Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Локальний мовник. Глобальна процедура

Які проблеми постали перед громадою на Херсонщині, яка вирішила створити своє радіо
15 червня, 13:22
ФОТО З АРХІВУ «Дня»

У березні 2017 року Іванівська селищна рада, що на Херсонщині (нині центр однойменної ОТГ), ухвалила рішення про заснування комунального підприємства «Іванівське радіо». Мовлення хотіли вести через FM-передавач малої потужності для покриття самої Іванівки й кількох сусідніх сіл. Локальне радіо планували відкрити до кінця року, але зіткнулися з низкою процедур, які значно уповільнили запуск власного мовника.

«У квітні минулого року ми звернулися в Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, щоби отримати ліцензію. Надали гарантійний лист від голови ОТГ про готовність придбати обладнання і фінансувати радіо. Нацрада прийняла пакет наших документів і ухвалила рішення щодо прорахунку частоти. Відтоді ми не зрушили з цієї точки», — розповідає «Дню» редактор місцевого сайта новин «Степ ньюз» Роман ВОРОНОВ.

ПРОПАГАНДА — НА ХВИЛЯХ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО

«Чому це для нас так важливо? Радіо давно є одним із важливих засобів масової інформації в сільській місцевості. Після окупації Криму Росією ми потрапили під агресивну хвилю російської пропаганди, яка накриває нас звідусіль, у тому числі й через радіо. Ось дивіться, прямо зараз у центрі Іванівки, на частотах, де має мовити українське кримськотатарське радіо Meydan, ми чуємо російські канали з Криму», — каже Роман Воронов і спокійно налаштовує приймач у своєму авто на радіо «Море», де ведуча розповідає про останні новини на півострові з позиції окупаційної влади.

Роман Воронов каже, що вони не збираються «тягатися» з потужними пропагандистськими мовниками з Криму, які блокують сигнал українських радіостанцій. У принципі, це неможливо. Однак дати людям бодай якусь альтернативу — реально. «Ми довго готувалися, тренувалися на інтернет-радіо, пробували робити програми, новини. Поки не ідеально, але виходить, і ми вчимося. Населення хоче знати локальні новини, і ми могли б задовольняти цю потребу. Але вже рік загрузли в отриманні ліцензії», — зазначає Роман.

ЗАРУЧНИКИ МІЖНАРОДНИХ ПРАВИЛ

Член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій КОСТИНСЬКИЙ розповів, що проблема полягає в міжнародній координації радіочастот. «На жаль, поки що частоту не скоординовано. Попередньо можу прогнозувати, що проти — хтось із сусідів, скоріш за все, — РФ. Погодження всіх частот у прикордонні відбувається доволі довго», — коментує Костинський.

«Громада може отримати ліцензію, якщо частоту буде виставлено на конкурс. Ми зможемо поставити частоту на конкурс, коли отримаємо висновок від Українського державного центру радіочастот (УДЦР). УДЦР може дати нам висновок лише тоді, коли здійснить міжнародну координацію. Тільки за цих умов. Ми залишаємося заручником правил, які мають міжнародний статус», — каже Сергій Костинський.

Ситуація виглядає таким чином, що держава-агресор — Росія — спокійно блокує українське радіо Meydan своїми пропагандистськими каналами з окупованого Криму, а невеликий український райцентр не може запустити локальне FM-радіо, бо та ж Росія може не дати погодження на використання частоти.

ТИМЧАСОВИЙ ДОЗВІЛ — НЕ ВИХІД

У грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила закон щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення АТО і прикордонних районах України.

Цей закон запроваджує процедуру прискореної видачі дозволів на тимчасове мовлення в окремих, найбільш уразливих для інформаційного впливу районах для того, щоб надати можливість місцевим українським телерадіокомпаніям мовити на цих територіях. Тим часом як звичайна процедура є тривалою і потребує грошових затрат, закон передбачає, що дозвіл на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом видається без проведення конкурсу (за заявковим принципом) і безоплатно.

Однак Іванівський район не є прикордонним, а КП «Іванівське радіо» не є ліцензіатом Нацради, а отже, не може нею контролюватися і, відповідно, отримати тимчасовий дозвіл на мовлення.

УДЦР ПРОСИТЬ ЧЕКАТИ

У прес-службі Українського державного центру радіочастот нам підтвердили інформацію щодо процесу проходження міжнародної координації. Однак детальної відповіді щодо результатів чи впливу на нього інших країн не надали. В УДЦР лише зазначили: «За позитивними результатами робіт висновок щодо можливості та умов користування РЧР (радіочастотний ресурс. — Авт.) буде подано до Нацради». На запитання, який вихід ви вбачаєте для Іванівки, яка довше, ніж рік, чекає на результати, нам відповіли: «чекати».


Коли номер було здано до друку, Сергій Костинський повідомив, що є «хороша новина». «До Нацради прийшов лист від УДЦР з висновком щодо Іванівки. Цього літа зможемо оголосити конкурс на місцеве радіомовлення», – повідомив Костинський.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати