Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пан Тукан вирушає у мандри

Ілюстрації Ірини Донської до книжки про птаха-мандрівника здобули відзнаку на конкурсі IJungle Illustration Awards
24 січня, 10:14

«Листи від пана Тукана з Франції» — книжковий дебют дизайнерки та ілюстраторки Ірини Донської. Ця книжка розпочинає пізнавальну серію видавництва «Маміно» про різні країни. Основна ідея проекту — пан Тукан подорожує світом і надсилає листівки з важливими й цікавими фактами про ту чи іншу країну, розповідає читачам про те, що побачив, почув чи скуштував. Книжка стилізована під комплект листівок, і її зручно брати з собою в мандри.

«У видавництва «Маміно» була ідея зробити серію книжок для дітей про різні країни, бо батькам не вистачало літератури, яка готувала би малечу до майбутньої подорожі. Цією серією нам хотілося надихнути читачів дізнатися більше про різні країни, зацікавити подорожами. Книжка має розмір листівки, тож її легко взяти з собою навіть у літак, — розповідає «Дню» авторка та ілюстраторка книжки Ірина ДОНСЬКА. — Ми довго думали над тим, яким має бути герой серії, аж поки не поцікавилися дитячою думкою. Одним із варіантів був тукан. Я пригадала, що мені в дитинстві теж дуже подобався цей птах, але знадобилося трохи наполегливості, щоб переконати інших, що це і є наш герой. Коли ж ми придумали, що його зватимуть пан Тукан, то вже ні в кого не лишалося жодних сумнівів».

Ірина Донська додає, що для книжок вона разом із видавництвом обирає ті країни, які найчастіше відвідують діти зі своїми батьками або ж мріють відвідати. «Тому спочатку вибрали Францію, другою буде Грузія», — пояснює ілюстраторка. А видавництво «Маміно» вже проанонсувало, що наступні книжки в цій серії будуть про Польщу та Америку.

Усі ілюстрації художниця робить із паперу. «Я обожнюю працювати з ним, бо це пластичний і самодостатній матеріал. Він буває дуже різний за щільністю, текстурою, кольором, його можна згинати, з нього можна вирізати чи клеїти, тобто, крім візуальних вражень, є ще й тактильні. Для мене робота з папером — як медитація і разом з тим магія, бо з плаского можна отримати щось об’ємне», — ділиться Ірина Донська.

Ілюстраторка розповідає, що подавала свої роботи на кілька міжнародних конкурсів, і от нещодавно одержала нагороду від IJungle Illustration Awards. «Заповнення заявки на конкурс є хорошою практикою, бо вчишся описувати свою роботу. Для мене ж участь у конкурсах дає можливість почути відгук від професійної спільноти. А перемога — це завжди приємний бонус для резюме та засіб промотування своєї роботи», — підсумовує Ірина.

IJungle Illustration Awards — міжнародний конкурс ілюстрації, відкритий для ілюстраторів зі всього світу. 2018 року переможців визначали в семи категоріях: «Книжкова ілюстрація», «Редакторська сторінка», «Комікси», «Комерційна ілюстрація», «Нові таланти (студенти)», «Самопрезентація» та «Мистецтво відеоігор».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати