Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відірватися від пуповини...

Яке майбутнє пророкують експерти «Нашій Україні»
18 жовтня, 00:00
НАРАЗІ В ОПОЗИЦІЇ МОЖНА І РОЗСЛАБИТИСЯ / ФОТО ЛЕОНІДА БАККА / «День»

Учора нарешті закінчився довгий перехід «Нашої України» до опозиції. Про це її керівник, Роман Безсмертний, офіційно оголосив з парламентської трибуни. «Останні два місяці ми стали свідками того, як відбувається злам внутрішнього та зовнішнього курсу України, який було підтримано українським народом на виборах Президента, руйнуються процеси інтеграції до СОТ, фактично зупинені програми співпраці України та ЄС. Я вже не говорю про те, що зазнає корінної ломки вступ України до євроатлантичного співтовариства», — заявив лідер «Нашої України». При цьому він підкреслив, що відбуваються зміни не лише у зовнішньому курсі, але й у внутрішньому, відзначивши, що уряд проводить політику «економічного абсурду». «За таких умов «Наша Україна» вийшла з переговорного процесу, «Наша Україна» — в опозиції, наші міністри залишають уряд», — заявив він. Щоправда, Роман Петрович так учора й не уточнив, коли саме «помаранчеві» міністри залишать уряд.

У будь-якому разі з учорашнього дня в Україні з’явилося дві опозиції: одна БЮТ, інша — «Наша Україна». От тільки переговори про співпрацю вони ще не почали і невідомо, чи почнуть взагалі. Поки що «Наша Україна» збирає під своє крило, в опозиційну конфедерацію «Європейська Україна», партії, які не пройшли до парламенту. Ці спроби бютівець Олександр Турчинов уже охрестив «політичними викрутасами». Він нагадав, що свого часу БЮТ, «Наша Україна» та СПУ підписували угоду про створення коаліції демократичних сил, і «Наша Україна» свого підпису не відкликала. «Саме це і є підставою для того, щоб створити опозиційний уряд. У тому договорі навіть посади всі розподілені. Мені здається, що якісь нові формати та ідеї призведуть до насмішок».

Експерти ж взагалі сумніваються, що «Наша Україна» увійде до будь-якого єдиного парламентського опозиційного утворення, оскільки воно передбачало б лідерство Юлії Тимошенко. «У парламенті буде дві конкуруючі між собою опозиції — БЮТ і «Наша Україна», — вважає Володимир Фесенко. — Інша справа, що логічною та розумною була б політика взаємодії між двома цими опозиційними фракціями. От удасться їм це зробити чи ні — це велике питання. Тому що і сьогодні, і в перспективі вони будуть конкурентами в боротьбі за опозиційно налаштований електорат». І все-таки, на думку політолога, в «чистій опозиції» «Наша Україна» не буде доти, доки при владі буде Віктор Ющенко. «Наша Україна» коливатиметься в такому напівопозиційному статусі всю найближчу політичну перспективу», — вважає політолог.

Щоправда, виникає запитання: а чи є взагалі політична перспектива у «Нашої України»? І яка вона? Очевидно, що Президент робить спроби дистанціюватися від своєї політичної сили. Взяти хоча б призначення радником Олександра Зінченка (це був справжній ляпас «любим друзям»). І приблизно в той самий час звучить заява керівника президентського секретаріату Віктора Балоги, що глава держави може скласти з себе повноваження почесного голови партії Народний союз «Наша Україна». До речі, відбутися це може зовсім скоро, вже цієї суботи на з’їзді «Нашої України». Очевидно, за такого варіанту розвитку подій «нашоукраїнцям» доведеться зовсім нелегко. Це може остаточно підірвати базу їхнього політичного впливу. Додайте до цього ще й внутрішню кризу в цій політичній силі.

На думку Володимира Фесенка, один із варіантів виходу з цієї плачевної ситуації — ребрендинг. Деяке оновлення через зміну назви та зміну керівництва як партії, так і блоку. А щодо майбутнього з’їзду, то, на думку політолога, можуть бути дрібні скандали, часткове оновлення керівництва і спроба виробити нову формулу взаємовідносин з Президентом. «Просто відірватися від цієї пуповини, зв’язку з Президентом, «Наша Україна» не може. Для неї це означатиме політичну смерть. З іншого боку, і Президенту не вигідно зараз повністю відмовитися від «Нашої України», тому що у нього немає іншого інструмента впливу на парламент, іншої підконтрольної політичної сили. І питання тільки в тому, щоб знайти оптимальні, ефективні формули взаємодії між главою держави та його політичним дітищем. Я думаю, Віктору Андрійовичу треба пам’ятати відомі слова Сент Екзюпері: Ми відповідальні за тих, кого приручили. Так от, Ющенко відповідає за «Нашу Україну», яку він свого часу створив і приручив», — резюмував Володимир Фесенко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати