Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справу Вишинського передали до Києва

07 березня, 14:28
Фото з архіву "Дня"

Вчора, 6 березня, прокуратура АР Крим (дислокується у Херсоні), за результатами досудового розслідування, скерувала до Подільського районного суду Києва обвинувальний акт стосовно керівника незареєстрованої організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського для розгляду по суті. Про це повідомляє сайт прокуратури АР Крим.

За результатами досудового розслідування, Вишинський як керівник «РИА Новости Украина» обвинувачується у вчиненні ряду злочинів проти національної безпеки за ст. 109, 110, 111, а також 161, 263 КК України.

Вишинського затримали 15 травня 2018 року за підозрою у вчиненні державної зради. Пізніше були висунуті підозри в посяганні на територіальну цілісність України та повалення конституційного ладу. В ході досудового розслідування Вишинському також висунули підозри у незаконному поводженню зі зброєю та порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії.

В СБУ стверджують, що метою діяльності «РИА Новости Украина», серед іншого, було системне наповнення медіапростору України інформаційними та аналітичними матеріалами, що відповідають зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації, забезпечення інформаційної підтримки діяльності президента та уряду Російської Федерації в Україні, інформаційне забезпечення зовнішньополітичних ініціатив Російської Федерації в Україні.

В обов’язки керівника вказаного представництва входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту.

Згідно з висновками судово-лінгвістичної семантико-текстуальної експертизи, низка публікацій, підготовлених та поширених на сайті «РИА Новости Украина» під керівництвом Вишинського, спрямовані на виправдання агресії Росії проти України, обґрунтовують належність Криму до РФ, легітимізують створення «ЛНР/ДНР», розпалюють міжнаціональну ворожнечу в Україні. З огляду на доведений факт фінансування очолюваної Вишинським групи людей з федерального бюджету Російської Федерації в СБУ стверджують, що Вишинський брав активну участь в інформаційній війні Росії проти України, а не займався журналістською діяльністю

Вишинський має українське і російське громадянство. Останнє було видане на підставі указу президента РФ від 30 вересня 2015 року. Вишинський відзначений російськими державними нагородами, отриманими навесні 2014 року. Це медаль міністерства оборони Росії «За возвращение Крыма» (15.04.2014) та медаль «За заслуги перед Отечеством» першого ступеня (22.04.2014) з підписом Путіна.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати