Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Суходольський синдром?

Гепатит А — тепер у Житомирі
17 липня, 00:00

У Житомирі зафіксовано спалах захворювання на вірусний гепатит А. За словами начальника управління охорони здоров’я Миколи Кобилянського, на 16 липня з таким діагнозом до інфекційних відділень місцевих лікарень було госпіталізовано 12 чоловік, з них 3 дітей. Причому 8 чоловік — це мешканці кількох 2—3-поверхових і приватних будинків на одній з вулиць у мікрорайоні Крошня, які і вважаються основним вогнищем інфекції (інші випадки хвороби зареєстровані серед жителів районів, віддалених від згаданого). Виникненню цієї ситуації передували регулярні перебої з постачанням питної води в ці будинки, оскільки відомча артезіанська свердловина, з якої вона качалася, внаслідок технічних причин і поганої якості води в ній майже не працювала, а підвіз води у цистернах певний час було припинено з огляду на суперечки щодо її оплати. Мешканці цих будинків неодноразово звертались із скаргами до міськвиконкому та інших інстанцій і паралельно стали брати воду із колодязів біля сусідніх будинків. Зараз саме названа обставина, а ще те, що приблизно в одному кілометрі від них розташоване міське звалище, найчастіше називаються в якості причин спалаху хвороби. Водночас завідувачка протиепідемічним відділом міської санепідстанції Тетяна Волкова сказала «Дню», що жилі будинки і подвір’я того району знаходяться за межами санітарно-захисної зони звалища. Із її слів, проведені аналізи показали, що дійсно вода в тих колодязях за хімічними і бактеріологічними показниками далека від норм, однак поки виявлені тільки неопосередковані ознаки наявності в них вірусів гепатиту А, а остаточні висновки можна буде робити тільки після додаткових бактеріологічних досліджень. На її думку, є підстави стверджувати, що основним шляхом зараження людей був побутово-контактний. Так вважає і згаданий начальник міськздоровуправління М. Кобилінський, який в категоричній формі заявив «Дню», що головною причиною інфекції стало невиконання жителями тих будинків правил санітарної і особистої гігієни і в разі, коли б джерелом інфекції була вода, то ситуація у Житомирі була б, можливо, такою, як у Суходольську. А так, за його прогнозами, серйозного розвитку епідемічного спалаху у місті не очікується, тим більше, що бригади медиків проводять у тому районі масову профілактичну роботу. Прохлоровано там і майже всі колодязі, а поки питна вода підвозиться у цистернах.

Однак якщо подивитися на ситуацію ширше, то стан водогінних і каналізаційних мереж в обласному центрі дає підстави для серйозної стурбованості — аварійними вважаються 130 км з 512 км водогону і 96 км з 242 км каналізаційних труб. Щоправда, як і комунальники так і медики запевняють, що ці системи закладені досить далеко одна від одної, а тому потрапляння фекалій, а з ними і вірусів з пошкодженої каналізації у пошкоджений водогін малоймовірно. Проте, думається, що відповідним службам навряд чи варто заспокоюватися, оскільки, як показує досвід, у тому числі і останнього спалаху гепатиту А, небезпечна ситуація найчастіше виникає там, де її не чекаєш. Та й ситуація із станом звалища, розташованого неподалік міста, теж залишається тривожною.

І ще. Кілька днів назад звiльнений з посади головного державного санітарного лікаря Житомира Анатолій Магаз і багато місцевих спостерігачів вважають, що останні колізії з гепатитом А прискорили цю відставку, про можливість якої у місті говорили давно.

ДО РЕЧІ

У Донецькій області до кранів надходить вода, яка не відповідає санітарним вимогам. Зі слів заступника голови Донецької облдержадміністрації Юрія Хіврича, «це стало можливим тому, що вранці подають воду при підвищеному тиску, а з десятої і до четвертої години вода стоїть у трубі, оскільки тиску майже нема, втрачає свої санітарні якості. А ввечері воду, в якій уже практично немає хлору, знову подають у квартири…»

На брифінгу з питань роботи житлово-комунального господарства, що відбувся у Донецьку, Ю. Хіврич повідомив присутнім, що у даному питанні час ставити крапку. «...Ми людей можемо заразити тим же гепатитом, як це було… у Суходольську», — сказав заступник голови Донецької облдержадміністрації.

Зараз у Донецькій області вже 43 міста отримують воду за графіком. Крім того, зі слів Ю. Хіврича, за станом на сьогодні 30% труб у будинках за три роки практично вийшли з ладу.

Сергій КУЗІН, Донецьк
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати