Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині заснували літературну премію для фантастів-початківців

05 листопада, 17:26
Фото зі сторінки Ігоря Федорова у соцмережі

На знак вшанування світлої пам’яті вінницького письменника-фантаста Ігоря Федорова Вінницька обласна організація Національної спілки письменників України вирішила заснувати щорічну літературну премію його імені. Орієнтована вона на авторів-початківців з метою заохочення їх до створення якісних фантастичних творів і стимулювання творчості. Вручатимуть премію щороку напередодні роковин смерті Ігоря Федорова, тобто до 25 травня. Територіально авторів обіцяють не обмежувати, тобто взяти участь у конкурсі мають можливість автори з усієї України. Твори вже можна надсилати на електронну адресу голови Вінницької обласної організації НСПУ ([email protected]) Вадима Вітковського. Прийом конкурсних робіт триватиме до 1 травня наступного року.

«Ідея створити літературну премію належить письменницькій спільноті та матері Ігоря Федорова  Неллі Миколаївні, – розповідає Вадим Вітковський. – Якось вона принесли до спілки його особисті речі, записники, фотографії для формування майбутньої експозиції літературного музею, про який, до речі, писав «День».

Тоді й пролунала думку про те, що було б добре підтримати молодих фантастів. Адже в цьому жанрі працює дуже мало авторів. Вирішили заснувати премію імені Ігоря Федорова, яка орієнтована на фантастів-початківців з усієї України. Погодили документи, заклали гроші. Відбір конкурсних робіт здійснюватимуть знані в області письменники, друзі та мати Ігоря Федорова. Переможців визначатимемо у двох преміях. Розмір першої складатиме 5 тисяч гривень, а другої – три тисячі. Нагородження перших лауреатів відбудеться у травні наступного року. Наразі триває прийом творів».

Нагадаємо, Ігор Федоров – український письменник-фантаст, сценарист і перекладач з англійської мови. Народився і майже все своє життя прожив у Вінниці. Після закінчення середньої школи № 22 вступив до Вінницького політехнічного інституту на факультет автоматики та обчислювальної техніки. Спершу публікуватися у місцевій пресі, а з 1988-го – вийшов загальнореспубліканський рівень. В 1989 році світ побачила його перша збірка фантастичних оповідань «Відкриття». Він писав сценарії, за якими зняли дві серії до культового серіалу «X-Files». Разом з іншими письменниками заснував вінницький клуб любителів фантастики (вінницький КЛФ «Лабораторія»). Ігор Федоров провів кілька всесоюзних зльотів любителів фантастики «Віннікон», сам брав участь у багатьох конвентах наукової фантастики України і Росії. Є автором збірки дитячих казок «Казки дивного лісу» (1996) і книги віршів «Кощуна» (1999). Переклав на російську мову роман американської письменниці Джейн Йолен (Jane Yolen) «Карти смутку» (Cards of Grief, 1984). Автор широковідомих статей про «Вервольф».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати