Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пташиний грип утримати «в мішку» не вдалося

Боротьба з епізоотією не повинна перетворюватися на війну з птахівництвом, вважають у Криму
13 грудня, 00:00
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА / «День»

Ветеринари вимагають відставки Баранівського. Учора під стінами Міністерства аграрної політики та Секретаріату Президента України проходила акція протесту Асоціації фахівців ветеринарної медицини. Ветеринари вимагали припинити дискредитацію служби ветеринарної медицини через засоби масової інформації, втручання чиновників Міністерства агрополітики в діяльність ветеринарної служби, а також звільнити з посади міністра аграрної політики Олександра Баранівського «у зв’язку з його некомпетентністю». У акції брали участь близько 150 ветеринарів

Найгірша новина — незважаючи на запобіжні засоби й карантин, пташиний грип не був локалізований у п’яти селах Криму. Очевидно, дикі птахи занесли небезпечний вірус і в інші регіони Криму, і поки бригади утилізаторів розправлялися з птахами в уже виявлених вогнищах, він проходив «інкубаційний період» в інших місцях. За даними ГУ МНС Криму, масова загибель птахів спостерігається вже в 17 селах півострова, а сам вірус виявлено в 19 селах. За повідомленнями інформаційних агентств, виявлена загибель домашньої птиці на нових територіях Криму — в селах Сонячне та Приморське під Феодосією, в селі Кирсанівка Нижньогірського району, а також у самому Сімферополі, що свідчить про продовження епізоотії пташиного грипу серед домашньої птиці. За словами міністра з надзвичайних ситуацій України Віктора Балоги, наразі фахівці з’ясовують тип грипу в нових зонах виявлення. «Проби для проведення аналізів у Лондон направлені, щоб з’ясувати, який підвид грипу — європейський чи азіатський — виявлено в Криму. За даними всесвітніх спостережень, європейський тип пташиного грипу практично небезпечний для людини, на відміну від азіатського», — заявив він на нараді в Криму. Дані про нові ареали зараження Криму підтверджені лабораторними дослідженнями. І хоча російські лабораторії підтвердили, що занесена в Крим хвороба є «азіатського» типу, за даними МОЗ Криму, на півострові поки не зафіксовано жодного випадку захворювання людей. Нагадаємо, що у світі пташиним грипом, за даними ВООЗ, заразилося вже більш як 120 людей, 66 з них померли. Керівники Криму та медичні експерти твердять, що ймовірність зараження людей на півострові дуже мала через те, що птахи в осередках ураження поголовно знищуються, в усіх селах оголошено карантин. Представники МНС, як і раніше, заявляють, що «ситуація в районах, де зафіксовані спалахи пташиного грипу, під контролем, небезпеки поширення хвороби на інші регіони немає». Однак не відомо, де ще вірус проходить інкубаційний процес і куди його, можливо, навіть зараз переносять дикі птахи — голуби та качки, що залишилися зимувати в Криму.

Фахівцями ветеринарної медицини, охорони здоров’я, санітарно-епідеміологічною службою, МНС і МВС шляхом подвірного обходу в 205 населених пунктах Совєтського, Нижньогірського та Джанкойського районів обстежені господарства в більш як 20-ти тисячах дворів, силами приблизно 140 медичних бригад проведено медичний огляд понад 50 тисяч людей, виявлено 15 хворих на гостре респіраторне захворювання й грип, ще близько 12 тисяч людей вакциновано, зокрема понад три тисячі дітей. Триває робота з ліквідації наслідків пташиного грипу вже в дев’яти населених пунктах Криму. З Києва до Сімферополя прибула спеціальна ветеринарна лабораторія, яка дозволить оперативно проводити аналізи взятих проб у населених пунктах, де виявлено загибель птиці.

Тим часом, боротьба з епізоотією, стала справжньою бідою, по-перше, для людей у карантинній зоні, по-друге, для галузі птахівництва, по-третє, як заявляють кримські захисники природи, для психологічної обстановки в кримському суспільстві. Села, де хворобу виявили вперше й де Президент оголосив надзвичайний стан, найбільш віддалені від цивілізації, й для багатьох людей птахівництво було єдиним засобом для існування, оскільки серед людей процвітає безробіття. Забравши з обійсть курей і качок, бригади ліквідаторів разом із цим підірвали основу життя сільського населення в уражених районах. Тим паче, що завести птицю знову людям тут дозволять лише через два-три роки. За даними МНС, із більш як 52 тисяч домогосподарств карантинної зони вилучено й знищено 51 тисячу 377 голів домашньої птиці, а поки ця стаття буде опублікована, цифра, ймовірно, збільшиться ще на декілька тисяч. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) також планує направити в Україну своїх фахівців для вивчення ситуації, пов’язаної з пташиним грипом у Криму, повідомив спеціальний радник ВООЗ з питань інфекційних захворювань Гуанель Родьє в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, передає Укрінформ. За його словами, поява пташиного грипу в Україні не була несподіванкою, оскільки раніше захворювання було виявлене в сусідніх країнах, через які пролягають маршрути перелітних птахів. «Треба подивитися на людський вимір, оскільки досі це залишалося сільськогосподарською проблемою. Саме це буде намагатися встановити місія, яку ми присилаємо в Україну від нашої організації та від Європейської комісії», — сказав він.

Людям, у яких вилучено птицю, виплачено компенсацію на суму близько 800 тисяч гривень. Здається, правильний і гуманний захід, але саме це стало причиною іншої біди — соціальної. Утративши птахівницькі господарства, які в багатьох обійстях нараховували декілька сотень голів, а догляд за ними забирав весь вільний час селян, вони водночас втратили і предмет зайнятості, не знають, як розпорядитися вільним часом і чималими грошима. Зокрема, тільки в Некрасівці отримали понад 100 тисяч гривень компенсаційних виплат. За неофіційними даними кримської міліції, в уражених безробіттям селах, де у людей раптом з’явилися великі суми грошей, у кілька разів підскочило пияцтво, збільшилася кількість бійок та інших правопорушень, серед яких найбільш поширене — крадіжка живих і мертвих курей з метою здати в обмін на гроші. А систематична демонстрація по телебаченню сцен, де люди в захисних костюмах жорстоко поводяться з курами та качками, хапають їх без розбору й підіймають за голови, жорстоко ламаючи розчепірені крила, запихають у мішки, які потім кидають у кузови автомобілів і спалюють, повні живих птахів, у напалмових вогнищах, на думку кримських зоологів, екологів, вчителів, негативно впливає на психіку людей, демонструючи приклади жорстокого поводження з тваринами.

Борис Дейч недавно спеціально побував у Совєтському районі, щоб подивитися, як вирішуються соціальні проблеми, викликані епізоотією. Поки триватиме інкубаційний період інфекції, буде проведене остаточне очищення та санобробка всіх дворів, де планується добудувати господарську базу з метою розширення можливості утримування птиці. Глава РДА Совєтського району Олексій Шульга повідомив, що керівництво району вже домовилося з рядом птахофабрик про закупівлю навесні пташиного молодняку, несучок і племінної птиці за собівартістю. «Це стане початком розведення тут породистої птиці», — говорить він. Для компенсації втраченого поголів’я птиці, населенню виділено близько 600 поросят, а навесні планується виділити ягнят і молодняку великої рогатої худоби. Керівники господарств закладають резервний кормовий фонд, аби люди змогли весною утримувати поголів’я. Селян обіцяють підтримати, виділити будівельні та інші матеріали для розширення господарської бази. Борис Дейч зауважив, що санепідслужба Криму, Міністерство охорони здоров’я автономії, ГУ МНС у АРК повинні «надавати через засоби масової інформації якомога більше правдивої та реальної інформації для населення про правила поведінки в зараженій зоні, щоб нарешті локалізувати інфекцію й не допустити її поширення по всьому Криму», — підкреслив глава парламенту автономії.

Керівники птахівницьких підприємств Криму занепокоєні необгрунтованим зниженням попиту на курячу продукцію, викликаним відсутністю достеменної інформації про пташиний грип, і наполягають на проведенні системної роз’яснювальної роботи з населенням Криму через засоби масової інформації. Як зазначає прес-служба кримського уряду, нині всі спеціалізовані підприємства Криму, на відміну від домашніх господарств, працюють у закритому режимі. Система захисту дозволяє говорити про те, що вірус пташиного грипу не може потрапити у виробничі приміщення для вирощуванню й утримування птиці. Продукція підприємств із виробництва та переробки птахівницької продукції проходить жорсткий ветеринарний і санітарний контроль і не є небезпечною щодо зараження людини вірусом пташиного грипу. Усього в Криму міститься три племінні репродуктори: фірма ім. Фрунзе Національної академії наук у Сакському районі, ВАТ «Партизан» у Сімферопольському районі, ТОВ «Птахокомплекс» у Красногвардійському районі, в яких зосереджено понад 50% племінних ресурсів яєчної птиці України. Тут же розташоване ЗАТ «Дружба народів Нова», питома вага якого в українському промисловому виробництві м’яса птиці становить 20%. За 10 місяців поточного року промислові птахофабрики Криму виробили 64,6 тис. тонн м’яса птиці, 257 млн. харчових яєць. На 1 жовтня поточного року поголів’я птиці в промислових підприємствах автономії, включаючи молодняк, становить 6279,3 тис. голів, в особистих підсобних господарствах населення — 5319,9 тис. голів. Усього в Криму нараховується 11 млн. 599,2 тис. голів птиці.

Ще не вивчені до кінця й економічні наслідки епізоотії, які, як вважають, докорінно змінять економічну ситуацію в тваринництві та на ринку м’яса. Як повідомив журналістам директор Кримської філії компанії «Миронівський хлібопродукт», яка є найбільшим в Україні виробником м’яса бройлерів, Олександр Курилов, у Криму спостерігається зниження продажу курячого м’яса. Як повідомив журналістам голова правління компанії «Кримм’ясо» Віктор Павленко, наразі «становище посилилося тим, що епізоотична обстановка не на користь птиці, а птиця була основним м’ясним продуктом, найбільш дешевим». За прогнозом Віктора Павленка, ціни на свинину та яловичину в Криму зростатимуть аж до закінчення новорічних свят, потім ситуація на м’ясному ринку стабілізується.

Аналітики вважають, що від пташиного грипу певною мірою постраждає й курортна галузь. З появою пташиного грипу попит на «новорічний Крим» зменшився. Як повідомила директор туристичної компанії «Новий Крим. Тур» Марія Мальгіна нині «явно відчувається зниження попиту на зимовий курортний Крим», почався процес повернення замовлених раніше турів. В офісі туроператора «Південна Перлина» заявили журналістам, що попит на тури дійсно трохи знизився, але зауважили, що, швидше за все, це мало пов’язано з пташиним грипом. «Падіння попиту на новорічний Крим почалося ще в листопаді, коли про пташиний грип ще не знали. Швидше за все, падіння попиту пов’язане з тим, що в іноземних санаторіях і пансіонатах пропонують більший спектр дешевших послуг». Зменшення попиту відзначають і в компанії «Кримтур»: «Останні два дні дзвінків на замовлення турпутівок не було взагалі. Сьогодні люди телефонують, але підтверджень на замовлення поки не надходило. Телефонують здебільшого із Севастополя. Іногородні туристи, на відміну від минулих років, турпутівками в Крим нині не цікавляться», — повідомили представники туроператора.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати