Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помер Мирослав Скорик

Сумну новину повідомила дружина маестро Адріана Ярославівна Скорик, доктор мистецтвознавства, проректор з наукової роботи Національної музичної академії України. Важко повірити, що більше не почуємо його нових творів….
01 червня, 20:05

Нагадаємо, у  березні 2019-го у Великому залі Національної музичної академії України відбувся гранд-концерт, присвячений 80-річчю від дня народження композитора. Ця акція відбулася у рамках міжнародного проекту «Рік Музики Мирослава Скорика» Унікальність імпрези полягала в тому, що на одній сцені зібралося майже 200 музикантів! Виступали два симфонічні оркестри — Українського радіо під орудою Володимира Шейка, Вінницької обласної філармонії (диригент Георгій Курков) —  та камерний хор «Вінниця» (керівник Віталій Газінський).

Уперше в одній програмі прозвучали всі три концерти Мирослава Скорика для фортепіано з оркестром. Перший із них — «Юнацький» — виконала 13-річна Ганна Небаба, другий — Йожеф Ермінь, який прибув зі Львова, і третій — український піаніст Станіслав Христенко, який живе і працює в США.

У другому відділі у концертній версії вінницьких музикантів прозвучала опера Миколи Леонтовича «На русалчин Великдень» в авторській редакції Мирослава Скорика…

Стільки було планів, але тяжка хвороба обірвала земний шлях маестро…

Мирослав Михайлович  народився 13 липня 1938 року у Львові -  композитор і музикознавець, Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України в 2006—2010 роках, художній керівник Київської опери (2011-2016). Внучатий небіж Соломії Крушельницької, яка першою помітила визначне музичне обдарування хлопчика). Почав навчатися музики в музичній школі у Львові 1945 року. У 1947 році родину Скориків було репресовано з політичних мотивів та вислано в Сибір. Там Мирослав Скорик навчався гри на фортепіано в учениці Рахманінова Валентини Канторової…

В 1964 р. створив музику до стрічки легендарної Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». У 1963-1966 роках викладав композицію у Львівській консерваторії, а з 1966 р. до кінця 1980-х викладав композицію у Київській консерваторії. Одним з перших його випускників був Є. Станкович (1968), серед аспірантів - І. Карабиць та А. Гаврилець. Тривалий час працював у США, з 1996 — в Австралії. В кінці 1990-х повернувся в Україну. З 1999 — завідувач кафедри історії української музики в НМАУ. Паралельно викладав у Львівській консерваторії. Серед випускників М. Скорика - М. Швед.

З 2002 р. був художнім керівником фестивалю «Київ Музик Фест». У 2005 — голова журі фестивалю «Червона рута», у 2006—2010 роках — співголова Національної спілки композиторів України. У квітні 2011 року був призначений художнім керівником Київської опери], на цій посаді працював до 2016 року…. Помер 1 червня у лікарні Феофанія.  Поховають небіжчика у Львові.  - Наша Академія осиротіла, - з сумом каже Максим ТИМОШЕНКО, ректор НМАУ. Смерть Мирослав Михайловича – величезна втрата для світової культури, а не лише українського мистецтва. Це був геніальний композитор і педагог. За 54 роки роботи в консерваторії Скорик виростив цілу плеяду непересічних особистостей, зокрема, його учнями були нині класики сучасності Іван Карабиць, Євген Станкович та інші. Музика маестро – це золотий  скарб українського мистецтва. Митець мав свій неповторний творчий почерк, який не сплутаєш ні з ким іншим із композиторів. На роботу у Київську консерваторію Мирослав Михайловича приймав ще мій батько Олег Семенович Тимошенко, який з 1983  по 2004 роки був ректором нашого вишу.  Мирослав Михайлович із  1999 р. працював завідувачем кафедри Історії української музики. Новина про смерть маестро всіх нас приголомшила… Вічна пам‘ять!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати