Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мінкульт попереджає!»

«05-19.01.2017»
19 січня, 20:22

Фігурне катання і Кашпіровський з Чумаком — три головні телевізійні кошмари мого отроцтва. Фігурне катання нехай, це справа смаку. Але як моя бабуся з її двома, нехай і 20-х років, але все-таки вищими освітами, ухитрялася сама і примушувала нас висиджувати перед телевізором кожну трансляцію сеансів екстрасенсів — не збагну. Ми чортихалися, але справно заряджали трилітрові банки. Що сказати — авторитетна була жінка.

Відтоді телевізійні трансляції екстрасенсів асоціюються у мене з іншими родимими плямами перебудови: культурною, політичною, економічною деградацією країни і її неминучим розвалом. Кашпіровський, Чумак, Ванга, Джуна, Глоба, НЛО і снігова людина на перших шпальтах центральних газет — усе це не те щоб залишилось у минулому, але в 90-ті делікатно перекочувало у жовту пресу або трансформувалося в скромний гороскоп поряд із фотографіями грудастих білявок на останній сторінці. І лише телеканал СТБ, ніби не помітивши цих змін, наполегливо продовжував розповідати українцям про будівництво пірамід інопланетянами і про те, як кішки, з’ївши генетично модифікований «Віскас», перетворюються на мишок. Ех, не той телеканал назвали «Ностальгія»!

І ось, через чверть століття, неабиякою мірою завдяки зусиллям того ж телеканалу СТБ, ворожки, маги і представники «альтернативних наук» знову заполонили наше повсякденне життя. Не рятує вимкнути телевізор: варто вийти з дому, як зі стін будинків, стовпів, білбордів, навіть у метро на тебе обрушується шквал реклами послуг «магів» і «ворожок від Бога» — фіналістів «Битви екстрасенсів» на СТБ. Навіть жителі Англії у книжках про Гаррі Поттера, й ті стократ більше захищені від засилля магії і відьмацтва, ніж пересічні українці.

Щоправда, днями керівництво телеканала нарешті попросило вибачення. Але не за медійне розкручування аферистів, ні. Просто один з учасників в ефірі російського шоу зізнався в участі у бойових діях в Україні. Саме порадіти б, що ось нарешті хоч один російський військовий розповів мільйонам росіян, що «іх там єсть». Хоч як дивно, саме цей випадок, а не десятиліття обдурювання телеканалом українців, спричинив цунамі суспільного осуду і занепокоєність Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Телеканал, викликавши сльози розчулення, посипав голову попелом і пообіцяв екстрасенсів не рушити, але бойовиків в ефір більше не вводити. Проблема вичерпана?! Все інше вас влаштовує?!

Звісно, впровадження цензури або реанімація Нацкомісії з моралі, що б там собі не думав із цього приводу міністр культури Євген Нищук, ані на йоту не підніме культурний рівень українського телебачення. Це як із забороною російських телеканалів: супутник, інтернет — наркоман, який підсів на голку, завжди знайде жадане зілля. А завод, який десятиліттями випускав «запорожці», не зможе так запросто перейти на світові стандарти. Навіть якщо телеканал СТБ і зможе виробляти якісний телепродукт, не факт, що виховане на стандартах «битв екстрасенсів» покоління дивитиметься його. То навіщо ж забороняти!

Одне з головних надбань українців від розвалу Союзу — це свобода вибору, зокрема й у споживанні. Вже повірте людині, яка пам’ятає порівняно (з занепадом СРСР і непорівняно із сьогоднішнім днем) повні полиці київських магазинів і лише три телеканали в ефірній сітці. Ніхто, жоден цензурний комітет, жодна комісія ні з якої моралі не має права вирішувати за нас, що нам дивитися. Одна лише маленька деталь: виробник телевізійної продукції, як і виробник будь-якого продукту споживання, зобов’язаний попереджати нас, покупців, про те, з чого зліплений виготовлений ним товар. Сир це чи сироподібний продукт, чи є в туалетному папері ГМО, натуральна це тканина чи синтетика...

2016 року Федеральна торговельна комісія США (FTC) зобов’язала гомеопатів зазначати на їхніх препаратах, що вони не тестуються клінічно, їх ефективність не підтверджена, а під час їх виготовлення керуються теоріями, відхиленими як ненауковими ще в XVIII столітті. Американці, як і раніше, можуть купувати гомеопатичні препарати, але їх чесно попереджають, що гроші вони викидають на вітер повністю на свій страх і ризик.

То чом би й в Україні на продукції телеканалу СТБ, на білбордах з усіма цими ворожками і магами великими літерами не писати: «Мінкульт попереджає!»? Втім, ні, нехай буде МОЗ, нехай буде хто завгодно, але не цей Мінкульт!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати