Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Допінгова сага: дія друга

Скоро російському професійному спорту може бути винесений смертний вирок
05 грудня, 15:03

Російський спорт семимильними кроками наближається до нового публічного покарання і перспективи відсторонення російських спортсменів від Олімпійських ігор та інших великих змагань рівня чемпіонату світу на найближчі чотири роки. Саме таких заходів рекомендує вжити комітет з відповідності Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) через підозри в підміні даних спортсменів у базі Московської антидопінгової лабораторії, переданої ВАДА. Найближчими днями Виконком ВАДА має ухвалити рішення з цього питання, і практично немає сумнівів, що рекомендації комітету щодо відповідності будуть схвалені. І тоді російські чиновники не зможуть займати жодних посад в жодній організації, яка підписала Кодекс ВАДА, тобто будуть виключені з керівництва практично всіх міжнародних спортивних організацій. Російський прапор не буде підніматися на жодних змаганнях упродовж чотирьох років. Російські спортсмени зможуть брати участь в міжнародних змаганнях тільки за умови, якщо їм вдасться довести свою повну непричетність до будь-яких допінгових порушень і тільки під нейтральним прапором.

Росії доведеться виплатити ВАДА максимальний штраф у розмірі 100 тисяч доларів, або 10 відсотків від річного бюджету ВАДА, і відшкодувати витрати на антидопінгові розслідування. Передача бази даних була останньою умовою для відновлення в правах Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) на постійній основі. Здавалося б, російська влада вже збиралися святкувати перемогу! Але зась. У переданій базі даних виявилися численні зміни, зокрема внесені останньої миті перед передачею, в листопаді і грудні 2018 і в січні 2019 року. При порівнянні з копією, яка вже була у ВАДА завдяки колишньому голові Московської антидопінгової лабораторії Григорію Родченкову, там відсутні сотні потенційних позитивних проб, а також супутні їм первинні дані і PDF-файли. Крім того, було проведено порівняння з пізнішої базою даних, переданою ВАДА в кінці 2017 року. Частину змін було внесено ще в 2016 та 2017 роках, незабаром після від'їзду Родченкова. Щоб приховати всі ці дії, були зроблені спроби виправити комп'ютерну систему заднім числом і видалити журнал операцій. Вже після 25 листопада 2018 року (тобто після дати, коли Росія погодилася на передачу бази даних лабораторії у ВАДА) хтось у Москві вніс у базу підроблене листування, намагаючись представити все так, ніби зміни вносив сам Родченков із помічниками. Також були вилучені важливі свідчення участі в змові колишнього співробітника лабораторії, який зараз виступає свідком із російського боку з метою викриття Родченкова.

Усі зміни вносилися під офіційну версію російського слідства, згідно з якою сам Родченков фальсифікував допінг-проби, щоб шантажувати спортсменів і вимагати у них гроші. З огляду на те, що увесь цей час база даних була опечатана і перебувала в розпорядженні Слідчого комітету Росії, який відкрив справу проти Родченкова, немає жодних сумнівів, що зміни в базу даних вносилися за наказом вельми високопоставлених осіб і, швидше за все, з санкції самого президента Володимира Путіна. Російські ЗМІ стверджують, що зміни в базу даних допінг-проб Московської лабораторії вніс системний адміністратор Євген Мочалов, чоловік нинішнього директора лабораторії Олени Мочалової. Але він явно не міг зробити це з власної ініціативи. Вочевидь російські спортивні чиновники хапаються за останню соломинку: це супостати-виконавці, подружжя Мочалових, у всьому винні, а міністерство спорту і Російська держава ні при чому.

Глава РУСАДА Юрій Ганус, відкритий прихильник «діяльного каяття» з російського боку, припустив, що зміни в базу даних було внесено для того, щоб врятувати репутацію низки російських спортсменів, які займають ті чи інші посади в російських органах влади і в міжнародних федераціях. За його словами, у тих людей, які санкціонували зміни в базі даних, «щоб пройти такі ступені контролю, щоб пробитися до цієї бази, який повинен бути рівень авторитету і який рівень владних повноважень має бути!». Ганус також зауважив, що зміни могли бути зроблені для того, щоб її не можна було використовувати в судах: «Якщо зміни в базі були проведені, значить, не можна використовувати цю базу даних як обвинувальні документи у кримінальних справах». Він сподівається, що Путін втрутиться в ситуацію і дасть команду ще до засідання Виконкому ВАДА передати автентичну базу даних і почати реальне розслідування того, що сталося. Але ці надії виглядають примарними.

Занадто наївно було розраховувати, що ці маніпуляції не будуть розкриті фахівцями, особливо з урахуванням того, що до Росії у ВАДА зараз ставляться як до запеклого шулера, кожен хід якого вимагає ретельної перевірки. Можливо, розрахунок був на те, що, виходячи з політичних міркувань, ВАДА закриє очі на явну фальсифікацію і погодитися з російською версією про якийсь «технічний збій». Але, як здається, не вийшло. І голова Національного олімпійського комітету Росії Станіслав Поздняков вже заявив, що російські спортсмени під нейтральним прапором виступати більше не будуть. Це на практиці означає, що російський уряд заборонить виступати на Олімпіадах навіть свідомо «чистим» спортсменам. Можливо, проводиться та ж тактика, що й при відновленні прав російської делегації в ПАРЄ: ставки максимально піднімаються за принципом: все або нічого. Або ви закриєте очі на порушення, або ніхто з російських спортсменів, включно з «чистими», на Олімпіади не поїде.

Але в цьому випадку такий шантаж навряд чи вдасться, оскільки викличе дуже велике обурення спортсменів і федерацій інших країн. Постраждають не тільки російські чиновники, а й російські спортсмени, зокрема й ті, хто жодного стосунку до допінгу не має. Звичайно, Росія вочевидь оскаржить рішення Виконкому ВАДА в Спортивному арбітражному суді (CAS) у Женеві, але шансів на її задоволення практично немає. А Міжнародний олімпійський комітет, згідно з новою редакцією Всесвітнього антидопінгового кодексу, повинен буде погодитися з рішенням Спортивного арбітражу без додаткових дискусій. Дуже скоро російському професійному спорту може бути винесений смертний вирок.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати