Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пріоритет у порушенні закону

15 серпня, 00:00

Народ уже звик, що не платять зарплати, що до лікарні треба йти зі своєю валізою ліків та білизни, що тролейбуси перестають ходити, бо лінії знеструмлено через несплату... Та от що цікаво: ми, виявляється, значно гірше переносимо позбавлення видовищ, ніж хліба. Хрестоматійним став приклад, коли у воюючій, без світла Вірменії люди на базарі віддавали останні копійки, аби послухати розповідь щасливчика, який за допомогою двигуна примудрявся дивитися по телевізору нескінченні серії мексиканської епопеї.

Приблизно таку саму картину, але адаптовану до місцевих умов я спостерігала цього літа у Південноузбережжі. Одна жінка розповідала іншій щось цікаве з програми телекомпанії "Чорноморська", про що їй, у свою чергу, розповідала мама по телефону з Сімферополя.

23 липня Південне узбережжя, Джанкойський, Кіровський та інші регіони - разом 9 - позбавили можливості дивитися передачі популярної та улюбленої "Чорноморської". Причина - вимкнення передавачів за браком ліцензії Національного комітету з телебачення та радіомовлення України. Тобто все правильно? Але президент телерадіокомпанії Тетяна Красикова розповіла на прес-конференції, що ще 1995 року "Чорноморка" подала заявку на отримання ліцензії на мовлення в 14 населених пунктах. У грудні 1995 - лютому 1996 ЧТРК одержала ліцензію на 5 міст. Решті 9 не було розраховано частоти, і за заявкою "Чорноморки", їх почали розраховувати. "З початку 1996 року ми вісім разів зверталися до "Укрчастотнагляду", кілька разів - до Нацради з проханням прискорити процес, - каже Тетяна Красикова. - Офіційної відповіді ми не отримали".

23 липня о 17.00 одержали факс від директора РТПЦ Олексія Дмитрієва, а о 18.00 передавачі було вже вимкнено. "Нам не дали навіть можливості вибачитися перед глядачами", - бідкається Тетяна Красикова.

ЧТРК за своєю концепцією - сімейне телебачення. "Але, - гадає Тетяна Красикова, - потенційно непогана телекомпанія, вочевидь, становить певну небезпеку... Я ніколи не казала, що ми не займатимемо якоїсь політичної позиції - усім доведеться визначитися напередодні виборів. Мабуть, передвиборна кампанія вже розпочалася".

Місцева преса не забарилася у зв'язку із ситуацією на "Чорноморці" осідлати свого улюбленого коника: мовляв, "передачі свої ЧТРК випускала російською мовою, а в Україні державна, як відомо, українська..." Навряд чи саме цей факт будь-як позначився на долі ЧТРК. Держтелерадікомпанія "Крим", яка транслює переважно російською, ліцензії взагалі не має, але й таких проблем теж. Представник нацради України з питань телебачення та радіомовлення в Криму Анатолій Сиваченко пояснив чому: "Є рядок закону - пріоритет надається державному мовленню". Пріоритет у порушенні закону? Відповіді не було.

"Чорноморку" дивилися півтора мільйона глядачів. "Сьогодні" не можна сховатися від дзвінків навіть удома - телефонна трубка ридає: нас позбавили останнього! - журиться Тетяна Красикова. - Те, що ми мовчимо, вигідно нашим конкурентам. А прецедентів, коли телекомпанії працюють без ліцензій у чеканні розрахунку частот - безліч. А вимкнули, схоже, лише нас".

Крім ДТРК "Крим", у "Чорноморки" з'явився значно могутнішій конкурент - ІТБ корпорації "Імперія", що нерозривно пов'язана в громадському сприйнятті з нардепом України Львом Миримським. Ходять, щоправда, чутки, що до нової телерадіокомпанії має безпосереднє відношення й нардеп Ігор Франчук зі своїм "Центром паливно-енергетичних ресурсів". Однак з'ясовувати такі факти в Криму не прийнято.

Крим

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати