Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музичний фестиваль «Геній місця» об’єднав Кривий Ріг і Кіровоград

19 жовтня, 00:00

На два міста (Кривий Ріг та Кіровоград) і сім днів розтягнувся фестиваль «Геній місця», присвячений трьом музичним ювілеям — 130-річчю Кароля Шимановського, 140-річчю Олександра Скрябіна і 150-річчю Клода Дебюссі.

Цю магію цифр у витончених звуках криворіжці слухали упродовж трьох днів — фестиваль тривав у Кривому Розі. Ідея фестивалю, як зазначають організатори, полягає в тому, щоб повернути музику туди, де вона народилася, адже саме місце часто дає змогу відчути й розгадати імпульси, які стали для музиканта ключовим. «Місто Кривий Ріг має багате філармонічне минуле, — зазначає автор та художній керівник цього заходу — криворожець, доцент Санкт-Петербурзької академії театрального мистецтва, кандидат мистецтвознавства Костянтин Учитель. — Прикро, що чимало криворіжців про це не пам’ятають. Ще з дитинства пам’ятаю виступи Дмитра Башкірова, Бориса Гутнікова. Це — чарівне місце. Тут човникова станція, музичне училище, поруч річка, парк. Це місце має колосальну історію. Колись петербурзький історик Микола Анциферов, до речі, уродженець Умані, поширив римський вислів «геній місця» на «душу міста». Безумовно, Кривий Ріг має теж свою душу — музичне училище. У стінах великої зали училища виступали петербурзькі музиканти: лауреат І премії Скрябіна в Москві та конкурсу в Бремені Петро Лаул, лауреат І премії конкурсу Шимановського Павло Райкерус. Літературно-музичний симбіоз представила й учениця середньої спеціальної музичної школи Санкт-Петербурзької консерваторії Наталія Учитель.

За програмою фестивалю також виступили з лекціями доцент Санкт-Петербурзької консерваторії, кандидат мистецтвознавства Ольга Скорбященська та директор Кіровоградського музею музикальної культури імені Кароля Шимановського, голова Спілки поляків Кіровоградщини «Полонія» Олександр Полячок. «Родина Шимановських,— зазначив Олександр Іванович, — тісно пов’язана не лише з Кіровоградщиною (тут у селі Тимошовці народився Кароль Шимановський), а й з Кривим Рогом. Тут працював рідний дядько класика польської культури, Мартин Шимановський. На початку ХХ століття він обіймав посаду директора Гданцівького чавунноливарного заводу. Мартин Шимановський був соратником великого подвижника вашого краю Олександра Поля. Я був зворушений, побачивши збережений будинок, у якому мешкав Мартин Шимановський, — щоправда, зараз тут поліклініка.У цьому будинку звучала музика молодого Кароля Шимановського. Було б добре, якби колись у майбутньому встановили меморіальну табличку. Директор заслуговує на пам’ять нащадків. Кароль Шимановський був тісно пов’язаний з нашим краєм, бував у багатьох селах. Любов до України він проніс через усе своє життя. Я спостерігаю тенденцію паломництва ваших студентів до нашого музею в Кіровограді. Мабуть, завдяки цьому ми й співпрацюємо, проводимо такі фестивалі, де звучать твори Кароля Шимановського. Збагачуємо одне одного». Останніми акордами фестивалю насолоджувалися кіровоградці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати