композитора» і сертифікат на право участі виступити на сцені Одеської філармонії.

Але найбільшу спонсорську підтримку конкурсу вже багато років надають засновниця й керівниця центру культурних ініціатив ResponsibleFuture (Відповідальне майбутнє), відома волонтерка Вікторія Зубенко та підприємниця й меценатка Світлана Мальована. Ці неймовірні жінки роблять все можливе і неможливе, щоби створити дітям справжнє свято — дарують їм концертний одяг від провідних українських дизайнерів, набори дитячої косметики, «конкурсні фірмові» футболки й сумки, диски і ноти для музичних шкіл, відзначають грошовими преміями кращого педагога і кращого концертмейстера конкурсу. А ще — меценати Світлана Мальована та Олександр Македонський надаватимуть упродовж року щомісячну стипендію володарю Гран-прі Артуру в розмірі трьох тисяч гривень, яка так потрібна багатодітній сім’ї Чорних.

Пам’ять про Петра Ілліча Чайковського спонукала жителів міста об’єднатися для пошуку креативних можливостей привернути увагу до історії та культури свого краю. Уже двічі відбувся літній мистецький фестиваль «Кам’янка Фест». Торік місцева громада виграла грант Євросоюзу в понад сім мільйонів гривень на масштабний проект «Кам’янська земля — край славетних героїв», а також цьогорічний грант Міністерства культури України у півмільйона гривень під назвою «Малі міста — великі враження». Це дало змогу створити розкішну зону туризму й відпочинку в Тясьминському каньйоні, облаштувати Сквер Героїв з тематичними скульптурами, відкрити просвітницький майданчик і центр, присвячений діячам української історії та культури краю, організувати мистецький фестиваль «Кам’янська земля — край славетних героїв».

Планів на майбутнє у кам’янчан ще більше. Втім, розпочалися вони великою мірою завдяки Петрові Іллічу Чайковському та дитячому конкурсу пам’яті геніального композитора, якому наступного року минає 180 років від дня народження. Сподіваємось, що 2020 рік буде оголошений як «Рік Чайковського в Україні» (лист-звернення від НМАУ ім. П. Чайковського стосовно цього у Президента вже є)!

P.S. Дякуємо газеті «День» за постійну інформаційну підтримку конкурсу від першого ж року його існування та всіх мистецьких заходів м. Кам’янки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати