Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Для Фірташа рішення суду стало несподіванкою»

Про подробиці затримання українського олігарха у Відні та можливі наслідки
21 лютого, 20:17
ФОТО REUTERS

У вівторок суд в Австрії задовольнив апеляцію США, які домагаються екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа. Але остаточне рішення про екстрадицію має прийняти федеральний міністр юстиції Австрії. Разом з тим буквально одразу з’явилися інформація, що Фірташ був затриманий в будівлі суду у Відні після того, як суд дозволив його екстрадицію. Правда, прес-служба бізнесмена спростувала це. «Інформація про арешт не відповідає дійсності. Там не було поліції. Судовий пристав відтіснив журналістів, які не давали йому вийти із залу суду», - йдеться в повідомленні.

 Як повідомляє Reuters з посиланням на прокуратуру, Фірташа затримали за ордером, який надала одна з європейських країн. У прокуратурі зазначили, що це затримання технічно не пов'язано з сьогоднішнім рішенням суду і базується на запиті Іспанії по затриманню Фірташа, де його звинувачують у відмиванні грошей. Про те, як затримання вплине на рішення про екстрадицію, прокуратура поки сказати не може.

Що відбулося у Відні? В коментарі «Дню» розповів журналіст Сергій Щербина з місця подій: «На цей момент, наскільки я розумію, Фірташ є затриманим. Західні ЗМІ дають інформацію, що він затриманий за іспанським запитом. Про те, що такий запит надійшов, сказав суддя під час судового засідання. І я бачив, як Фірташа виводили під руки із ліфту. На жаль, потім поліція відтіснила журналістів і не можна було побачити, що там далі відбувалось. Протягом судового засідання Фірташ був зосереджений. І для нього рішення суду явно було несподіванкою, адже від такого рішення суду будуть суттєві наслідки».

«Чи стане він другим Лазаренком? Для цього треба, щоб він спочатку опинився в США, - відповідає журналіст. - Не будемо забувати, що суддя принципово наголосив на тому, що останнє рішення ухвалить федеральний міністр Австрії. Суддя, за його ж словами, керується інтересами Австрійської Республіки. Якщо виявиться, що Фірташ затриманий за запитом саме Іспанії, то ситуація буде набагато складнішою. Наскільки мені відомо, норми щодо видачі в рамках ЄС для громадян набагато м’якіші. Невідомо, який ордер у США щодо Фірташа в Іспанії і взагалі які саме питання у Іспанії до Фірташа».

Нагадаємо, Фірташ був затриманий у Відні 12 березня 2014 року за запитом американського Федерального бюро розслідувань, поміщений у слідчий ізолятор і звільнений під підписку про невиїзд після внесення застави у розмірі 125 млн євро. Ордер на його арешт був виданий окружним судом американського штату Іллінойс влітку 2013 року. У США Фірташу пред'явили звинувачення в передачі хабара індійським чиновникам для отримання дозволів на розробку родовищ титану в Індії. 30 квітня 2015 року Фірташ на засіданні суду у Відні відмовився від добровільної екстрадиції в США.

У листопаді 2016 року Австрія отримала запит на екстрадицію Фірташа в Іспанію, яка оголосила його в розшук. Раніше Фірташ був оголошений в розшук Антикорупційної прокуратурою Іспанії разом з двома своїми імовірними спільниками – громадянами України. Фірташа звинувачують у відмиванні грошей в Іспанії. Так, одночасно з видачею ордера на розшук в Барселоні і в місті-курорті Марбельї 24 листопада були затримані п'ять інших передбачуваних спільників Фірташа. За даними іспанської прокуратури, ці люди створили для Фірташа низку офшорних компаній, хоча певна частка капіталів осідала в Іспанії і вкладалася в нерухомість. Мова йде про «десятках мільйонів євро незаконного походження».

В Україні Фірташу також загрожує арешт, про що неодноразово заявляв міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Я не можу не погодитись із захистом Фірташа відносно того, що він  дійсно є досить впливовою політичною фігурою в Україні, - продовжує Сергій Щербина. – Те, що в цій історії є певна політична і геополітична складова, я цілком допускаю. Звичайно, залишається питанням, чому ця тема піднялась зараз, а не 2014 року? Однак дійсно існують певні законодавчі акти США, які визначають, що якщо операції проводились із використанням американської валюти, то це вже юрисдикція США».

«Я не думаю, що нинішня влада була б рада бачити Фірташа в Україні, - продовжує журналіст. - Я був свідком і першого, і другого засідання віденського суду щодо Фірташа, і дійсно на першому засіданні він сказав, що зустріч з Порошенком у Відні таки відбулася. На ній також був присутній Сергій Льовочкін. Фірташ в 2015-му році дослівно сказав наступне: «Ми домоглися того, чого прагнули – Порошенко став Президентом, а Кличко мером. Льовочкін заявив, що Кличко свідомо поступився Порошенку на президентських перегонах. При цьому і Фірташ, і Льовочкін відмовилися говорити про подробиці цієї зустрічі. Хоча австрійський суд в рамках процесу звільнив їх від жодних зобов’язань щодо конфіденційності. Таким чином посилання Фірташа і Льовочкіна на конфіденційність не мали сенсу. Вони б відповідальності за це не понесли. Але вони все одно відмовились це коментувати. Тому мені видається, що Фірташ є носієм суттєвої інформації щодо Порошенка. Чи зможе Фірташ цим скористатись? Думаю, що він зараз поки і сам цього не знає».

Більш детально про глибинні корені ситуації, що склалася, як можуть розвиватися події далі, а також  про наслідки для країни - читайте в наступних номерах «Дня».

РЕАКЦІЯ СОЦМЕРЕЖ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати