Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Оптимізму побільшало

Такий настрій народу в переддень виборів
03 вересня, 00:00

Українців найбільше непокоїть низький рівень зарплат і пенсій, а також зростання цін, набагато менше — проблема політичної реформи. Такі результати соціологічного дослідження, проведеного Всеукраїнською соціологічною службою з 16 по 27 серпня цього року. Як повідомив журналістам генеральний директор ВСС Микола Михальченко, опитали 2400 осіб у всіх регіонах України. Відповідаючи на запитання про життєві проблеми, які тривожать їх найбільше, 58,9% респондентів назвали низький рівень зарплатi, пенсій, 58,3% — зростання цін, 40,6% — проблеми медичного обслуговування, 31,4% — зростання злочинності, 6,3% респондентів — проблему політичних перетворень у країні.

Зі слів М. Михальченка, метою дослідження було оцінити стан українського суспільства за два місяці до президентських виборів. При цьому соціолог відзначив, що в липні та серпні всі соціологічні дослідження відзначаються неточностями (до 5—6%), пов’язаними з тим, що певні категорії населення — насамперед молодь — перебувають на відпочинку поза домом.

Серед результатів, які однозначно вселяють оптимізм, — уперше протягом останніх років підвищилася самооцінка населенням власного матеріального становища. Тих, хто в найближчі кілька років чекає помітного покращання свого добробуту, виявилося понад 40%, тих, хто чекає погіршення, — 11. Крім того, дослідження засвідчило, що понад половину громадян України — 55,9% — вважають себе прихильниками принципу демократії і лише 18,5% — принципу авторитарного режиму з сильним лідером. 52,9% респондентів хочуть, щоб наша країна розвивалася в майбутньому як незалежна держава з опорою на власні сили. Прихильниками створення союзних структур із Росією, Білоруссю й іншими колишніми радянськими республіками називають себе близько 37%, а членства України в НАТО та ЄС — 4,3%. Останні дві цифри, зі слів гендиректора соціологічної служби, найбільше підпадають під вплив сезонного чинника: молодь, яка здебільшого виступає за інтеграцію в Європу, перебуває на курортах, а представники старшого покоління, які ностальгують за радянською батьківщиною, — завжди вдома.

У дослідженні не ставили прямого запитання про те, за кого з кандидатів на посаду президента людина має намір голосувати, проте у відповідь на подібне за змістом запитання «Прихильником якої політичної партії, об’єднання ви себе вважаєте?» 24,3% назвали себе прихильниками Віктора Ющенка та «Нашої України», 15,6% — Віктора Януковича та Партії регіонів, 9,6% — Петра Симоненка та КПУ, не є прихильниками жодної політичної сили 25,6%. Найбільші шанси перемогти на виборах, на думку респондентів, має Віктор Янукович, — так вважають 40%, на другому місці — Віктор Ющенко (33%), інші кандидати отримали 5,4% і менше 1%. Ще один цікавий результат: прихильників парламентсько- президентської республіки виявилося менше, ніж президентсько-парламентської — 21,4% та 42,5% відповідно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати