Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

The day after...

20 лютого, 11:43

Євген Кирилович Марчук звернув увагу на дуже важливе і серйозне державне питання, зазирнувши в недалеке майбутнє: ось відбулися вибори, пройшла інавгурація нового Президента України і він отримав всю повноту визначеної Конституцією влади, водночас, відповідальність за державу, яку він не може делегувати нікому – якими будуть його перші день і ніч?

Дійсно, уявить перший президентський день. Кого викликати на першу нараду? Які телефонні переговори провести? Які вказівки і кому віддати? Коли і в якому складі заслухати начальника Генштабу – Головнокомандувача Збройних Сил України? І маса інших запитань. Звичайно, будуть поради Президенту, але радники не несуть юридичної відповідальності за державу. Саме Президент повинен мати обґрунтовану стратегічну візію та відразу після отримання президентського посту запустити процеси професійного управління державою, в яких перші кроки є надважливими. Вони повинні бути за його ініціативи на базі глибокого професійного розуміння ситуації, державної мудрості і стратегічного передбачення, які не виникають з нічого...

Ускладнюємо ситуацію – ніч. Глибока ніч. Президенту по закритій лінії телефонує Головнокомандувач Збройних Сил – начальник Генштабу. Ми ж розуміємо, що вночі НГШ просто так телефонувати не буде, після його доповіді Верховному Главкому треба відразу приймати професійні рішення та віддати конкретні оперативні вказівки... Якщо хтось думає, що Президент може обмежитися «а що Ви пропонуєте?» і слідуватиме виключно рекомендаціям військового керівника чи перетелефонує комусь, щоб порадитися і знов же виконуватиме поради зі сторони – відразу відповідаю: перекласти відповідальність Президента не можливо, бо він персонально, а не хтось інший є верховним ЄДИНОНАЧАЛЬНИКОМ Збройних Сил України. З історії, і не лише нашої, відомо, що є величезна кількість ситуацій, коли Президент повинен одноосібно прийняти стратегічні рішення, як Верховний Головнокомандувач, бо національна безпека – це не лише військова сила. І чекати до ранку не можна, бо втрата часу означатиме втрату стратегічної і операційної ініціативи з вкрай негативними наслідками для суверенітету і територіальної цілісності держави...

Подивиться на останні роки і не вивчені уроки... В умовах нависання потужного угруповання ворожих військ біля наших кордонів, відкритих флангів на морі і інше. спробуйте уявити наше майбутнє без високопрофесійних рішень і дій Верховного Главкома. На цій посаді часу вчитися управлінню державою просто немає – потрібно приймати рішення і діяти з перших хвилин перебування на посту Президента. Будуть ці рішення і дії переможними чи програшними залежить від того, ХТО САМЕ буде на цій високій посаді.

Віддаючи накази на мостику бойового корабля треба розуміти рушійні сили його виконання на нижніх палубах та в трюмах. Гіпотетично можливо призначити найталановитішого бізнесмена чи актора або ще когось командувачем армією чи флотом, але ніхто з цим не експериментує, бо рівень його розуміння військової служби, професійних знань і досвіду, державного і військового лідерства програватиме глибоко обізнаному у військовій справі лідеру і військам супротивника. Чому ж деякі політики вважають, що без професійних знань і досвіду можна в найкритичніші часи ефективно керувати безпекою і обороною країни?

Давайте врешті-решт вивчимо цей важливий урок крайніх років і будемо відвертими перед собою: під час війни, не має значення формально оголошеної чи ні, не можна експериментувати з найвищою державною посадою, бо це загроза самому існуванню держави.

Ігор Смешко – єдиний кандидат у Президенти України, який у ці важкі часи готовий професійно, мудро і ефективно виконувати обов`язки на посту Президента України. Для Ігоря Петровича ця посада – не бізнес-самоціль і не погоня за славою. Для нього це серйозний і важливий державний пост, з усвідомленням глибини відповідальності та готовністю взяти її на себе задля збереження і розвитку держави.

«Я знаю Ігоря Петровича давно-давно і точно знаю, що йому не потрібно буде вчитися на Президента. З перших секунд після інавгурації, навіть серед ночі він буде готовий приймати найскладніші рішення», - наголошує Євген Кирилович.

Ці незаперечні висновки мудрого державника України розставляють принципово важливі акценти для кожного з нас: реальна готовність кандидата до виконання президентської посади, яка підтверджена його життєвим і службовим шляхом, отриманими професійним знаннями і досвідом повинна стати моментом істини  вибору кожного громадянина незалежної і суверенної України. Красиві гасла, коштовні бігборди і мідні фанфарами тут ні до чого – бризки хвиль, з ними заможної демократичної України точно не побудуєш.

Ігор КАБАНЕНКО, адмірал, експерт з питань оборони та безпеки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати